19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

La sfârşitul lunii noiembrie, aleşii decid dacă răscumpără acţiunile lui Văsâi la Edilul

Pentru şedinţa Consiliului Local Câmpulung de la sfârşitul lunii noiembrie se pregăteşte un proiect de hotărâre deosebit de important: reîntregirea acţionariatului public al societăţii Edilul, prin răscumpărarea de la afaceristul Gheorghe Văsâi, deţinător, prin firma sa, Financiar Urban, al unei treimi din pachetul de acţiuni, a părţii acestuia. Rămâne de văzut cine va cumpăra, iar asupra acestei tranzacţii va trebui să se pronunţe Legislativul municipal. Oferta de vânzare a lui Văsâi, înaintată municipalităţii în urmă cu doi ani, este încă în picioare, chiar a actualizat-o de curând, păstrând acelaşi preţ. A cumpărat cu un milion de dolari, în noiembrie 2007, tot un milion de dolari vrea şi acum, la nouă ani distanţă de la intrarea unui acţionar privat în Edilul CGA SA. La acel moment, la nivel declarativ, vânzarea unei treimi din operatorul de utilităţi a fost prezentată drept o soluţie salvatoare şi o mare realizare a administraţiei 2004-2008, care a protejat, vezi Doamne, patrimoniul Edilului de măsura executării pe care Fiscul se pregătea s-o aplice contribuabilului restanţier. În realitate, un asociat privat a zădărnicit toate şansele Edilului de a accesa finanţări europene, de a se moderniza şi a moderniza reţeaua de apă, reţeaua de canalizare şi sistemul de epurare. Cu privatul în societate au fost nouă ani rataţi pentru Edilul şi Câmpulung, cărora aleşii, cu mintea de pe urmă, vor să le pună capăt.                           

Prima variantă: cumpărător Consiliul Judeţean. A doua variantă: cumpărător Consiliul Local 

La întrunirea ordinară a legiuitorilor locali, desfăşurată în ultima zi a lunii octombrie, primarul Liviu Ţâroiu a anunţat propunerea la care lucrează pentru şedinţa din noiembrie. Propunere care îmbracă două variante între care consilierii municipali au de ales. „Eu am făcut solicitare la Consiliul Judeţean, să preia CJ, din două motive. N-aş fi vrut ca noi să blocăm o sumă. Suma este destul de mare. Cel puţin, cea la care am vândut noi, la momentul respectiv, acele acţiuni. Nu ştiu exact, trebuie să vedem ce prevede legea pe această temă, căci nu vrem să intrăm în probleme deosebite. Şi pentru faptul că Edilul deserveşte o parte din comunele judeţului, Lereşti, Valea Mare şi Bughiile şi Schitu Goleşti, aş fi preferat să preia Consiliul Judeţean. Dacă nu, vom veni către Consiliul Local, să plătim în rate, vedem pe ce perioadă, în aşa fel încât să le preluăm. Dacă nu le preluăm, n-o să putem să accesăm niciun fel de fonduri pe aducţiune de apă, canalizare, epurare.”, a anunţat, săptămâna trecută, Liviu Ţâroiu, corectat de secretarul Nicolae Ghinea cum că doar a informat Consiliul Judeţean şi Prefectura despre solicitarea care a fost făcută de către Edilul. „Să nu se interpreteze că am făcut oficial din partea Executivului o solicitare către dânşii privind cumpărarea acţiunilor.”, a adăugat Ghinea. 

Cu trei zile înainte de şedinţa ţinută luni, 31 octombrie 2016, Liviu Ţâroiu a discutat la telefon cu unul dintre acţionarii firmelor Girexim – Financiar Urban, ambele prezente la Edilul, pentru a-l informa despre această intenţie. Din partea grupului liberal a fost exprimată ideea achiziţionării acţiunilor lui Gheorghe Văsâi de către Consiliului Local. „Eu cunosc bugetul şi bugetul ne permite fără probleme să achiziţionăm noi. Nu cred că este cazul să ne complicăm cu societatea noastră sau Consiliul Judeţean. Ar trebui să facem o discuţie în Consiliul Local. Dacă vom cădea de acord, să luăm noi. În caz contrar, să mergem către Consiliul Judeţean. Cred că prioritatea este să ne reîntregim pachetul de acţiuni. Fiind o chestiune destul de importantă şi o sumă destul de importantă, putem să facem şi o extraordinară.”, a propus David. „Eu întreb: de ce, Dumnezeului, aţi dat-o cândva?”, l-a repezit Liviu Ţâroiu, care a întors împotriva liberalilor propria greşeală. Aşadar, la finele acestei luni, aşteptăm o decizie crucială pentru societatea de apă şi canalizare a Câmpulungului, asta dacă nu cumva Ţâroiu bate în retragere şi lasă o chestiune de o asemenea importanţă pentru la anul.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!