- Pentru un nou proiect al Grădinii Publice sunt planuri de a colabora tot cu profesori de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”
Proiectul vechi al centrului istoric şi al Complexului „Kretzulescu” nu mai corespunde normelor legislaţiei în vigoare. Prin urmare, continuarea investiţiilor în Parcul „Kretzulescu”, unde s-a deteriorat puţinul lucrat în intervalul 2013-2015, şi în Grădina Publică „Mersi” se va face după alte documentaţii. În cazul „Olga Bancic”, există deja o colaborare cu profesori de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, în încercarea de a oferi autorităţilor noastre un punct de plecare corect şi profesionist al unei viitoare investiţii care să includă tot ce se găseşte în „Kretzulescu”. Elena Lasconi intenţionează să extindă colaborarea şi la Grădina Publică, unde, de asemenea, investiţia veche s-a limitat la o defrişare masivă şi înlocuirea arborilor cu o „pădure” de stâlpi de iluminat de o estetică discutabilă.
- În Grădina Publică, în lipsa unui proiect, nu se pot face decât curăţenie şi întreţinere
S-a discutat despre Grădina Publică la şedinţa Consiliului Local din 28 aprilie 2022, când aleşilor li s-a înaintat programul de lucrări programul de lucrări al ADP din acest an. Program care include şi acţiunile programate la Compartimentul Seră şi Spaţii Verzi. În calendarul de plantări şi lucrări de întreţinere, Bulevardul „Pardon” şi Grădina Publică sunt tratate împreună. Aici, muncitorii trebuie să asigure: toaletarea pomilor şi arbuştilor; cositul, tunsul gardului viu, greblatul de câte ori va fi nevoie; va fi adus pământ pe lângă gard şi semănat gazon; întreţinerea fântânii arteziene şi a sistemului de irigare a gazonului; spălarea mecanică a Grădinii Publice, în mod repetat; stropirea contra dăunătorilor pentru gardul viu cu fungicide specifice; întreţinerea sistemului de irigaţie automatizat, pentru rondurile de flori şi gazon, din partea de Nord a parcului. Programul menţionează că se vor planta circa 50 pomi ornamentali, conform proiectului de reabilitare a bulevardului.
- Intenţiile sunt de a colabora cu Universitatea „Ion Mincu” şi pentru Grădina Publică
Discuţia pe marginea programului şi a unor eventuale intenţii de continuare a investiţiei în Grădina Publică a fost provocată de consilierul local Constantin Ivan. Acesta a cerut să se aplice şi în parcul central programul de plantare de pomi şi arbuşti. „Grădina Publică trebuie să fie locul reprezentativ şi acolo este necesară o serie întreagă de lucrări. Inclusiv partea de întreţinere ritmică a spaţiului de joacă pentru copii. Încă pătrund câini în zonă şi există din partea unor părinţi observaţii că au fost cazuri de îmbolnăvire din cauza intrării acestor câini care lasă mizerii în zona de joacă.”, a reclamat alesul local.
În replică, Elena Lasconi a susţinut că ea nu a văzut pe nimeni în Câmpulung care să umble cu punga pe stradă atunci când îşi plimbă câinele, asta în cazul animalelor care au stăpân. Cât despre plantările de arbori, ea a înnoit la şedinţa de Consiliu Local anunţul privitor la plantarea a peste 800 de pomi, în tot oraşul, în acest an. „Grădina Publică, la fel ca orice spaţiu verde din Câmpulung, trebuie să aibă respectul cuvenit. Am discutat că vom face, ca la carte, un proiect, cu arhitect, poate, ne ajută iarăşi de la Universitate. Cu ei îl facem pe cel din „Kretzulescu”. O să avem un proiect mai serios, nu doar făcută o întreţinere cu ADP. Nu spun că „vom face”. Vom face în momentul în care se vor deschide axe de finanţare. Cu bani de la bugetul local nu vom face. Vom face doar documentaţie, aşa cum am făcut pentru toate celelalte. A venit Valul Renovării, am făcut documentaţie pentru eficientizare energetică. Ştim ce urmează să se deschidă în acest an şi pentru aceea vom depune.”, i-a răspuns Elena Lasconi consilierului Ivan.
- ADP are programate reparaţii în „Kretzulescu”, de care, însă, nu se poate atinge fără acordul Monumentelor
Câmpulungenii sunt nerăbdători să vadă schimbări în cele două parcuri centrale, însă ele nu se pot produce decât după ce ADP obţine acordul Monumentelor pentru intervenţiile de reparaţie programate în acest an. „Din păcate, în aceste parcuri care sunt în sit este mai dificil. Ştiţi foarte bine de ce avem probleme. Aşteptăm să iasă autorizaţiile de construire până la toamnă. Chiar avem material săditor pregătit. Prin cartierele Câmpulungului s-au făcut plantări, şi în proximitatea parcărilor noi, şi în zonele în care s-au tăiat. Dacă se doreşte, la următoarea şedinţă, se poate pune un colaj de fotografii cu zonele în care am plantat. Numai ieri (n.r. 27 aprilie 2022) am adus de la pepiniera ADP-ului de la Piteşti 400 de fire de gard viu şi deja 100 au fost plantate. Mâine pleacă maşina la Piteşti după alţi 20 de arbori. Avem un grafic. Plus ce am început să producem noi.”, a precizat directorul ADP, Bogdan Pătru.
Potrivit arhitectului şef Mădălina Zăgărin, în 2022, se vor produce plantări masive în cadrul a două obiective mari de investiţii: spaţiile verzi şi „Grădina mea, oraşul meu”, cu susţinerea ONG-ului „Act for tomorrow”, care oferă municipalităţii know-how şi mare parte din cei peste 800 de arbori. M.B.