Hotărârea Consiliului Local, prin care majoritatea PSD-istă a lui Liviu Ţâroiu a aprobat asocierea municipalităţii cu organizatorul de spectacole din Târgovişte, va fi atacată la Prefectură, au anunţat liberalii. La data acestei declaraţii, cu o săptămână şi trei zile în urmă, motivau că n-au făcut-o până atunci, întrucât nu fusese redactat procesul-verbal al şedinţei ordinare din 29 septembrie 2016, care rezumează discuţiile în plen. Nu avem nicio îndoială că pe câmpulungean nu-l interesează câtuşi de puţin ce stă în spatele unei distracţii colective, când simţurile îi sunt zăpăcite de aromele de tochitură, pastramă şi ţuiculiţă fiartă. Dar faptul că o întreagă comunitate este pasivă la neregulile semnalate – atitudine care încurajează autorităţile să acţioneze după principiul „scopul scuză mijloacele” – nu justifică şezutul precum muta în păpuşoi, contemplând marea de terase şi trecând sub tăcere modul în care au fost plantate pe domeniul public. Interesează, nu interesează pe cineva, datoria, şi a noastră, şi a gestionarilor banului public din tabăra opusă purtătorilor de pâine şi cuţit este de a semnala ce scârţâie în povestea asocierii cu iz de subînchiriere. S-a tras cortina peste ediţia I a „Toamnei muscelene”, manifestare scoasă de la naftalină şi prezentată publicului într-un alt ambalaj, care a cam lăsat comitetul de organizare cu buza umflată, că participarea şi, pe cale de consecinţă, vânzările au fost sub aşteptări.
Condiţia PNL: să organizeze un intermediar, dar să fie muscelean
Prima controversă iscată la nivel de Legislativ a fost: de ce asocierea cu firma din Târgovişte şi nu cu ai noştri? Dilema a fost înlăturată la vederea sărăciei de comercianţi, întreprinzători în domeniul alimentaţiei publice ori mici producători, care nu s-au complicat să contribuie la belşugul „Toamnei muscelene”. Trebuie să spunem că, dacă misiunea organizării evenimentului ar fi fost preluată de pe umerii Primăriei de un patron din Câmpulung sau din Muscel, disputele în privinţa asocierii lipseau, întrucât aleşii n-au cutezat niciodată să vorbească de rău, în public, un afacerist local, contributor la bugetul local şi, eventual, sponsor al Zilelor Municipiului.
Cum n-a fost unul de-al nostru, ci patroana din Târgovişte, au curs acuzele de matrapazlâcuri pe seama domeniului public, deşi banul făcut într-o manieră susceptibilă de nereguli n-a fost inventat de Liviu Ţâroiu. Practica a existat de când sărbătoarea Câmpulungului s-a ţinut cu bâlci la pachet, iar bişniţarii amplasaţi cu ţigănia în inima cetăţii au şi închiriat, au şi „sponsorizat”, existând bănuiala de talmeş-balmeş în contracte, nedesluşit până în zilele noastre. Ţâroiu a optat pentru asocierea cu firma Marinelei Olei, pe care a şi prezentat-o câmpulungenilor, lăsând impresia unei femei care ştie ce vrea şi cum să obţină ce vrea.
La finele lunii septembrie, liberalii au lăsat să se înţeleagă că nu se opun ca Primăria să lucreze cu un intermediar, dar să fie de obârşie musceleană. „Să aveţi succes, sunt total împotriva acţiunii cu această firmă! Sunt pentru, dacă am face-o cu comercianţii sau firmele locale.”, a zis Bogdan David. „Se poate face un târg cu producători autohtoni din comunele din zona Câmpulung, cu terase şi comercianţi din municipiul Câmpulung, fără să punem tot felul de biruri. Aşa mi se pare: banii care vor fi plătiţi pe închirieri vor intra în buzunarele Fiscului din Dâmboviţa, se vor duce către patroni din Dâmboviţa, şi noi vom fi o vacă de muls. Este o mare greşeală ceea ce facem. Să facem cu ai noştri, cred că avem şi noi capacitatea. Suntem zonă de munte, cât de cât rurală, putem şi noi să organizăm “Toamna musceleană”. Trebuie să vină cineva din Târgovişte să ne înveţe să facem “Toamna musceleană”? Să subînchirieze ulterior la nişte preţuri exorbitante.”, a zis Lucian Ionescu. „Evenimentul poate să-l organizeze Primăria Câmpulung. Tot sunteţi prieten cu primarul de la Mioveni (n.r. Liviu Ţâroiu este prieten cu Ion Georgescu). Şi Mioveniul are o sărbătoare similară, „Ziua Recoltei”, care este făcută de Primăria Mioveni în colaborare cu Centrul Cultural. Noi avem SC Pieţe SRL, care poate să se ocupe de partea managerială şi adresele trimise comercianţilor, şi Casa de Cultură, care poate să organizeze.”, a zis Ionel State, corectat de Sergiu Cicu, potrivit căruia bugetul Centrului Cultural Mioveni este jumătate din bugetul municipiului Câmpulung.
Aşadar, în opinia aleşilor PNL, să se facă cu oricine, dar nu cu firma doamnei Olei, alungată la ea acasă de comercianţii, care, auzind că trebuie să subînchirieze de la patroană, nu de la Primăria Târgovişte, s-au revoltat în stradă. „Din ce am văzut eu, este o singură familie din Târgovişte. Este o firmă cu doi angajaţi. Exact cum am spus la şedinţa de Consiliu (n.r. când Ţâroiu l-a contrazis pe David, cum să asociatul are 53 de angajaţi). Se poate vedea istoricul ei şi cei mai mulţi angajaţi au fost în 2012, cinci angajaţi. Este o firmă cu doi angajaţi, care nu face altceva decât să subînchirieze Piaţa Primăriei altor firme. Dacă urmărim experienţa foarte mare a acestei firme, veţi vedea că face evenimente numai în localităţi care au primari PSD. Experienţa lor este extraordinar de mare dacă ai carnet de partid PSD.”, a precizat consilierul local, la conferinţa de presă.
“Este momentul să organizăm noi, prin ONG-ul Consiliului Local”
Ca să scape şi Primăria de corvoada organizării divertismentului stradal, dar şi opoziţia de grija profitului scos de oportunişti pe seama poftei de distracţie a electoratului, Sergiu Cicu, fost colaborator de nădejde al lui Călin Andrei în organizarea Zilelor Câmpulungului, convertit la credinţa lui Liviu Ţâroiu, a propus înfiinţarea unui ONG al Consiliului Local cu atribuţii în domeniu. „Este nevoie ca, în fiecare lună, să avem câte un eveniment de acest gen. Din păcate, nu există solicitări din partea vreunei societăţi din Câmpulung, care ar vrea să facă aşa ceva. (…) Eu am dat o bază de date cu producători din zona noastră, care pot participa la astfel de evenimente. Am mai făcut, cu ocazia Z.M.C., un mini-târg de producători şi artă populară, cu ani în urmă. Din păcate, nu s-a putut face o chestie de acest gen. Totdeauna, am zis să ne facem noi un ONG, care să organizeze asemenea evenimente. Este momentul să trecem şi la acel punct şi, atunci, să facem noi, prin ONG-ul Consiliului Local. Dar atâta timp cât nu există o solicitare, putem, întreb eu şi-i întreb pe cei care afirmă acest lucru, să-i obligăm pe unii să vină şi să facă susţineri de acest gen? Haideţi să nu mai încercăm să dăm bine la televizor.”, i-a certat Cicu pe liberali.
Consiliul, târât în asociere
Motivul pentru care PNL-iştii au anunţat acţiunea împotriva hotărârii de asociere, la Instituţia Prefectului, îl constituie târârea Consiliului Local în frăţia lui Ţâroiu cu patroana din Dâmboviţa. „Eu sunt consilier local la al patrulea mandat. Nu există precedent pentru aşa ceva: Municipiul Câmpulung să se asocieze, prin Consiliul Local. Din punctul meu de vedere, este altă hotărâre nelegală. N-am putut să atacăm această hotărâre la Prefectură, pentru că n-a apărut procesul-verbal al şedinţei. Consiliul Local nu este ordonator principal de credite. Nici nu se poate face un contract prin Consiliul Local. Numai Primăria Câmpulung se poate asocia cu această firmă.”, a precizat Bogdan David, potrivit căruia primarul a căutat să arunce responsabilitatea în spatele Consiliului Local, printr-o „asociere care are mari hibe”.