Având în vedere că pe teritoriul judeţului nostru au fost suspicionate două cazuri de gripă aviară la păsări domestice (galinacee), dintre care unul în Muscel, la Mihăeşti, Direcţia de Sănătate Publică Argeş face mai multe recomandări, mai ales că virusul gripal aviar duce în mod normal la îmbolnăvirea păsărilor (domestice şi sălbatice), dar se poate transmite şi la om în anumite situaţii (materiile fecale, dejecţii, secreţii, carne şi ouă crude). Specialiştii estimează că, dacă virusul se modifică suficient, atunci el se va putea transmite uşor de la om la om, producând o epidemie. Semnele principale ale bolii sunt foarte asemănătoare cu cele produse de alte virusuri care determină boli respiratorii la om: febră, dureri în gât, tuse, respiraţie dificilă, dureri musculare, stare generală alterată.
Pentru a limita răspândirea epidemiei la păsările domestice, trebuie evitată atingerea păsărilor bolnave sau moarte şi, mai ales, supravegherea copiilor, pentru a nu se juca cu păsări bolnave sau moarte. Nu trebuie atinse penele, excrementele (găinaţul) sau sângele păsărilor. Semnele posibile de gripă aviară la păsări sunt: ochi roşii, secreţii nazale şi lacrimale abundente, creasta umflată, de culoare albăstruie, evoluţie gravă. În cazul în care se constată vreunul din aceste semne, este indicat a se contacta imediat autorităţile locale, în niciun caz a nu se consuma carnea acestora!
Ca măsuri de igienă generală, spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după ce atingeţi păsările; în lipsa apei şi a săpunului, ştergeţi mâinile cu alcool sanitar (spirt); este interzis consumul de păsări care au fost în contact cu cele bolnave/moarte, precum şi consumul de ouă de la păsările bolnave;se interzice consumul de produse din carne de pasăre, fără ca aceasta să fie foarte bine preparată (foarte bine fiartă, friptă sau coaptă).
La prepararea hranei, specialiştii vă recomandă: să separaţi carnea crudă de cea gătită sau de alimentele care sunt gata de consumat; să nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt preparate sau gătite; să vă spălaţi pe mâini între atingerea alimentelor crude şi a celor gătite; să nu puneţi carnea gătită pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată când era crudă; gălbenuşurile de ou, după fierbere sau prăjire, nu trebuie să fie lichide sau să se scurgă; înainte de a fierbe sau a prăji ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă din nou pe mâini, tot cu apă şi săpun; nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi apoi fierte, prăjite sau puse la cuptor; trebuie să ştiţi că virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică (adică prin căldură); după ce atingeţi păsări sau ouă crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun; să cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din surse de încredere.
Articolul următor