6.9 C
Campulung Muscel
01/12/2023

Preoţii, împreună cu aleşii din Comisiile de Urbanism şi Cultură, caută un loc pentru o troiţă, la Lăzăreşti

În cazul unei cruci dorite de iniţiatoarea proiectului în curtea Dispensarului, este solicitată opinia Arhiepiscopiei  

Printre primele hotărâri aprobate de noii aleşi de la Schitu Goleşti, după alegerile din iunie 2016, a fost cea privind alocarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi de teren situat în curtea Dispensarului Comunal, pentru montarea unei troiţe. Andreea Păuna este semnatara cererii înaintate Consiliului Local, care a luat-o în discuţie la şedinţa ordinară din 26 iulie, proiectul de hotărâre fiind introdus ca o completare a ordinii de zi, la propunerea alesului care a prezidat dezbaterea, Maurel Grigoriţă Boghez. Petenta s-a angajat să suporte cheltuielile aferente realizării troiţei, pentru amplasarea căreia era nevoie să se spargă gardul împrejmuitor al dispensarului, pe latura care se învecinează cu DN 73.

Două luni mai târziu, administratorii domeniul public al comunei au fost nevoiţi să revină asupra hotărârii date în iulie, la cererea Andreei Marinela Păuna, care, pe 20 septembrie 2016, s-a adresat din nou Consiliului Local. De data aceasta, ca să modifice ce a votat la prima întrunire ordinară din mandatul 2016-2020. Mai exact, doamna dorea reamplasarea crucii tip troiţă în zona indicată de preoţii Parohiei Schitu Goleşti şi anume în curtea Dispensarului Uman, în centrul spaţiului verde. „Crucea va fi construită pe un soclu cu amprenta la sol de 2×2 m şi înălţimea de 0,8 m, în două trepte, şi va fi încadrată într-un proiect de arhitectură peisagistică, concretizat în amenajarea unui parc.”, redăm un fragment din procesul-verbal al şedinţei din 27 septembrie 2016. 

„Nu am nimic împotriva acestui proiect, dar consider că ar fi corect ca el să se facă cu aprobarea Arhiepiscopiei, în baza unei documentaţii necesare, să se depună spre aprobare şi, în funcţie de modul de rezolvare, să aprobe Consiliul Local. Mai mult, consider necesar ca acest proiect să fie încadrat într-un decor ornamental.”, a fost intervenţia liberalului Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, aflat la primul mandat de consilier local la Schitu Goleşti. Colegul Duţă a propus ca simbolul religios să fie amplasat în curtea şcolii, vizavi de Primărie, pe motiv că în vecinătate este Monumentul Eroilor. „Dacă se face cu respectarea legislaţiei, urmează ca o comisie de la Arhiepiscopie să se deplaseze la faţa locului şi să analizeze situaţia.”, a mai precizat Liviu Cioacă, alesul care a şi prezidat dezbaterea de la finele lunii septembrie.

Noii aleşi au mai primit o solicitare de a fi de acord cu ridicarea unei troiţe în apropierea Căminului Cultural Lăzăreşti. De data aceasta, expeditorul hârtiei înaintate Primăriei pe 18 octombrie 2016 a fost Parohia Lăzăreşti, care avea nevoie de ok-ul legiuitorilor înainte de a demara investiţia. „Trebuie construită capelă la fiecare biserică de pe raza comunei.”, a susţinut consilierul PSD Ion Solomon. La acel moment, aleşii au dat o hotărâre de principiu, prin care au încuviinţat construcţia troiţei. Unde se va construi urma să stabilească membrii Comisiei de Urbanism – Cristian Şipoteanu, Ion Solomon, Florian Pătraşcu, Iulian Duţă şi Nicolae Dorinel Oprescu – după ce se deplasau în teren. Liviu Cioacă a recomandat ca, în afara „urbaniştilor”, să meargă la faţa locului şi Comisia de Cultură – Sorinel Istrate, Liviu Cioacă, Marciel Palaghiu, Costel Ionel Copăescu şi Ion Tudor -, însoţită de preoţii din Lăzăreşti. “E.M.” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!