2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Curtea de Conturi a imputat Primăriilor Lereşti şi Rucăr banii cheltuiţi de Ziua Comunei

De ce au contramandat aleşii de la Valea Mare Pravăţ sărbătoarea aprobată

Aleşi mai suciţi ca la Valea Mare Pravăţ nici că găseşti în altă localitate a Muscelului! În mandatul trecut, Ion Boncoi şi Adrian Pavel, şeful Primăriei şi secundul său, au dat vina unul pe celălalt pentru eliminarea unui eveniment care, în comuna vecină, n-a apucat să capete caracter de tradiţie, ţinându-se un an da, zece ba. Dacă-l întrebai pe vice de ce, la Valea Mare, nu se mai organizează Ziua Comunei, îţi răspundea: nu vrea primarul. Iar dacă-l întrebai pe primar, avea replica pregătită: nu vrea viceprimarul. Viceprimar care ar fi avut o influenţă atât de puternică asupra Consiliului Local încât să-l determine să voteze împotriva unei asemenea iniţiative. Noi rămânem la părerea că, mai degrabă, s-a opus Boncoi, atitudine care este trădată de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, legat de această acţiune cu intens caracter electoral, care aduce pe scena de pe stadion şefimea administrativă şi politică a judeţului, pentru speech-uri şi împărţit de diplome. Într-un fel, are dreptate Boncoi că nu iroseşte banii comunităţii pentru o paranghelie rurală. Păi ce, nu chiuie destul „bruneţii” lui la Câmpulung, în săptămâna Sfântului Ilie, când nici cel mai zgomotos dintre sfinţi nu se mai aude de atâta „decibelime” câtă zguduie târgul?! Motivul oficial pentru care autorităţile locale n-ar fi pus în aplicare o hotărâre de Consiliu votată de proaspeţii aleşi, vara trecută, l-ar constitui o presupusă nelegalitate a cheltuirii banului public pentru distrarea norodului. La Câmpulung, în schimb, se toacă într-o veselie banul public, cu miliardele, pentru Zilele Municipiului, sponsorizările nefiind niciodată de ajuns şi nici încasările din batjocorirea domeniului public şi ăstora nu le mai este teamă de nimic. Şi dacă s-ar întâmpla, în cazul fericit, să-i ia cineva la întrebări, au plătit vreodată de la ei, în caz că Primăriei i s-a imputat vreo cheltuială nelegală?

Toate detaliile evenimentului fuseseră stabilite în Consiliu

În puţinele dăţi în care s-a ţinut Ziua Comunei Valea Mare Pravăţ, manifestarea s-a desfăşurat de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie sau în preajma acestei date. În ideea de a-şi exprima recunoştinţa faţă de alegători, pentru încredinţarea celui de-al patrulea mandat, Ion Boncoi a făcut propunerea Consiliului Local de a aproba organizarea evenimentului, care, în trecut, a avut loc când au avut chef aleşii. Astfel, pe 22 august 2016, consilierii locali au adoptat o hotărâre, prin care şi-au exprimat acceptul ca acţiunea să se desfăşoare pe 11 septembrie 2016, dată propusă de viceprimarul Nicolae Ceauşescu. Potrivit celor aprobate de Consiliul Local, cuplurile care au împlinit, în 2016, 50 de ani de la încheierea căsătoriei, cu condiţia de a domicilia în Valea Mare Pravăţ, urmau să fie premiate cu suma de 300 de lei fiecare. Mai mare cu 100 de lei faţă de cât s-a acordat în anii trecuţi, motiv de îngrijorare pentru consilierul Ion Tamaşi ca nu cumva să apară discuţii între beneficiarii premiului, unii cadorisiţi cu 200 de lei, alţii cu 300 de lei. Însă vicele Ceauşescu a insistat să se menţină suma propusă de Executiv, propunere care a fost supusă la vot, trecând cu unanimitate.

La şedinţă a fost prezent şi Laurenţiu Moroşanu, reprezentant al Ansamblului Folcloric „Floare de Colţ”, care a solicitat să fie avut şi el în vedere la întocmirea programului artistic de Ziua Comunei. Şi dacă tot a bătut drumul până la Primărie, a plusat cu pretenţia de a i se aproba decontarea cazării şi a deplasării la Eforie Sud a ansamblului, suma necesară ridicându-se la 7.000 de lei. Cererea, care era depusă la Primărie din 2 august, i-a fost aprobată de membrii CL Valea Mare Pravăţ. Cu ocazia acelei întruniri a aleşilor au existat şi alte propuneri vizând derularea Zilei Comunei. De pildă, Petre Boncoi, fiul primarului şi directorul Şcolii Valea Mare Pravăţ, a făcut recomandarea celui care urma să se ocupe de organizarea evenimentului să programeze momentul susţinut de Ansamblul Folcloric „Floare de Colţ” la „o oră rezonabilă”. Următoarea idee a fost lansată în plen de fostul viceprimar Adrian Pavel, potrivit căruia 10% din suma prevăzută pentru Ziua Comunei să fie alocată grupului de dansatori ai localităţii. De partea cealaltă, Ion Tamaşi a pledat pentru precauţie, în sensul de a nu se disloca acest procent generos pentru artiştii locali înainte de a se stabili ce invitaţi vor fi. Sugestia lui Pavel a primit 2 voturi pentru, 7 împotrivă şi 2 abţineri.    

În afara opiniilor exprimate de consilierii interesaţi ca sărbătoarea să iasă bine, au existat unele provenite de la colegi care au lăsat impresia că nu vor să se complice cu o manifestare gustată de publicul rural. Vasile Dreptaru a precizat că „cetăţenii vin la Ziua Comunei să asculte muzică şi nu se merită să fie alocată o sumă atât de mare doar pentru ascultarea unor melodii. Ziua Comunei este un eveniment prin care recompensăm cu mici şi bere pe cei care ne-au sprijinit.”, a făcut acesta notă discordantă cu colegii. Preşedintele de şedinţă, Viorel Avram, i-a reamintit că serbarea dedicată cinstirii localităţii şi oamenilor săi nu se organizează doar la Valea Mare.                              

Un alt articol al hotărârii stabilea că cheltuielile întreprinse erau suportate din bugetul local. Hotărârea aprobată cu unanimitate de voturi a fost semnată de preşedintele de şedinţă, Viorel Avram, şi contrasemnată de secretarul Ion Iosifescu, aşadar, toate bune şi frumoase. Înainte de a se închide şedinţa, au mai existat două propuneri, una lansată de Dumitru Tamaşi, de a se acorda o recompensă financiară, tot de Ziua Comunei, Gabrielei Pitulan, care a pictat Biserica Şelari, cealaltă, de Ion Tamaşi, de premiere cu 1.000 de lei a sportivului Ovejdanie, pentru performanţe deosebite. Dacă tot s-a ajuns la capitolul „premii”, directorul Petre Boncoi a solicitat ca 5.000 de lei să fie folosiţi ca recompensă acordată fostului elev al Şcolii Valea Mare, Florinel Damian, care a absolvit facultatea ca şef de promoţie.

Sărbătoare anulată din lipsă de sponsorizări

Până la următoarea întâlnire a aleşilor într-un cadru oficial, pe 26 septembrie 2016, sărbătoarea aprobată cu o lună înainte nu s-a produs. De ce?, a fost curiozitatea lui Adrian Pavel, exprimată la sfârşitul lunii septembrie, când s-a desfăşurat următoarea şedinţă de Consiliu. Primarul şi rivalul său de la alegeri şi de dinainte de alegeri, Ion Boncoi, i-a explicat că n-au fost sponsorizări. L-a completat Ion Tamaşi, cum că reprezentanţii Curţii de Conturi au fost în control la Primăriile Lereşti şi Rucăr şi au imputat banii care au fost cheltuiţi cu ocazia organizării Zilei Comunei. Aşa că a rămas ca, pe viitor, autorităţile locale să mai studieze dacă este legal să se deruleze evenimentul cu priză la săteni. Să se intereseze la Câmpulung, unde puhoiul de economişti de care geme instituţia, fiind aduşi şi de la pensie, ca să dea o mână de ajutor în descâlcirea dilemelor legate de finanţele municipalităţii, îi va lămuri că n-are ce să nu fie legal în a consuma taxele şi impozitele pentru distrarea alegătorilor. Iar în municipiu nici măcar nu sunt distraţi alegătorii lui Ţâroiu, ci ai vecinilor, printre care şi cei ai lui Boncoi. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!