Cu un dar de Crăciun a semănat ordinea de zi a şedinţei de aseară, care i-a făcut fericiţi pe mulţi, graţie vulcanului de generozitate ce a erupt din Executivul lui Ţâroiu, atent la ce-şi doresc (şi n-au avut) câmpulungenii. Prima bucurie făcută cetăţenilor: sărbătorile, care se cuveneau a fi celebrate cu mai multă importanţă, pregătire şi strălucire decât Zilele Municipiului, fiind perioada din an în care toată lumea este acasă. Dacă, vara, câmpulungenii mai sunt plecaţi în concedii, iar de săptămâna de zbucium se bucură cu precădere publicul rural, iarna, în schimb, se întorc acasă, la părinţi, şi cei plecaţi la muncă ori la studii. De aceea era de dorit să se investească mai vârtos în acest moment al anului, unul de bilanţ personal, dar şi pentru localitate. Dacă tot i-au picat nişte bani de la Finanţe, acel ajutor „desprins” din impozitul pe venit şi TVA, cu care statul echilibrează bugetul unei localităţi (al Câmpulungului, puternic dezechilibrat de pierderea a 81,6 miliarde, nu s-a echilibrat sigur cu cele 7 primite cadou), primarul şi-a zis să aducă nişte îmbunătăţiri look-ului hibernal al municipiului.
În bunul său obicei de a inversa ordinea operaţiunilor, adică mai întâi face, apoi cere aprobarea Consiliului ca să facă, ieri după amiază, Liviu Ţâroiu a propus partenerilor legiuitori să fie de acord cu cheltuirea unei jumătăţi de miliard pentru făţuirea centrului. Dând la o parte din această sumă cele 60 de milioane propuse a fi folosite pentru cumpărarea unui brad artificial, „grosul” intră în iluminatul de sărbători. Dar ca să aibă ce să lumineze, fireşte, era nevoie de ghirlande noi, care, până la şedinţa de Consiliu, au şi fost achiziţionate şi montate. Puşi în faţa faptului împlinit, fireşte că aleşii au ridicat mâna pentru zorzoanele primarului presat, probabil, de un Black Friday la decoraţiuni de Crăciun. Ţâroiu îi dă înainte cu curaj, ştiind că opoziţia este prea puţină cantitativ, ca să rişte să fie trimis cu ornamentele înapoi la magazin, în cazul în care nu doreşte să achite 440 de milioane din propriul buzunar. Joi, dacă se respectă planul aprinderii luminilor de Ziua Naţională, vom vedea dacă strălucirea plătită de stat, prin Fisc, face banii. Bănuim că-i face şi că poporul va fi fericit să vadă la Câmpulung ceva ce nu s-a dorit să avem până acum, deoarece era prioritar aspiratorul de economii „Kretzulescu”.
Alţi cetăţeni cadorisiţi prin votul aleşilor sunt cei care vor face Anul Nou în case noi. Aidoma directorului Spitalului, care a scos 30 de posturi disponibile la concurs, şi Ţâroiu a cotrobăit prin hârţogăria cu locuinţe ale Primăriei şi a găsit cinci libere, pe care le-a împărţit unor norocoşi din sutele aflaţi pe lista de aşteptare. Este greu de crezut că, întâmplător, au fost puse toate pe ordinea de zi a şedinţei care precede alegerile parlamentare, când una, cel puţin, era disponibilă din primăvară şi putea fi repartizată de atunci. Mai cu seamă că, până acum, nici nu se răcea bine ocupantul răposat, că i se şi găsea un înlocuitor în garsoniera ori apartamentul eliberat prin gătarea aţei locatarului. Pentru ca, actualmente, primarul nostru să puncteze electoral cu cinci locuinţe dintr-un foc, dintre care trei sunt în imobilele ANL, imposibil de pătruns în ele, cu toate reclamaţiile din mandatul trecut la adresa chiriaşilor care prestează în străinătate. Deci nu stau în ele. Nici acum nu este meritul primarului pentru eliberarea a trei apartamente în Grui, dar, până la următoarele alegeri, cine mai ţine minte că locatarii au plecat de bună voie?! Nimeni. Lumea va reţine că primarul PSD a dat locuinţe oamenilor.
Următorii beneficiari ai mărinimiei autorităţilor sunt directorii de şcoli, însă este posibil ca, în acest caz, recenta alocare să nu fie percepută ca un dar, ci ca un gest al finanţatorilor care li se cuvine, căci au şcoli de administrat. Iar administrarea se face cu bani. De la pivniţele îngheţate, căci nu puteau fi numite săli de clasă nişte încăperi în care nu rezista o plantă, în care au dârdâit şcolarii şi liceenii, astăzi, adulţi la 40 de ani, de la mobilierul răpciugos, datând de la darea în folosinţă a şcolii, s-a ajuns la pretenţii peste pretenţii, pe care Primăria le satisface supusă, până la ultima leţcaie. Ba, prin procedeul rotunjirii sumelor, ca să nu se încurce economiştii Primăriei şi contabilii şcolilor în „mărunţiş”, le dă peste ceea ce au cerut. Căci şcolile sunt ticsite de votanţi, cărora le trebuie mobilier în tendinţe, table mai deştepte decât utilizatorii, un purcoi de laptop-uri dintr-odată, o căruţă de despăgubiri salariale… dar sunt alte timpuri, complet diferite de cele în care ieşeai din şcoală tobă de carte, dar strâmbat de reumatism, din cauza frigului îndurat.
Graţie şedinţei de aseară, numărul fericiţilor pe banii noştri a crescut cu cei trei cântăreţi cu bagajele făcute pentru Turcia şi cei doi însoţitori, şoferul primarului şi directorul Clubului ARO, nota de plată revenind comunităţii. Apropo, domnule Sergiu Cicu, autor al raportului, şi domnilor scriitori din Primărie, care aţi lucrat materialele de şedinţă! Localitatea spre care vă îndreptaţi se cheamă Istanbul, bre, nu „Istambul”, cum aţi scris în zece locuri, în două hârtii amărâte. La Istanbul v-a poftit turcul care v-a trimis invitaţia, pe care scrie unde trebuie să ajungeţi.
Sunt fericiţi şi liberalii, căci au primit indicatorii tehnico-economici ai lucrării de asfaltare a străzii Gruiului, cu întârziere de un an şi vreo trei luni faţă de licitaţie. Vor fi fericiţi şi juriştii care îşi caută de muncă, deoarece condiţia de vechime pentru postul de secretar al Consiliului Local s-a redus de la cinci ani la un an. Să nu-l uităm pe cel mai fericit dintre toţi, Gheorghe Sârbu, care nici în cele mai optimiste vise ale sale nu credea că de pe locul 11 mai prinde un scaun în Consiliul Local.