6.9 C
Campulung Muscel
01/12/2023

CRIME NEELUCIDATE

În 18 ani, nu a fost găsit nici cel care a violat şi ucis o bătrână din Rucăr

Atenţia opiniei publice este atrasă de omorurile spectaculoase. Timp de câteva zile, toată lumea vorbeşte despre aceste evenimente. Apoi sunt uitate. Când făptaşii sunt prinşi, cazurile revin în discuţie, dar pentru scurt timp. Iar când autorii nu sunt descoperiţi, încet, încet, se aşterne uitarea. Alte evenimente le iau locul. Doar câţiva poliţişti şi procurori rămân să facă mai departe munca de furnică, reevaluând piste, ipoteze, interpretând urme, încercând să rezolve cazurile ce nu pot fi închise, deşi şansele de a fi elucidate se împuţinează proporţional cu trecerea timpului. Victima, dacă ştii să o „citeşti”, îţi dezvăluie o sumedenie de indicii despre autorul infracţiunii. Locul faptei, dacă este cercetat profesionist, îţi „vorbeşte” şi el, la rându-i. Îţi trebuie, însă, talent, pricepere şi discernământ ca să „vezi” şi să „auzi”. Nu există crimă perfectă, ci doar poliţişti neputincioşi. În urmă cu câteva ediţii, vă aduceam în atenţie cazul femeii descoperite fără suflare într-o râpă, pe Mateiaş, iar cel sau cei care i-au luat viaţa sunt şi acum în libertate.

Nu au fost identificaţi criminalii Elenei Ene

Descoperire macabră, pe 23 august 1999, în pădurea de pe Dealul Mateiaş. Un bărbat din satul Piatra, comuna Stoeneşti, a găsit într-o râpă cadavrul intrat în putrefacţie al unei femei. A fost anunţată Poliţia şi imediat o echipă operativă a demarat cercetările. Femeia avea multiple vânătăi pe corp, semn că a fost bătută, prezenta urme de înjunghiere şi avea gâtul rupt. S-a stabilit că femeia se numea Elena Ene, de 29 de ani, care avea domiciliul în comuna Muşăteşti. Ulterior, poliţiştii au aflat că tânăra trăia în concubinaj cu un cioban din satul Piatra şi dispăruse de la domiciliu cu câteva săptămâni înainte de a fi găsită moartă. Iniţial, concubinul ei a crezut că Elena a plecat la familia ei, aşa cum obişnuia, fapt pentru care nu s-a alarmat. La momentul respectiv, Nicolae Zipiş, tatăl lui Jean Zipiş, concubinul femeii, ne-a declarat: „Elena era o femeie puternică şi, de când s-a mutat la noi, nu ne-a făcut niciodată probleme. Era harnică şi se înţelegea cu băiatul meu foarte bine”.  

Elena dispăruse de acasă de două săptămâni, iar concubinul ei a căutat-o neîncetat

Conform consemnărilor Evenimentului Muscelean, de acum 17 ani, Elena avea 29 de ani şi era mama a doi copii, o fată din prima căsătorie şi un băiat, în vârstă de numai 6 luni, cu concubinul ei din Piatra. Duminică, 8 august 1999, în jurul orei 17.00, Elena Ene, după ce şi-a alăptat pruncul, a plecat către o stână din Mateiaş, cu mâncare şi schimburi pentru bărbatul său, care se afla acolo de câteva zile. Din momentul în care a ieşit din curte, nimeni nu a mai văzut-o. A doua zi, dimineaţa, luni, văzând că femeia lui nu sosise încă la el, a coborât de la stână şi s-a dus acasă. Deja gânduri negre îl măcinau şi şi-a dat seama că s-a întâmplat o nenorocire. Când a ajuns acasă, din păcate, s-a dovedit că nu s-a înşelat. Primul lucru pe care l-a făcut când a auzit de dispariţia Elenei a fost să o caute la fostul ei bărbat, la Muşăteşti, crezând, probabil, că l-a părăsit. Acesta, însă, nu ştia nimic de ea, cum nu ştiau nici rudele ei. Era din ce în ce mai sigur că i s-a întâmplat ceva groaznic şi, după două zile de la dispariţie, a anunţat Poliţia. Aceasta s-a dovedit, însă, a fi la fel de neputincioasă. Mai mult, poliţiştii l-au sfătuit pe Jean să o caute singur. După 15 zile, când aproape că-şi luase gândul că o va mai vedea vreodată, gândindu-se deja să renunţe la căutări, bătrânul Nicolae Zipiş a făcut o ultimă încercare. „Am mai plecat o dată prin pădure, să mai încerc o dată, că poate, cine ştie, dau de ea. N-am mai luat-o pe drum, m-am băgat direct prin pădure. M-a izbit, după câţiva metri, un miros puternic de hoit. Am mers după miros şi, la aproape 200 de metri de şosea, am găsit-o chircită, într-o văgăună. Era în pielea goală. Era legală la mâini şi la picioare, iar la gură avea un căluş făcut din pantalonii ei. În mâini avea mănuşi, pe care i le-a băgat, probabil, pentru a nu lăsa semne. Nu i se mai vedea faţa sau corpul, dar eu cred că întâi a fost batjocorită, apoi ucisă, după care au târât-o şi băgat-o în văgăună. Lângă ea, la câţiva metri, am găsit o geantă de voiaj şi o teacă de cuţit”. De asemenea, Nicolae Zipiş a ţinut să ne spună atunci că el credea că „a fost pândită şi urmărită de mai mulţi inşi. Unul singur nu putea să o dovedească, pentru că era o femeie în putere.” În urma autopsiei făcute în condiţii destul de grele, dat fiind stadiul avansat de putrefacţie, s-a stabilit că femeia avea carotida tăiată. 

Virgină, violată şi omorâtă cu bestialitate la 76 de ani!

Un alt caz care figurează pe lista anchetatorilor cu „Autor Necunoscut” este cel al bătrânei de 78 de ani, din Rucăr, găsită fără viaţă în locuinţa ei, după ce a fost violată şi asfixiată. În noaptea de 19 spre 20 martie 1998, o bătrână de 76 de ani, din Rucăr, a fost găsită fără suflare în propria locuinţă, de pe strada Bulevard, de către o vecină de-a sa. Maria Malancea locuia singură într-o casă, aproape de Biserica Joseni. Nu fusese niciodată căsătorită şi nu avea copii. Era vizitată periodic de câţiva localnici, care o şi ajutau la treburile gospodăreşti sau îi aduceau de mâncare. Maria era cunoscută în sat ca o femeie pricepută în războiul de ţesut. Făcea tot felul de ţesături specifice gospodăriilor ţărăneşti şi era apreciată de toată lumea. Peste drum de casă avea o bucată de pământ, pe care cultiva cartofi, morcovi şi cam tot ce avea nevoie în gospodărie. 

Legată de mâini şi batjocorită

Din păcate, însă, Maria Malancea a sfârşit groaznic. Anchetatorii care au sosit, pe 20 martie 1998, la locuinţa bătrânei au găsit-o întinsă pe pat, dezbrăcată până la brâu, cu o pernă pe faţă şi plină de vânătăi pe tot corpul. 

Fiind o femeie credincioasă, se ducea în fiecare zi la biserică, acesta fiind şi motivul pentru care Maria Băcârcea a mers, pe 20 martie 1998, de dimineaţă, la bătrână. Nu o văzuse la biserică. „Pe la 10.30, m-am dus să văd ce este cu ea, de nu venise la biserică. Am strigat la poartă şi nu mi-a răspuns. Am plecat acasă, după treburi, şi m-am întors pe la ora 14.00. N-am văzut găinile prin curte şi m-am speriat, că niciodată nu uita să dea drumul la orătănii. Am intrat în curte, am mai strigat, dacă nu mi-a răspuns, am intrat în casă. Eu credeam că ţese şi de aceea nu mă aude. Când am deschis uşa, m-am îngrozit. Am găsit-o în pat, acoperită de un plocad. L-am dat de pe ea şi am văzut că pe faţă are o pernă şi că fota şi cămaşa era ridicate în sus. Era goală de la brâu în jos, plină de sânge între picioare. După ce i-am dat perna la o parte de pe faţă, am văzut că în gură avea îndesat un batic, făcut cocoloş. Când m-am uitat mai bine, că mă zăpăcisem, am văzut că avea mâinile legate la spate cu o sfoară din aia din care ţesea.”

În plus, camera în care dormea femeia era într-o dezordine de nedescris, semn că s-a apărat cât a putut. Autorul sau autorii rămaşi neidentificaţi au bătut-o pe victimă şi apoi au întreţinut cu ea relaţii sexuale. Potrivit anchetatorilor, se pare că femeia a ţipat după ajutor, sperând că cineva se află prin preajmă să-i sară în ajutor, motiv pentru care individul sau indivizii i-au pus o pernă pe gură şi au ţinut-o apăsată până când Maria Malancea nu a mai respirat. În tot acest timp, bătrâna a fost violată cu bestialitate. După ce şi-au terminat oribila faptă, individul sau indivizii au dispărut în noapte fără a comite şi un jaf. 

La locul oribilei crime au ajuns poliţişti de la Rucăr, Piteşti şi Câmpulung şi au făcut cercetări sub conducerea procurorului Zaharia Vişinoiu. Pe stradă, rucărenii s-au strâns în număr mare şi nu mai pridideau cu blestemele. Un bărbat spunea: „Lovi-l-ar moartea pe nemernic. Ce-o face el acum? Cum o fi răbdat Dumnezeu ca femeia asta, neprihănită, să moară aşa batjocorită şi în chinuri?” Sătenii vorbeau că, cu o zi înainte, bătrâna primise 600.000 de lei pe nişte plocade şi, iniţial, vecinii au crezut că femeia a fost omorâtă pentru bani. Pe parcursul cercetărilor, oamenii legii au găsit într-o cameră alăturată o sumă considerabilă de bani, aşezaţi cu meticulozitate. Nu se ştie dacă indivizii au avut şi intenţia de a o ucide pe bătrână sau doar s-o violeze, cert fiind faptul că, în urma autopsiei, s-a stabilit că victima a fost virgină!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!