15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

CEZ, care nu face concesii nimănui, să plătească!

Consilierul local Cornel Băjan cere Primăriei să înceteze cu avantajele create unei companii care nu “iartă” pe nimeni

Consilierul local PSD Cornel Băjan a avut ideea de a se elimina situaţia discriminatorie în care cetăţenii Câmpulungului sunt puşi să plătească chirie pentru parcele din domeniul public ocupate de balcoane, trepte ori alei de acces, iar companiile mari, de talia CEZ, care nu fac nicio concesie nimănui, sunt scutite de la plată. Am relatat în ediţia trecută despre cele trei speţe, cu petenţi din rândul a trei întreprinzători privaţi, supuşi de aleşi unui tratament inechitabil în aparenţă. Deţinătoarea unui cabinet de consultanţă şi patroana unui salon de cosmetică vor achita o sumă de bani pentru cei 7, respectiv 3 metri pătraţi ocupaţi de accesul către activităţile private, care funcţionează la parterul unor blocuri din centru, pe străzile General Poşoiu şi Emilian Paveliu. Asta în timp ce compania de electricitate a primit, este adevărat, pentru întreprinderea unei lucrări în beneficiul cetăţenilor, 255 de metri pătraţi cu titlu gratuit. Însă şi cele două doamne pot invoca acelaşi lucru: şi ele tot pentru binele cetăţenilor lucrează, pentru că una îi face mai frumoşi, iar alta, mai deştepţi sau mai informaţi, în caz că deţin prima calitate. Ca să dispară astfel de situaţii cu iz de incorectitudine, Cornel Băjan a propus perceperea unui tarif şi companiei, care este obligată să întreprindă toate măsurile, inclusiv lucrări de genul celei prezentate Consiliului, pentru care avea nevoie de teren, ca să asigure abonaţilor servicii de calitate.                         

Secretarul Nicolae Ghinea: “Pe strada mea pică curentul întruna”

Reamintim că, la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, CEZ Distribuţie SA, prin SC EnergoBit Control Systems SRL, prestator de servicii în domeniul distribuţiei energiei electrice, a depus la Primărie o solicitare, pentru a proceda la modernizarea PTCZ 20/0,4 Kv. – „Dinicu Golescu”. Pe 12 octombrie 2016, a intrat în posesia unui certificat de urbanism pentru întreprinderea lucrării constând în: înlocuirea stâlpului de beton LEA 20 Kv; montare PTAB (post transformare în anvelopă betonată) „Dinicu Golescu” pe domeniul public; montare LES 20Kv (linie electrică subterană); L= 290 m; montare grup de măsură şi distribuţie pe domeniul public. Montarea cablului proiectat se face pe domeniul public, pe „rezerva drumului”, respectând distanţele prevăzute de normative.”, se precizează în raportul Compartimentului Urbanism. Ca să poată trece la fapte, Consiliului Local i s-a cerut de către companie să-i transmită cu titlu gratuit o suprafaţă de 255 de metri pătraţi, situată în străzile Petre Ţuţea şi General Teodorescu. 

La şedinţa din 28 decembrie 2016 a existat propunerea din partea alesului PSD Cornel Băjan de a i se percepe chirie companiei, aşa cum li se percepe tuturor contribuabililor din Câmpulung, firme ori persoane fizice, pentru a construi ceva în afara proprietăţilor. „Ei vor numai gratuit. Dacă ai cere o concesie la CEZ, să-ţi diminueze ceva, nu s-ar putea. Gratis! De ce nu pe bani, domnule?”, s-a arătat indignat Cornel Băjan. „Ceartă-te cu ei.”, i-a sugerat primarul. Însă au fost colegi din opoziţie care i-au dat dreptate lui Cornel Băjan, cu toată legea invocată de cei de la majoritate, care ar proteja societatea. „Sunt împotrivă fără bani, şi-a exprimat părerea, înainte de a se trece la vot, liberalul Bogdan David, în opinia căruia firma privată, care mai este şi una puternică pe deasupra, trebuie să-şi plătească concesiunea. CEZ este o firmă atât de bogată încât îşi permite să plătească orice sumă. Nu-ţi fac nicio concesie când te duci la ei.” „Pentru un milion (n.r. lei vechi) ne opunem.”, a ripostat secretarul Nicolae Ghinea, care era direct interesat de lucrarea pe care urma s-o execute CEZ.         

Chiar primarul Liviu Ţâroiu a recunoscut că hotărârea de Guvern, care acorda astfel de facilităţi furnizorului de utilităţi, la momentul vânzării, n-ar mai fi valabilă în prezent. În timp ce aleşii discutau posibilitatea de a cere bani de la CEZ, a intervenit în discuţii secretarul Nicolae Ghinea, cum că lucrarea se face în folosul cetăţenilor care suferă din pricina căderilor reţelei de curent. Şi că legea este încă în vigoare. „Pe ce este existent.”, l-a completat Bogdan David. „Ei ce fac acum?, şi-a reluat ideea Ghinea. Schimbă un transformator care merge foarte prost şi care mai mult încurcă toată lumea din zona aceea, inclusiv pe strada mea ne pică curentul întruna. În loc să facem ceva, să venim în ajutorul lor… până acum, s-a dat tot aşa. Eu vă spun că facem un lucru bun, nu facem ceva rău. Venim în sprijinul oamenilor. Că ne pică curentul încontinuu şi stăm cu fel de fel de improvizaţii.”

„Susţin ceea ce a spus domnul secretar, a intrat în dialog primarul Liviu Ţâroiu. Lucrările sunt pentru modernizări de reţele şi cred că ar trebui să venim în sprijinul cetăţenilor, ca să le facă mai repede şi mai bine.” Asta deşi, vorba lui David, este obligaţia companiei să ofere un serviciu de calitate. Nu este obligaţia Primăriei să-i pună teren gratuit la dispoziţie pentru ca societatea să ofere acel serviciu de calitate. Sau, dacă vrea pământ degeaba, măcar să nu mai ia bani Primăriei pe avizele necesare în anul 2017. Nu se poate, a replicat secretarul, din cauza compartimentelor separate ale CEZ, cu care colaborează Primăria. Liviu Ţâroiu s-a grăbit să anunţe că instituţia beneficiază deja de gratuităţi la eliberarea autorizaţiilor, în baza unui acord cu furnizorul de energie electrică. Dar, cu toate acestea, a uitat că a plătit bani frumuşei pentru avizarea lucrării de racordare a noului adăpost de câini. 20 şi ceva de milioane, îşi aminteşte Ţâroiu, provocat de fostul coleg cu care a împărţit conducerea interimară a Câmpulungului. 100 şi ceva de milioane, îl contrazice David, care demontează teoria avantajelor create de CEZ municipalităţii. Aşadar, nici vorbă de gratuitate. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!