Toamna trecută, cauza comunei Dragoslavele a fost pledată în faţa prefectului Cristian Soare, la şedinţa Colegiului Prefectural ţinută la Câmpulung, de primarul de la Bughea de Sus, Nicolae Tarbă. Şi într-o parte, şi în cealaltă conduc primari de la PNL, amândoi, se pare, interesaţi să adopte în localităţile lor exemplul de la Lereşti – din rândul localităţilor din Nord -, unde reţeaua de gaz a sporit atractivitatea comunei pentru cei care vor să se stabilească în zonă. Nicolae Tarbă a insistat pentru ajutor în faţa şefului Instituţiei Prefectului, pentru introducerea sistemului de încălzire cu gaze naturale atât la Bughea de Sus, cât şi la Dragoslavele, şi pentru mărirea confortului cetăţenilor, dar, mai ales, pentru reducerea consumului de combustibil lemnos şi, în special, a furtului de lemne. Este greu de crezut că rudarii de la Bughiţa ori Valea Hotarului se vor îmbulzi să figureze pe lista de abonaţi ai companiei de gaz, dar primarul a vorbit în numele său şi al omologului de la Dragoslavele, referindu-se la plătitorii de taxe şi impozite, care trăiesc respectând regulile de convieţuire civilizată. Asta presupunând şi îndeplinirea obligaţiilor, atât la bugetul local, cât şi la prestatorii de servicii şi utilităţi.
Pentru a impulsiona realizarea unei investiţii, care dincolo de Câmpulung, la vecinii de la Schitu Goleşti, duduie, în sensul că, anual, aleşii aprobă un program de extindere a sistemului pe uliţele comunale, un cetăţean a luat iniţiativă şi a creat o pagină pe Facebook „Gaze în Dragoslavele”. Iniţiatorul grupului, Cornel Slonaru, urmăreşte ca prin acest demers să atragă de partea sa cât mai mulţi susţinători ai investiţiei, care, fără insistenţe şi presiuni din partea beneficiarilor, nu va reprezenta niciodată o prioritate pentru autorităţi.
“Să facem ca lucrurile să se mişte la Primărie, mai ales că prin comună trece magistrala de gaz metan”
2017 a început cu planuri mari pentru Cornel Slonaru, care dă exemplul unei mobilizări, sperăm, pentru binele muscelenilor de la Dragoslavele, cu finalitate pozitivă. Acţiunea lui Cornel Slonaru, care a luat atitudine, ne-a atras atenţia graţie scopului social şi economic urmărit, o lucrare în avantajul dragoslovenilor aşteptaţi să se alăture campaniei derulate în folosul lor. Totodată, prezentăm acest extraordinar apel, reluat la intervale scurte de timp, cu explicaţiile de rigoare, ca destinatarii mesajului să-i conştientizeze importanţa, pentru a arăta că printre noi sunt oameni care au înţeles rolul reţelei de socializare: de a mişca lucrurile, ca să folosim un slogan în trend, şi, mai ales, de a mişca oameni. Nu pentru a arăta celorlalţi ce-ai avut pe masă de sărbători ori în ce piscine de hoteluri te-ai îmbăiat.
Cornel Slonaru n-a încheiat 2016 până n-a expus în spaţiul virtual dorinţa care-l „arde” de mai mult timp. Pe 31 decembrie 2016, le-a împărtăşit-o celor care simt asemenea lui şi care, citindu-i rândurile, vor şi reacţiona pozitiv:
„În această iarnă, am constatat că este foarte dificil să te aprovizionezi cu lemne de foc, pentru încălzirea locuinţei. Alternativa cea mai bună ar fi racordarea comunei noastre la reţeaua de gaze. Ca lucrurile să se mişte la Primărie, cred că ar fi necesar să se ştie dacă sunt doritori pentru aceste servicii. La o locuinţă izolată termic, costurile de încălzire nu sunt cu mult mai mari decât încălzirea pe lemne. Luaţi în calcul şi celelalte avantaje: 1.Scapi de cenuşă. 2.Ai temperatura constantă tot timpul zilei. 3.Nu te mai scoli în toiul nopţii pentru a alimenta centrala sau soba. 4.Scapi de grija că a venit frigul şi nu ai lemne uscate. Dacă susţineţi proiectul meu, distribuiţi prietenilor voştri din Dragoslavele şi să vedem care e calea de urmat să facem ca lucrurile să se mişte la Primărie şi să intrăm şi noi în rândul localităţilor civilizate din România, mai ales că prin comună trece magistrala de gaz metan.”
Şi mai ales că Dragoslavele are pretenţii de localităţile turistică, graţie peisajelor de vis şi numărului consistent de pensiuni ai căror patroni doresc să le ofere clienţilor confortul aşteptat. Pe 1 ianuarie 2017, Cornel Slonaru a continuat ideea lansată cu o zi înainte: „Cei interesaţi pot să înscrie în acest grup noi membri. (…) Nu e suficient să dăm Like. Doresc o părere pro sau contra. Dacă în acest mediu virtual ne vom strânge suficient de mulţi doritori, vom face fie o cerere comună, fie cereri individuale, pe care să le prezentăm Consiliului Local Dragoslavele. Nu vom vedea gaze în Dragoslavele dacă nu ne vom uni suficient de mulţi pentru a cere acest lucru.”
Lumea găseşte listele de semnături la magazinele alimentare şi biserici
După ce a studiat ce presupune investiţia, Cornel Slonaru a revenit, la jumătatea lunii ianuarie, cu date concrete, pentru ca lumea să fie informată cu privire la costuri. „Deoarece lucrările de introducere a gazului în locuinţă necesită un efort financiar, m-am gândit să dau o căutare pe net. Aceasta am găsit pe gaze termice.ro. Dacă ne vom grupa mai mulţi pe aceeaşi firmă, consider că preţul ar putea fi negociat, mai ales la manoperă. Preţ: 1.500 lei – proiect de gaze şi execuţie ţeavă de gaze. Pachetul asigură execuţie şi proiectare a instalaţiei de gaze nouă şi conţine: =obţinerea acordului de acces eliberat de către Distrigaz Sud Reţele. Termenul de eliberare a acordului de acces emis de către Distrigaz este de maxim 30 zile de la depunerea cererii însoţite de actele necesare. =întocmirea şi avizarea proiectului de gaze de către un inginer de profil autorizat; =execuţia instalaţiei de gaze supraterană în limita a 10 m. Preţul este valabil pentru diametrul de ţeavă 3/4” sau 1/2”. Peste 10 m se tarifează cu 50 lei/ml; =alimentarea a 2 consumatori (exemplu: centrala termică şi aragaz). Consumatorii suplimentari se tarifează cu 50 lei/ consumator; =un detector de gaze/ senzor de gaze şi o electrovalvă. Preţul senzorului suplimentar (dacă este cazul): 150 lei; =punere în funcţiune (montaj contor gaze) cu reprezentant Distrigaz.”, este informarea realizată de Cornel Slonaru pentru cei interesaţi.
Pe 14 ianuarie, când a lansat aceste precizări, iniţiatorul acţiunii a anunţat că, împreună cu Dorel Secăreanu, a pregătit operaţiunea de strângere de semnături. Acesta i-a pus în gardă pe cetăţeni cu privire la existenţa în cadrul punctelor de alimentaţie publică a tabelelor care vor fi completate de cei care doresc investiţia în comună. Câteva zile mai târziu, a făcut anunţul începerii campaniei de semnături. „Listele se află în localurile publice: magazine, biserici. Vă rog, distribuiţi informaţia. Numai uniţi vom reuşi. Cine doreşte să se implice mai mult e rugat să printeze tabelul şi să adune semnături de la prieteni şi vecini. Cine nu doreşte să facă publică seria cărţii de identitate, să scrie adresa – strada.”, a consemnat acesta, pe 22 ianuarie 2017. Cornel Slonaru a arătat un model de tabel – cerere colectivă, care, după completare de către cei domiciliaţi sau deţinători de proprietăţi imobiliare în comună, va ajunge la Primăria şi Consiliul Local Dragoslavele. Instituţiile administraţiei publice locale sunt solicitate să întreprindă demersurile necesare pentru conectarea comunei la reţeaua de gaze naturale.
Dacă acţiunea coordonată de Cornel Slonaru, un om în faţa căruia n-ai cum să nu spui „Jos pălăria!” pentru urnirea populaţiei, ca, la rândul ei, să dea imboldul necesar autorităţilor locale, n-are efectul scontat, înseamnă că noii conducători de la Dragoslavele n-au ce căuta în funcţii.