1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Deficit de peste 15 milioane, la capitolul “Dezvoltare” al bugetului local, din cauza rateului “Kretzulescu”

Aleşii, convocaţi de îndată de Liviu Ţâroiu, ca să repare urmările ratării banilor europeni: pierderea uriaşă, acoperită din economiile anilor trecuţi  

La prima întâlnire din an a aleşilor municipali, convocată de Liviu Ţâroiu în regim de urgenţă, în după amiaza de joi, 5 ianuarie 2017, primarul a avut de toate (din gură) pentru toată lumea: şi urări, şi mustrări, şi scuze, şi mulţumiri. La „spartul târgului”, s-a trezit şi întâiul om al urbei să ureze „La Mulţi Ani!” Ionilor şi Ioanelor, ratând camerele tv, oprite din lucru în momentul în care preşedintele Gheorghe Sârbu a declarat închisă şedinţa de Consiliu. Şi poate nici aşa nu şi-ar fi dat seama cel mai important Ion din târg să-şi felicite tizii – fiind, pesemne, mai obişnuit să primească decât să împartă felicitări de ziua numelui – dacă nu i-ar fi luat-o înainte câţiva colegi atenţi cu votanţii sărbătoriţi pe 7 ianuarie. 

Odată săvârşit gestul politicos faţă de purtătorii numelui sfânt, Liviu Ţâroiu a avut un reproş la adresa colegilor, care l-au lăsat să dârdâie de unul singur (politic vorbind), în compania consilierului personal, în Piaţa Primăriei, de Revelion. În timp ce tovarăşii de partid duceau lupte grele cu platourile doldora, şeful Executivului „clănţănea”, din obligaţie, la o şampanie cu cetăţenii. Simţindu-se abandonat, în condiţiile în care a tras după el în Consiliu zece inşi, primarul n-a ratat prima ocazie în care a dat ochii cu camarazii PSD-işti, pentru a-i dojeni pentru culcatul pe-o ureche, când, vorba aceea, acum bate la uşă 2020! „Nu vă cert, dar vă fac o observaţie. Aş fi vrut ca lângă administraţia locală, care a serbat în faţa Primăriei încheierea anului, să fi fost mai mulţi dintre dumneavoastră. M-am simţit cam singur.”, s-a plâns şeful Executivului aleşilor, care nu s-au îndurat să iasă de la căldurică, pentru cea mai ieftină şampanie găsită pe piaţă de primar şi focul de artificii eclipsat de jerbele care au brăzdat cerul Câmpulungului în toate cartierele şi împrejurimi.

După „La Mulţi Ani-ul!” cuvenit concetăţenilor pregătiţi de petrecere al treilea weekend la rând şi după morala făcută public novicilor într-ale politicii, care au de băgat la cap că „ochii care nu se văd se uită”, a urmat partea de scuze. Scuzele pe care acelaşi Liviu Ţâroiu le-a adresat consilierilor locali chemaţi la Primărie în prima săptămână din an, când mai era de trecut un „hop”: Boboteaza şi Sfântul Ion. „Îmi cer scuze că v-am convocat într-un timp atât de scurt.”, s-a manifestat cuviincios primarul, după care a explicat alegerea zilei de joi, adică a ajunului Bobotezei. „Astăzi, nu consumaţi nimic. Mâine, de Bobotează, mâncaţi de post.”, aşadar, era bună şi ziua de Bobotează pentru întrunirea aleşilor, care, picând într-o zi de vineri, îl scutea pe Ioan Liviu Ţâroiu de o cinste făcută colegilor legiuitori. „Poimâine era Sfântul Ion şi trebuia să vă dau ceva. Astăzi nu pot să vă dau nimic, că este ajun. Vă mulţumesc.”, a motivat acesta, în glumă, programarea primei şedinţe de îndată a Consiliului Local. „Dumneavoastră credeţi că toată lumea ajunează?”, a intrat în joc social-democratul Marin Stanciu. Aşa stând lucrurile, Ţâroiu s-a angajat că dă un whisky pentru cei care nu erau dispuşi să se abţină de la mâncare şi udătură.  

Pierdere, dar nu mare, de 3 milioane şi ceva, se consolează Ţâroiu, datorată excedentului la funcţionare şi deficitului la dezvoltare    

Spre deosebire de precedentele şedinţe cu acest specific, „de îndată”, joi după amiază, n-a mai fost nevoie ca prezenţii să aştepte ca să se strângă la Primărie colegii cu carenţe la capitolul punctualitate. Şeful adunării a remarcat că majoritatea este aproape în formulă completă şi chiar s-a desăvârşit în momentul în care şi-a făcut apariţia, în timpul dezbaterilor, Andreea Fărcăşanu. Astfel, PSD a etalat echipajul complet, la fel şi PAM, prin unicul reprezentant, Constantin Staicu. ALDE a fost prezent pe jumătate, jumătatea fiind Sergiu Cicu, iar de la liberali, care ne-au obişnuit cu un singur exemplar sau cu niciunul, a „umplut” flancul drept al sălii de Consiliu Cristi Creţu. La câtă goliciune avea în jur, ziceai că PNL-istul este în carantină în treimea de masă rezervată opoziţiei, care, fiind vorba din nou despre bani – şi bani mulţi, nu glumă – “a pus coada pe spinare”.                 

În ciuda atmosferei relaxate, încă de sărbătoare, subiectul pentru care s-a sunat adunarea a fost cât se poate de serios: acoperirea deficitului definitiv al secţiunii de dezvoltare pe anul 2016, în sumă de 15.615.212,03 lei, din excedentul bugetului local. Ca să aibă ce să dezbată, mai cu seamă că suma ce li se arăta înaintea ochilor era de natură să dea palpitaţii, Cristi Creţu a cerut explicaţii Economicului Primăriei, argumentându-şi solicitarea prin faptul că n-a putut să deschidă e-mail-ul cu documentaţia expediată de Secretariat. Şi chiar dacă reuşea să-l acceseze, mare lucru nu găsea în el, informaţiile fiind livrate cu o zgârcenie curioasă. Ca drept dovadă că nu le-au înţeles nici cei ale căror mesaje primite în poşta electronică s-au deschis, unul dintre colegii de partid ai primarului s-a dus după contabilul şef Roxana Bragă, ca s-o invite la şedinţă. Oricum, aceasta ar fi fost prezentă – a asigurat primarul – neputând să participe directorul economic Violeta Iarca. 

Ce am reţinut din lămuririle reprezentantei Economicului, simplificate de Liviu Ţâroiu sub forma unei concluzii, este că administraţia publică locală încheie 2016 pe pierdere. Mai exact, un deficit de 3,45 milioane de lei (34,5 miliarde de lei vechi), rezultat din diferenţa între deficitul de 15,6 milioane de lei înregistrat de secţiunea de dezvoltare a bugetului local şi excedentul de 12,16 milioane de lei existent la secţiunea de funcţionare.                

Sancţiunea Ministerului Dezvoltării a zdruncinat puternic bugetul local

Potrivit contabilului şef Roxana Bragă, care a prezentat în plen cele mai importante cifre extrase din contul de execuţie a bugetului local, la finele lui decembrie 2016, s-au înregistrat venituri totale ale secţiunii de dezvoltare de 17.836.164,86 lei. „În partea de venituri, ne-am împrumutat din excedentul anului anterior o sumă de 22.000.000 lei. Diferenţa dintre 17.836.164,86 lei lei şi 22.000.000 lei reprezintă un deficit de 4.163.835,14 lei, care este venitul nostru.”, a explicat aceasta.

În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea au fost ocazionate de investiţiile făcute cu aprobarea Consiliului Local. Cum a fost achiziţia autoturismului Duster, pus la dispoziţia viceprimarului Mărgărin Blidaru, în sumă de 74.025,58 lei. Sau achiziţia serverului – 13.999 lei, a licenţelor software – 33.373 lei. Sau „surplusul” lucrării de reabilitare la Colegiul „Dinicu Golescu”, de 327.779 lei, pentru obţinerea căruia constructorul Dorel Geamănu a dat Primăria Câmpulung în judecată şi a şi trecut la măsuri de executare, instituindu-se o poprire pe conturi. În afară de acestea, au fost investiţiile la şcoli, care şi ele au consumat o grămadă de bani.

Să nu uităm cea mai mare plată efectuată în cursul anului 2016, în temeiul Hotărârii de Consiliu Local 12/26.07.2016, adoptată ca urmare a notificării Ministerului Dezvoltării, de a i se înapoia suma de 8.162.592,19 lei, în cadrul Proiectului „Kretzulescu”. În condiţiile în care veniturile au fost de 4.163.835,14 lei, iar cheltuielile de 11.451.376,89 lei, cei 15.615.212,03 lei s-au constituit într-un deficit, care, prin vot al aleşilor locali, a fost acoperit din excedentul anilor anteriori. 

În realitate, însă, punându-se la socoteală excedentul de 12.160,882,25 lei înregistrat la secţiunea de funcţionare, deficitul este de „doar” 3.454.329,79 lei, încearcă să ne consoleze primarul Liviu Ţâroiu, deşi toată lumea era conştientă de pierderea cu care se încheia anul 2016, din cauza banilor rambursaţi pentru nenorocirea cu parcurile. „Contabiliceşte”, excedentul şi deficitul se cântăresc separat, pe secţiuni ale bugetului local. De aceea se vorbeşte despre un deficit de 15 milioane de lei la dezvoltare şi un excedent de 12 milioane de lei la funcţionare. „Conturile în trezorerii se închid pe secţiunea de dezvoltare şi secţiunea de funcţionare. Sunt venituri pe secţiunea de funcţionare şi pe secţiunea de dezvoltare, exact ca cheltuielile. Evidenţierea lor în contabilitate se face distinct şi se aprobă separat, pe secţiuni.”, a conchis Roxana Bragă, făcând lumină în privinţa necesităţii acoperirii din rezervele acumulate de Călin Andrei a pierderii cu care Liviu Ţâroiu a încheiat, nu din vina lui, primul an de mandat, jumătate interimar, jumătate oficial. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!