15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Dâmbovicioara a reînviat tradiţia competiţiilor la sporturile de iarnă, de acum 40 de ani, de la Ciocanu şi Dealul Sasului

Muscelenii conectaţi la acţiunile organizate la Dâmbovicioara au avut un răgaz de două săptămâni, între Festivalul „Amicii Zăpezii” şi următorul eveniment aflat pe agenda Centrului de Informare şi Promovare Turistică din localitate, „De Dragobete, iubeşte româneşte!”, pentru a fi în formă şi la capitolul „inspiraţie”. Pe scurt, consemnăm succesul de care s-a bucurat manifestarea desfăşurată pe pârtia de la Dealul Sasului, datorită numărului mare de participanţi, care au dat curs apelului organizatorilor de a simţi împreună magia zăpezii, inseparabilă de cea a copilăriei. Festivalul „Amicii Zăpezii”, ţinut pe o vreme friguroasă de februarie nemilos, a însemnat, la finalul zilei, „o zi minunată pe pârtie”, în care temperaturile tăioase, deloc îmblânzite de soarele care s-a arătat la faţă, parcă pentru a amplifica optimismul momentului, au fost, totuşi, „anihilate” de fericirea celor mici şi celor mari. „S-au dat cu săniuţa, câţiva mai curajoşi, cu schiurile, iar de dansat… am dansat în „stilul” nostru.”, astfel a fost rezumată competiţia, care a avut premianţi la toate categoriile de vârstă, de la gâgâlici, până la oameni mari. Punctăm şi implicarea Federaţiei Române „Sportul pentru Toţi”, prin asociaţia judeţeană, care a asigurat trofeele de care s-au bucurat campionii Riana Băcârcel, Andreea Elisabeta Tican şi Dorin Olteanu. Însă nimeni n-a plecat acasă fără o amintire de la cea mai frumoasă acţiune dedicată iernii 2016-2017, care a „încălzit” pârtia de la margine de Dâmbovicioara.

„Asta înseamnă adevărata copilărie, nu statul în faţa calculatorului sau a televizorului!”
    Odată lansată iniţiativa, partenerii n-au ezitat să se alăture în conceperea unui festival dedicat celor care iubesc iarna şi zăpada. Şi-au unit eforturile în realizarea unei competiţii, care, reluate an de an, va căpăta forţă şi notorietate, Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru Toţi” Argeş – Liviu Popescu şi Constantin Sofian, Primăria Dâmbovicioara, Şcoala Gimnazială Podu Dâmboviţei, prezentă la eveniment prin copiii însoţiţi de directorul Mădălina Mazăre, Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara, Asociaţia „Clubul Prieteniei”, ArtTour România, Academia Olimpică, Filiala Argeş, avându-l ca reprezentant pe prof.dr.Nicolae Mihăilescu. Concursul nu s-ar fi putut derula fără personal medical în preajmă. Şi-au asumat misiunea de a acorda primul ajutor, în caz de nevoie, dr.Clara Pîtea şi asistentul şef principal Graţiela Cosmina Jingoi.
    Cei peste 200 de participanţi au fost împărţiţi pe grupe de vârstă: 7-14 ani, 15-34 ani şi peste 35 de ani, pentru schi şi sanie. Localnicilor li s-au alăturat concurenţi din vecinătate, de la Rucăr, dar şi de la Mioveni, Piteşti şi Bucureşti. „Nu a contat că nu am avut aparatură de tractare şi pârtie amenajată, precum cele standard, în schimb, ne-am organizat poligonul de concurs cu dotare proprie, cu un grup de 4 persoane, oficiali sportivi din AJSPT Argeş, şi nici că vremea a fost geroasă (personalul Pensiunii „Dealul Sasului” a oferit ceai fierbinte, iar cei care doreau puteau să servească masa). Am reuşit să trezim spiritul de tinereţe activă din inimă şi să socializăm prin sport.”, au consemnat organizatorii.
    Evenimentul a răscolit amintirile celor, care, în urmă cu mai bine de patru decenii, luau parte la întreceri de iarnă, la Ciocanu, Dealul Sasului, Fundata, Strâmtu-Lereşti, dar şi între Câmpulung şi Bughea de Jos. „Frumoase vremuri am trăit (cu bune şi rele deopotrivă, dar mai mult bune şi, îndeosebi, sănătoase pentru minte şi corp)!”, a fost reacţia unui domn entuziasmat de cascada de optimism emanată de fotografiile realizate în timpul iureşului săniilor pornite pe panta înzăpezită. „Asta înseamnă adevărata copilărie, nu statul în faţa calculatorului sau a televizorului!”, a adăugat alt nostalgic după vremurile în care timpul consumat afară, la joacă, însemna cam toată ziua, în vacanţă. 
    S-au aliniat la startul potolirii foamei înteţite de sport şi aerul tare de munte şi câţiva patroni de pensiuni, unul dintre aceştia având grijă să se promoveze din timp, într-o manieră savuroasă, şi la propriu, şi la figurat: „Cine-a pus cămara-n drum? În mijlocul naturii, la marginea pârtiei de săniuş, se întinde un saivan fără seamăn, cu oiţe şi văcuţe. Oleacă mai la deal, dai şi de noi; suntem mulţi, n-ai cum să nu ne vezi. Am scos tuciurile şi pregătim, cu drag, bucate copioase, licori ţărăneşti şi dulceţuri alese. Ţuica fiartă, bulzul pe jar, carnea la garniţă şi clătitele cu afine de la ferma noastră îţi vor face ziua mai gustoasă!”, a fost invitaţia lansată din timp de un întreprinzător local, de a nu rata bunătăţi irezistibile, după atâta efort depus la săniuş, schi şi dans.

Ce cred copiii că e Dragobetele: „Bebeluşul ăla dezbrăcat, care aruncă cu săgeţi în oameni să se îndrăgostească”
    Astfel de lucruri trebuie să se întâmple într-o localitate aspirantă la turişti, cum sunt majoritatea aşezărilor din Nordul judeţului, unde, din câte se pare, C.I.P.T. Dâmbovicioara face cea mai mare atmosferă. Nu s-a stins bine gălăgia de pe derdeluş, căci Raluca Busioc şi partenera ei în activitatea de a face cunoscut numele localităţii, Costina Pantea, au anunţat ce urmează în calendar: „Ne dăm cu sania, ne distrăm, dar mai trecem şi la treabă, că acuş vine Dragobetele şi ne prinde nepregătiţi. Voi cum sărbătoriţi iubirea? Sper că mai des decât o dată pe an.” Pregătirile pentru sărbătoarea „De Dragobete, iubeşte româneşte!” au demarat imediat cum februarie, odată domolit cu această ofrandă a veseliei, a arătat ceva mai multă îngăduinţă faţă de cei care vor să celebreze dragostea cu soare şi timp de primăvară.
    La Dâmbovicioara va exista o sărbătoare oficială a dragostei, cea tradiţională, reînviată ca să contracareze ofensiva americană de Valentine’s Day. Deşi fetele de la C.I.P.T. sunt convinse că iubirea trebuie elogiată în fiecare zi, fie şi prin gesturi şi cuvinte simple, dar atât de preţioase pentru cei care nu se satură niciodată de afecţiunea celuilalt, manifestările dedicate inimilor înflăcărate sunt programate în intervalul 24-26 februarie. Evident, un ajutor de nădejde pentru a marca Ziua Naţională a Dragostei, neproclamată oficial, dar ţinută din moşi-strămoşi la sfârşitul lui februarie, vine din partea patronilor de pensiuni din Dâmbovicioara, care s-au pregătit să primească oaspeţi. Informaţii despre pachetele turistice puteţi afla la C.I.P.T., care intermediază relaţia între clienţi şi locurile de cazare din comună.
    Şi numai ei sunt implicaţi în misiunea de a binedispune musafirii localităţii. Pentru toată lumea, şi străini de aceste locuri, şi oameni „de-ai casei”, copiii de la Şcoala Gimnazială Podu Dâmboviţei s-au pus pe confecţionat felicitări cu inimioare special pentru Dragobete, stârnind curiozitatea adulţilor legată de ce-şi imaginează cei mici că înseamnă personajul mitic, născut din fantezia populară. „Fiica mea, de exemplu, cică e „bebeluşul ăla dezbrăcat, care aruncă cu săgeţi în oameni să se îndrăgostească.”, este o confesiune făcută în spaţiul virtual de o mămică aflată în imposibilitatea de a-i explica copilei că Dragobetele nu era deloc un bebeluş, dimpotrivă, un flăcău iubitor, a cărui sarcină era să fugărească prin păduri fetele şi femeile care-i profanau ziua lucrând. Departe de a face acest lucru dezbrăcat, dacă ţinem cont de zicerile din folclor, potrivit cărora Dragobetele era fiul Babei Dochiei, mare amatoare de cojoace călduroase. Iar cum aşchia nu sare departe de trunchi… 
    Dar frumos gândul părinţilor de a scotoci imaginar în mintea copiilor, pentru a ghici ce se află în spatele definiţiei date de aceştia zilei născocite în  timpuri străvechi. Şi tot de această zi specială, C.I.P.T. a dat „sfară-n ţară” că se pregăteşte un nou concurs având ca trofeu o inimă din fluturaşi coloraţi, pentru decuparea cărora s-a muncit, nu glumă. De ce fluturi? Pentru că asta simte omul în stomac atunci când se îndrăgosteşte. „Scrieţi într-un comentariu cui i-aţi dărui inimioara de fluturaşi sau dacă aţi păstra-o pentru voi şi o puteţi câştiga… prin extragere, evident, că avem doar una… Completare: extragerea se face de Dragobete.”, este provocarea lansată de C.I.P.T. îndrăgostiţilor.
    Una dintre ele, care a aparţinut Costinei Pantea. Înainte de asta, tineri şi mai puţin tineri au fost invitaţi să trimită fotografii cu tema „Iubirea este peste tot”, utile fetelor de la C.I.P.T. pentru colajul de Dragobete. Şi n-a fost cazul să fie invitaţi de două ori.

Mărţişoare cusute pe etamină
    După februarie, echivalentul iubirii, urmează martie asociat cu mărţişorul, care, la Dâmbovicioara, tot la ideea Costinei Pantea, va avea un aer arhaic şi autentic. Ce poate fi mai potrivit pentru a accentua valorile noastre naţionale decât un mărţişor cusut pe etamină, responsabil de aducerea zâmbetelor pe feţele doamnelor şi domnişoarelor cadorisite cu un simbol atât de românesc?! Atelierul de cusut pe etamină a fost pus în funcţiune, fiind dotat cu materialul ce serveşte drept suport, aţă roşie şi neagră şi desenele modelelor tradiţionale imprimate pe pânză, pentru a asigura stocul de 1 Martie, când este programată acţiunea „Buburuză norocoasă, adu-mi primăvara în casă!” Frumos, sincer, simplu şi 100% muscelean. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!