15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Demersurile companiei Landmark Management către generatorii de deşeuri continuă cu LUKOIL şi TOHAN

Într-a treia zi de joi la rând, pe agenda companiei bucureştene, care, în urmă cu nouă ani şi jumătate, a cumpărat ARO, figurează alte două potenţiale vizitatoare ale halei pline ochi de deşeuri: LUKOIL ROMANIA şi TOHAN. Până la data acestei relatări, nu am intrat în posesia informaţiei privitoare la eventuala confirmare pe care destinatarele adreselor expediate de Landmark Management au transmis-o acesteia. Dar, fiind vorba despre două companii mari, cu notorietate naţională, la baza căreia stă, printre altele, o maximă seriozitate în afaceri, nu putem decât să bănuim că în aceeaşi manieră profesionistă se vor apleca şi asupra solicitării proprietarei ARO de a-şi trimite oamenii la Câmpulung pe 3 noiembrie, la ora 12.00. LUKOIL ROMANIA deţine, potrivit informării societăţii în proprietatea căreia se află hala cu probleme, cea mai mare cantitate de deşeuri din categoria celor periculoase, de peste 530 de tone, în timp ce stocurile celor de la TOHAN se apropie de 270 de tone. Reamintim că, pe 20 octombrie, au sosit la „Câmpulung Industrial Park” delegaţii firmei STIROM, dar angajatul de la Global Eco Center, cu atribuţii de pază a deşeurilor, nu le-a permis accesul în incintă. Iar, ieri, 27 octombrie, au fost programate delegaţiile de la ALRO Slatina şi Grupul de firme TMK.                            

LUKOIL ROMANIA, deţinătoarea celei mai mari cantităţi de deşeuri pe platforma de la Câmpulung, invitată la fosta uzină pe 3 noiembrie   

Societăţii LUKOIL ROMANIA Bucureşti, notificată o dată pe 7 octombrie 2016, i s-a trimis încă o adresă din partea proprietarei platformei industriale ARO, pe 21 octombrie, după expirarea termenului de 15 zile în care compania generatoare a deşeurilor era solicitată să se conformeze obligaţiei de a-şi ridica cele 530,674 tone de reziduuri. Era treaba operatorului Global Eco Center s-o scape de cantitatea preluată, însă anularea autorizaţiei de mediu, urmată de insolvenţa firmei, a creat inconvenientele din prezent pentru foştii parteneri de contract, care au achitat serviciile respective. Pentru ca, la câţiva ani distanţă de aducerea deşeurilor la Câmpulung, să fie invitate să degajeze incinta SC Landmark Management SRL de stocurile ce le aparţin.

Companiei LUKOIL ROMANIA i s-a comunicat că în hala fostei Uzine ARO există încă o cantitate consistentă de reziduuri – cea mai mare cantitate din totalul identificat de Landmark Management că ar aparţine celor 28 de firme notificate în luna octombrie – constând în: =şlamuri din rezervoare; =nămoluri de la epurarea efluenţilor în incintă cu conţinut de substanţe periculoase; =deşeuri de aditivi cu conţinut de substanţe periculoase; =nămoluri de la separatoarele ulei/apă; =ape uleioase de la separatoarele ulei/apă; =ulei combustibil şi combustibil diesel; =alţi combustibili (inclusiv amestecuri); =alte deşeuri nespecificate; =deşeuri cu conţinut de ţiţei; =deşeuri conţinând alte substanţe periculoase; =deşeuri de la deznisipatoare. 

Noua adresă destinată LUKOIL ROMANIA a fost adusă şi la ştiinţa următoarelor instituţii: Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, Gărzii Naţionale de Mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Ministrul Mediului, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş. 

Destinatarei acestui recent document i se solicită de către directorul Sergiu Filip să-şi trimită reprezentanţii la Câmpulung, în data de 3 noiembrie, la ora 12.00, în vederea identificării şi ridicării deşeurilor produse de LUKOIL ROMANIA, care nu au fost eliminate până în prezent. Solicitarea companiei bucureştene, pe al cărei amplasament au rămas miile de tone de substanţe, majoritatea din categoria celor periculoase, este argumentată astfel: 

„1.Vă rugăm să respectaţi programarea, având în vedere că ne aflăm în procedura de identificare şi ridicare a deşeurilor cu peste 70 de generatori; 

2.Garda de Mediu Argeş a aprobat procedura de identificare şi ridicare a deşeurilor de către generatori, conform Adresei nr.3209/GNM CJ Argeş/20.10.2016.

3.Prefectura Argeş a comunicat faptul că susţine şi monitorizează această operaţiune de identificare şi ridicare a deşeurilor.

4.Primăria Câmpulung şi Poliţia Câmpulung Muscel vor participa efectiv la aceste operaţiuni.

5.Precizăm faptul că societatea Global Eco Center nu mai deţine autorizaţia de mediu şi nici vreun plan de gestionare a deşeurilor, astfel că responsabilitatea asupra acestor deşeuri vă revine în mod exclusiv.  

6.În cazul în care cantităţile dumneavoastră de deşeuri nu corespund celor declarate la autorităţile locale, APM Argeş are obligaţia să verifice această situaţie şi să ne comunice punctul de vedere. 

7.Având în vedere impactul catastrofal pe care poate să-l aibă asupra comunităţii din Câmpulung Muscel, societatea noastră a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la activitatea societăţii Global Eco Center SRL şi a administratorului acesteia, Vasile Tofan. 

Precizăm că, în data de 20 iunie 2016, atât firma Global Eco Center, cât şi administratorul acesteia, Vasile Tofan, au fost trimişi în judecată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru infracţiunea de neluare a măsurilor de eliminare totală a deşeurilor.”, precizează documentul semnat de directorul general al companiei Landmark Management SRL, Sergiu Filip.      

TOHAN, care are şi ea la fosta ARO aproximativ 270 de tone, programată tot pe 3 noiembrie 

O solicitare cu un conţinut similar a fost expediată, pe 24 octombrie 2016, societăţii braşovene TOHAN SA, care ar avea, potrivit evidenţei angajaţilor Landmark, 268,886 tone de deşeuri în incinta halei în care se găsesc recipientele abandonate de Tofan. Este vorba despre: =nămoluri cu conţinut de substanţe periculoase, provenite din alte procedee de epurare a apelor reziduale industriale; =substanţe chimice de laborator constând din sau conţinând substanţe periculoase, inclusiv amestecurile de conţinut de substanţe chimice de laborator.

Autoarea adresei trimise societăţii TOHAN îi invită pe reprezentanţii săi în aceeaşi zi, la aceeaşi oră la care se speră că vor fi prezenţi cei de la LUKOIL ROMANIA, 3 noiembrie, ora 12.00, ca să identifice ceea ce Global Eco Center a preluat de la Zărneşti – Braşov, fără a le şi distruge, aşa cum s-a angajat, în virtutea relaţiei contractuale dintre părţi. Despre acest demers au fost informate, în afară de instituţiile enumerate mai înainte, autorităţile de mediu din judeţul în care îşi are sediul social firma TOHAN: Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Braşov.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!