-0.4 C
Campulung Muscel
10/12/2023

Deficitul de 4,2 miliarde de lei vechi, acoperit din excedentul bugetului local

La Godeni, situaţie similară celei de la Câmpulung în ceea ce priveşte secţiunea de dezvoltare a bugetului

Aleşii de la Godeni au aprobat, în prima întrunire din 2017, o hotărâre similară celei adoptate la Câmpulung, unde excedentul bugetului local a constituit sursa de acoperire a deficitului de peste 15 milioane de lei înregistrat la secţiunea de dezvoltare. Acelaşi motiv a determinat convocarea Consiliului Local din comuna învecinată la o şedinţă de îndată, pe 5 ianuarie 2017, pe ordinea de zi fiind incluse două cerinţe. La primul punct, membrilor Legislativului li s-a cerut să aprobe acoperirea definitivă a deficitului secţiunii de dezvoltare, rezultat la finele exerciţiului bugetar al anului 2016, în sumă de 420.628,83 lei, din excedentul anilor precedenţi, pentru cheltuieli de investiţii. Iar a doua cerinţă ce a necesitat votul reprezentanţilor comunităţii locale a privit utilizarea sumei de 80.000 lei pentru acoperirea temporară a eventualelor goluri de casă provenite din decalajele între veniturile şi cheltuielile secţiunii de funcţionare în anul 2017, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare, până la aprobarea bugetului local, pentru exerciţiul bugetar al anului 2017. Hotărârea mai prevede că restituirea integrală a sumei se face până la data de 31 martie 2017.       

Deficitul de 4,2 miliarde de lei vechi este, de fapt, excedent 

Cum ambele proiecte de hotărâri au fost supuse atenţiei consilierilor locali la iniţiativa primarului Ion Pădureanu, acesta a oferit explicaţiile necesare în plenul şedinţei conduse de Nelu Nicola, cu participarea tuturor celor 13 consilieri locali. Potrivit şefului Executivului de la Godeni, „tot ce a rămas necheltuit la capitolul „Investiţii”, în sumă de 420.628,83 lei, sunt pentru investiţii în 2017.” Aşadar, până la urmă, după cum a constatat consilierul Constantin Dorcioman şi a confirmat primarul Ion Pădureanu, deficitul de peste 4,2 miliarde de lei vechi este excedent, dar aceasta este formularea cerută de Trezorerie. „La data de 31 martie 2017, în bugetul local se va regăsi un excedent de 420.628,83 lei.”, a întărit ideea plusului care se găseşte, de fapt, la buget Constantin Dorcioman, interesat să afle de la primarul Ion Pădureanu dacă se va putea achiziţiona un buldoexcavator. Dacă se va renunţa la alte investiţii, dotarea va fi posibilă, a precizat conducătorul localităţii muscelene. 

Cum alte discuţii n-au mai fost la acest prim subiect, secretarul Primăriei Godeni, Elena Iorga, a dat citire articolelor proiectului de hotărâre, pe care preşedintele de şedinţă, Nelu Nicola, l-a supus la vot, cei 13 aleşi exprimând în unanimitate o opţiune favorabilă propunerii Executivului. 

Aleşii au apelat la rezervele anilor trecuţi pentru a plăti salariile bugetarilor din comună  

Cât priveşte apelarea la 80.000 lei din rezervele Primăriei, pentru a fi consumaţi cu salariile personalului şcolii, al Primăriei şi cu indemnizaţiile cuvenite asistenţilor personali, explicaţia primarului Ion Pădureanu s-a axat pe lipsa bugetului local pe 2017, administraţia publică locală fiind pusă în situaţia de a nu avea banii necesari retribuţiilor bugetarilor. Dar dacă aleşii considerau că nu este nevoie să se aplice soluţia gândită de Executiv – folosită şi de municipalitate, pentru a nu-i lăsa pe salariaţii din sistemul public fără chenzine – cei 80.000 lei nu se foloseau, a precizat edilul şef de la Godeni. Cum o asemenea situaţie aberantă nu avea cum să fie acceptată nici de vecinii noştri, cei trimişi la conducerea comunei au aprobat utilizarea din excedentul bugetului local din anii anteriori a sumei estimate de oamenii primarului că le-ar fi suficientă în scopul descris de acesta.   

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!