Ieri, 22 decembrie 2016, s-au împlinit 27 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, când s-au înregistrat 1.104 morţi şi 3.352 de răniţi, se arată pe site-ul consacrat evenimentelor de atunci. Printre aceştia se numără şi trei eroi ai Muscelului: generalul Vasile Milea, Georgeta Moloiu Gherasim şi Costel Constantinescu. Conform Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989, Asociaţia „22 Decembrie 1989” Câmpulung figurează în evidenţe cu trei morţi: Costel Constantinescu (publicat în Monitorul Oficial nr. 40/24.02.1993, Decret 110/1991), Georgeta Cezarina Gherasim (dosar G 1759) şi Iosif Mîrfu (dosar arhivă instituţie Legea nr. 42/1990, cu M 528); şi patru răniţi: Gheorghe Mîzgaciu (dosar nr. 15748, Legea nr. 241/2004), Constantin Vintiloaia (dosar 982), Gheorghe Bizdideanu (dosar 17561) şi Ion Robu (dosar 21245). Sunt numele care au rămas înscrise pe o piatră rece a monumentului ridicat în memoria lor, dar şi numele purtate de două străzi şi Piaţa Primăriei din Câmpulung. Ieri, oficialităţi locale din Câmpulung, Lereşti şi Mihăeşti, reprezentanţi ai unităţilor militare, ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, politicieni şi alte personalităţi au comemorat pe cei care şi-au dat viaţa pentru căderea jugului comunist. Au fost organizate, începând cu ora 10.00, ceremoniale religioase, urmate de depuneri de coroane, la Monumentele Eroilor Revoluţiei din Cimitirul “Flămânda”, la mormântul generalului Vasile Milea, din Lereşti, dar şi la monumentul de la Valea Popii, comuna Mihăeşti.
Ca în fiecare an, martirii Revoluţiei din 1989 au fost omagiaţi la Câmpulung, la monumentul ridicat în cinstea lor la Cimitirul “Flămânda”. Primarul Liviu Ţâroiu a fost cel care a primit onorul şi a depus, împreună cu vicele Mărgărin Blidaru, o coroană de flori din partea municipalităţii, după ce a fost oficiată slujba religioasă de pomenire a celor care au murit la Revoluţie. A urmat grupul de membri ai Asociaţiei „22 Decembrie 1989” Câmpulung, în frunte cu proaspătul preşedinte Serafim Cotenescu. Au urmat militarii Garnizoanei Câmpulung, reprezentaţi de lt.col. Ionuţ Ilinca, comandantul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, şi lt.col. Ovidiu Nicolae Stănescu, comandantul Unităţii CBRN. Din partea Pompierilor a adus un omagiu maiorul Mircea Mardare, adjunctul comandatului Detaşamentului din municipiu, de la Poliţie, comisarul Marius George Şendroiu, adjunctul şefului Poliţiei Câmpulung, iar jandarmii au fost prezenţi prin căpitanul George Cristian Trandafir, coordonatorul Detaşamentului 7 Câmpulung. Au urmat formaţiunile politice, doar două din câte au filiale la Câmpulung. Mai precis PSD, prin consilierii locali Marin Stanciu şi Cornel Băjan, fiindu-le alături Nicolae Albescu, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Câmpulung. Ionel State, Bogdan David şi Cristinel Creţu au fost consilierii care au depus o jerbă de flori din partea PNL Câmpulung. Ultimii, dar nu cei din urmă au fost doi reprezentanţi ai Colegiului Tehnic, care, după ce au adus o frumoasă coroană de flori, s-au recules la monumentul celor care s-au jertfit acum 27 de ani.
Alaiul s-a mutat la Lereşti, iar mai apoi la Valea Popii, acolo unde au avut ceremonii religioase similare celei de la Flămânda. La Lereşti, cel care a primit onorul a fost primarul comunei, Marian Toader, ceremonia militară şi religioasă desfăşurându-se în curtea bisericii care găzduieşte şi mormântul generalului Vasile Milea. La evenimentul din Lereşti au fost prezente şi cele două fiice ale generalului Vasile Milea, Daniela şi Sorina, care au împărţit prinos, mai ales că tatăl lor, pe 1 ianuarie 2017, ar fi împlinit 90 de ani.