11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Record negativ în timpul celui mai social primar! O taxă a crescut de la 0,5 lei/mp pe an la 36 lei/mp pe an Omul plătea pentru casă 350 lei, iar pentru aleea construită pe domeniul public, 800 de lei!

În timpul celei mai sociale conduceri a Câmpulungului, subalternii lui Liviu Ţâroiu au reuşit „performanţa” măririi necontrolate, de la un an la altul, a taxei pentru căi de acces, astfel încât a ajuns dublă, chiar triplă impozitului pe locuinţă! Anomalia a ieşit la iveală în momentul în care mai mulţi cetăţeni, care au venit la Primărie să achite ceea ce datorau proprietarei domeniului public pentru terenurile închiriate, amenajate, de regulă, ca acces către apartamentul de la parter, au îngheţat când au aflat cât au de plată. Mai precis, în 2017, taxa cu pricina era de 0,5 lei pe metrul pătrat, pe an. Aşadar, o sumă simbolică, pe care o achita cel care „decupa” spaţiul verde, ca să-şi tragă alee de la trotuar către balconul construit la parterul imobilului. Asta deşi, în cele mai multe cazuri, se pot servi de intrarea principală, pe care o folosesc şi proprietarii de apartamente, şi îşi pot amenaja trecerea pe garda blocului, cu ocolirea şi salvarea spaţiului verde. Dar dacă autorităţile i-au învăţat prost şi le-au permis să măcelărească gardul verde, apoi să-şi betoneze „drumul” către spaţiul de la parter, amenajat, cel mai adesea, pentru o activitate privată, de ce să nu ceară să închirieze? Mai ales că, după cum am spus, plăteau foarte puţin. Ca să descurajeze astfel de atitudini care compromit estetica blocurilor de locuinţe, ale căror exterioare au ajuns să fie brăzdate de cărărui de ciment, cu sacrificarea vegetaţiei ornamentale, aleşii au hotărât să salte chiria. Astfel că, în 2017, s-a votat, pentru 2018, un tarif diferenţiat pe zone: 3 lei pe metrul pătrat, în zona A, 2 lei, în zona B, şi un leu, în zona C, dar plata lui nu a mai fost percepută pe an, ci pe lună. Considerând că i-a şocat destul pe plătitorii de chirii cu o creştere de la 0,5 lei pe an la 36 de lei pe an, metrul pătrat, Liviu Ţâroiu şi-a zis ca scăderea să nu fie la fel de brutală şi a propus ca tariful de mai înainte să fie perceput pe trimetru. Într-un final, la propunerea opoziţiei, birul s-a mai relaxat, în sensul că va fi plătit, totuşi, anual. 

„Nu ştiu cum am dus-o acolo, când am aprobat, în mai 2017, taxele şi impozitele”

Materialul prezentat aleşilor de Direcţia Economică explică vag de ce se revine asupra taxelor şi impozitelor votate în primăvara trecută, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018. „Prin H.C.L. nr.49 din 31.05.2017, s-au stabilit impozitele şi taxele locale pentru anul 2018. Astfel, în anexa nr.12 la hotărârea menţionată s-au aprobat chiriile pentru terenurile aparţinând domeniului public şi privat al Municipiului Câmpulung, aplicabile începând cu data de 01.01.2018. Având în vedere cererile depuse de contribuabilii care deţin terenuri folosite ca şi căi de acces, trotuare, în baza unor contracte de închiriere, şi care datorează bugetului local chirie stabilită conform anexei nr.12 la H.C.L. nr. 49 din 31.05.2017, prin care ne sesizează faptul că chiria aferentă anului 2018 este mult mai mare decât cea datorată în anii anteriori, în vederea soluţionării sesizărilor, propunem ca nivelul chiriei să se modifice din lei/mp/lună în lei/mp/trimestru.” Adică 3 lei/mp/trimestru – zona A, 2 lei – zona B şi 1 leu – zona C.  

În plenul şedinţei din 28 februarie 2018, Liviu Ţâroiu a detaliat necesitatea reluării votului asupra acestui tip de chirie introdus, repetăm, ca să descurajeze distrugerea domeniului public cu tot soiul de alei betonate, trasate pe spaţiul verde. „Această solicitare a apărut în urma unor discuţii cu mai mulţi cetăţeni din Câmpulung, care, acum când au venit să-şi plătească taxele şi impozitele, vor trebui să achite o taxă pe care noi am stabilit-o la un leu pe metrul pătrat la concesionarea de terenuri cu destinaţie neproductivă. A fost de 0,5 lei în 2016, pe metrul pătrat, pe an. Noi, în hotărârea de anul trecut, am dus-o la un leu pe metrul pătrat pe lună. Am o propunere: să fie un leu pe metrul pătrat pe trimestru, dacă sunteţi de acord. Acum este un leu pe metrul pătrat pe lună. Nu ştiu cum am dus-o acolo, când am aprobat, în mai 2017, taxele şi impozitele.”, a afirmat primarul Ţâroiu.

Chiar şi aşa, în varianta cu un leu pe trimestru, „este o mărire de 800%.”, a remarcat şeful opoziţiei liberale. „Le-am promis că vin cu ea în faţa dumneavoastră, s-o reducem.”, s-a lăudat şeful Executivului. „Câteva persoane au venit în audienţă la dumneavoastră sau la viceprimar şi au reclamat această majorare. La discuţiile pe care le-aţi avut, care a fost opinia din partea lor?”, a întrebat consilierul Constantin Ivan. „Că e foarte mare!”, a replicat Ţâroiu. „Că e foarte mare, dar să se revină la ce sumă? Dublă, triplă?”, a continuat dialogul celălalt. „N-au comentat. Unul a zis că ar putea să plătească 2 milioane (n.r. lei vechi), dar nu 8, că el plăteşte la casă 3,5 milioane, iar pe acel teren… atâtica, plăteşte 8 milioane!”, a descris Liviu Ţâroiu absurdul instituit printr-o taxă scăpată de sub control. La votul de luna trecută, care a corectat o situaţie ce i-a pus pe fugă pe oamenii veniţi la ghişeu să-şi achite dările, s-a stabilit că nivelurile prezentate de directoarea economică, de 3, 2, respectiv un leu pe metrul pătrat să fie percepute anual. Probabil că se va mai umbla la acest tarif şi peste două luni, când se vor vota taxele şi impozitele valabile de la 1 ianuarie 2019. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!