10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Se pregăteşte licitaţia pentru găsirea unui chiriaŞ al fostei Pieţe Vișoi

Deşi primarul Liviu Ţâroiu susţinea, la conferinţa de presă din săptămâna Crăciunului, că nu figurează nimic interesant pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de Consiliu Local din 2016, cel puţin unul dintre puncte – chiar dacă a fost retras de pe ordinea de zi – va trezi interesul agenţilor economici care au pus ochii pe imobilul fostei Pieţe Agroalimentare Vişoi. La şase luni distanţă de instalarea noii administraţii locale, se încearcă găsirea unor ocupanţi pentru clădirea generoasă eliberată, în urmă cu trei ani, de chiriaşul falit, Naomi Vidal 2001. Tragem nădejde că rateul parteneriatului Andrei – Buta, în timpul căruia, acum zece ani, a fost concesionată, pe de-a-ntregul, cu consecinţa imposibilităţii achitării redevenţei trimestriale de către beneficiarul enormului spaţiu, le-a făcut mai vigilente pe actualele autorităţi interesate să aducă un ban la buget, nu să-l irosească judecându-se cu alţi rău-platnici. Deocamdată, la sfârşit de 2016, s-a pregătit terenul pentru 2017, când este posibil să vedem din nou fosta piaţă însufleţită de o activitate comercială, ca în vremurile bune ale afacerii patronate de Manuel Nae. Pe ordinea de zi a şedinţei  lunii decembrie a figurat proiectul de hotărâre privind concesionarea imobilului constând în teren şi construcţii, cu o durată de 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă de cel mult jumătate din durata iniţială. Adică cu încă 12 ani şi jumătate. Ca să ştie pe ce bani pune la bătaie Piaţa Vişoi, Primăria a comandat un raport de evaluare, întocmit de SC Appraisals&Consulting Division SRL, prin evaluatorul autorizat ANEVAR, Neculai Postole. Valoarea redevenţei lunare minime pentru întreaga proprietate a fost stabilită de Executiv la 1.500 euro/lună, respectiv 6.747 lei/lună (1 euro = 4.4978 lei, valabil la 31.10.2016). Consilierilor locali li s-au înaintat spre analiză şi Studiul de oportunitate, Caietul de sarcini şi Documentaţia de atribuire, în scopul aprobării lor. Aprobare, care se va produce la o şedinţă viitoare, întrucât, miercuri, 28 decembrie 2016, primarul Liviu Ţâroiu a retras din dezbatere acest punct, pentru a-i aduce completări. 

Conform materialului iniţial, licitaţia începe de la 1.500 de euro pe lună pentru întregul spaţiu 

Din raportul expertului angajat de Primărie pentru lucrarea de evaluare a fostei Pieţe Agroalimentare Vişoi a reieşit o redevenţă minimă de 1.074 euro/lună (4.830 lei/lună). Luând ca reper această valoare minimă stabilită de specialist, Executivul lui Liviu Ţâroiu a propus Legislativului ca licitaţia pentru concesionarea spaţiului să pornească de la 1.500 euro/lună (6.747 lei/lună). Legea 50/1991 prevede că redevenţa se stabileşte de către Consiliul Local într-un cuantum care să asigure recuperarea în maximum 25 de ani a preţului de vânzare a terenului, în condiţiile de piaţă. 

Ca să nu repete experienţa nefericită cu fostul locatar al „Pieţei Mici”, căruia i s-a permis să achite trimestrial, până când n-a mai putut, fiind copleşit de nivelul prea ridicat al sumei, autorităţile lunare au propus varianta mai sigură a plăţii lunare. Materialul înaintat spre studiu aleşilor locali mai prevede că „întârzierile la plata redevenţei se vor sancţiona cu penalităţi de 0,1%/zi de întârziere la suma datorată, urmând ca, pentru întârzierile la plată a redevenţei anuale ce depăşesc 6 luni, să se procedeze la retragerea concesiunii, fără a fi necesară intervenţia instanţelor judecătoreşti (pact comisoriu expres). Concesionarul are obligaţia ca, în termen de cel mult 90 de zile de la data semnării contractului de concesiune, să depună, cu titlu de garanţie, o sumă fixă reprezentând 25% din suma obligaţiei de plată către concedent, stabilită de acesta şi datorată pentru primul an de exploatare. Din această sumă sunt reţinute, dacă este cazul, penalităţile şi alte sume datorate concedentului de către concesionar, în baza contractului de concesiune. Concesionarul poate constitui drept garanţie şi titluri de credit, asupra cărora se va institui garanţie reală mobiliară, cu acordul concedentului.”

Ce se va concesiona

Mai precizăm că imobilul fostei pieţe, amplasat în zona B, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de centrul municipiului, deţine o suprafaţă construită de 1.437,68 mp, suprafaţă desfăşurată de 1.948,02 mp şi o suprafaţă utilă de 1.682,44 mp. Suprafaţa care se concesionează măsoară 2.634 mp, astfel: 1.682,44 mp, suprafaţa imobilului împărţit în: =1.080,09 mp – spaţiu construcţii comerţ parter; =58,79 mp – spaţiu grupuri sanitare parter; =29,97 mp – spaţiu casa scării parter; =137,72 mp – spaţiu hol acces parter; =7,28 mp – spaţiu birou parter; =283,55 mp – spaţiu construcţii comerţ etaj; =20,56 mp – spaţiu casa scării etaj; =64,48 mp – spaţiu hol acces etaj; plus alei pietonale sau carosabile, parcări, cu o suprafaţă de 951,56 mp.

Potrivit caietului de sarcini, „hala pieţei are regim de înălţime P şi P+1 – parţial, este construcţie realizată pe fundaţie de beton armat, are structură de rezistenţă din stâlpi şi grinzi din beton armat, pereţi din zidărie de bolţari, planşee din beton armat, acoperiş tip şarpantă din lemn, cu învelitoare din tablă. Imobilul este compus la parter din 20 de spaţii comerciale, casa scării şi hol de acces, iar la etaj din 9 spaţii comerciale, casa scării şi hol. Suprafaţa utilă a parterului – 1.313,85 mp; Suprafaţa utilă a etajului – 368,59 mp. Starea de întreţinere a spaţiilor este satisfăcătoare.”

Investitorul care va câştiga la licitaţie complexul pieţei va desfăşura activităţi de Comerţ, Birouri, Activităţi recreative, Alimentaţie publică. Motivaţia cu care Executivul s-a prezentat în faţa aleşilor, pentru valorificarea Pieţei Vişoi, a insistat pe ideea de reintroducere a clădirii în circuitul economic, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea zonei, dar şi administrarea eficientă a domeniului public şi privat al municipiului, prin atragerea de venituri suplimentare la bugetul local.  

Pentru cei interesaţi să participe la licitaţie, facem precizarea că a fost fixat drept criteriu pentru atribuirea contractului de concesiune „Valoarea cea mai mare a redevenţei”. Garanţia de participare la licitaţie este de 10% din valoarea minimă anuală a redevenţei propuse, respectiv 8.096 lei. În cazul adjudecării contractului de concesiune, suma se va include în garanţia contractuală. În caz contrar, se restituie.

Ce are voie şi ce n-are voie să facă dezvoltatorul care preia Piaţa Vişoi 

Câştigătorului licitaţiei publice deschise, estimate să dureze în jur de şase luni, nu i se va permite să ridice clădiri noi în complexul concesionat de la Primărie. În schimb, „sunt permise modificări interioare, dar numai după efectuarea unei expertize tehnice privind rezistenţa şi stabilitatea imobilului şi după obţinerea aprobării concendentului.” Totodată, se permite amenajarea: =spaţiilor cu destinaţie specială, conform reglementărilor legale în vigoare; =zonei de acces, alei, parcaje, zona verde cu rol decorativ şi de protecţie; =spaţiilor aferente circulaţiei pietonale şi carosabile necesare parcărilor; =parcărilor aferente pieţei; =spaţiilor publice pietonale de acces la intrările centrului comercial; =montarea de mobilier urban. „Investiţia – mai prevede documentaţia – va fi asigurată pentru gradul 7 de seismicitate. Amplasarea în teren şi accesele vor fi realizate astfel încât să se asigure circulaţia în zonă. Activităţile care se vor desfăşura după realizarea investiţiei vor fi organizate astfel încât să nu perturbe liniştea publică.”

Se  interzic subconcesionarea, închirierea sau altă formă de asociere (în tot sau în parte), către o terţă parte, a spaţiului care face obiectul contractului de concesiune. Este posibil ca unele dintre datele prezentate să suporte modificări, întrucât în acest scop hotărârea a fost retrasă înaintea şedinţei.    

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!