25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Ţâroiu a învăţat de la Andrei să nu se scufunde singur. Sau mai bine scufundă Consiliul în locul lui

Martor al „scufundării” primarului Călin Andrei, de unul singur, urmaşul său, Liviu Ţâroiu, a găsit cum să-şi apere pielea, punându-i pe consilierii locali să scoată castanele fierbinţi din foc cu mâinile lor. Primarul are nevoie de majoritatea mâinilor aleşilor ridicate pentru cheltuirea în avans a 48 de miliarde de lei vechi, cu care trebuie să-l plătească pe câştigătorul unei licitaţii ţinute cu două ierni înainte – 2015-2016 şi 2016-2017 – de a putea începe lucrarea. Asta pentru că trebuia executată investiţia de canalizare. Asfaltatorul, care a prins contractul de 48 de miliarde, lăsat în aşteptare, a trecut la „represalii” şi aşa s-a ajuns la tentativa eşuată, deocamdată, de a extrage 43 de miliarde din bugetul anului 2017, întrucât ele n-au fost puse la „ciorap” în acest scop nici în 2015, nici în 2016. Cu excepţia unor „firimituri” de 5 miliarde, prinse în bugetul acestui an, dar insuficiente pentru a-i închide gura partenerului, care a animat acest început de mandat, se pare, cu o somaţie de executare. Cum primarul Liviu Ţâroiu a luat de capul lui decizia de a ţine licitaţia mult prea devreme, când n-avea la dispoziţie nici banii, nici strada care trebuia reparată, aflată în şantier, pentru introducerea reţelei de canalizare, atunci este treaba lui să se descurce cu firma de asfaltare. Adică să stingă diferendul înainte să capete amploare, plătind banii din buzunarul lui.  

PSD nu vrea să se afunde fără PNL

Direcţionarea responsabilităţii către Consiliul Local a fost simţită de liberalii absenţi la şedinţa extraordinară sau de „îndată”, cum li se spune mai nou întrunirilor de urgenţă, din 5 octombrie 2016, în care Liviu Ţâroiu a încercat să obţină votul favorabil pe marginea cererii sale de împrumut a 43 de miliarde din bugetul anului 2017. La respectiva şedinţă, primarul avea ce-i trebuia. Adică o majoritate suficientă pentru a-şi trece proiectul, o premieră urâtă pentru administraţia publică locală, de a se apela la banii de investiţii din anul următor, pentru a fi plătită o firmă care n-a întreprins, momentan, nicio lucrare, ca să dea în clocot să-i fie onorate serviciile.

Şi, totuşi, deşi avea suficient „popor” strâns la Consiliu, ca să voteze această hotărâre absurdă, până la urmă, primarul a retras punctul „putred” de pe ordinea de zi. Decizia de a lăsa pe altădată aprobarea ingratei solicitări a Executivului, băgat în încurcătură de graba lui Ţâroiu de a-şi face pe loc pe agenda asfaltatorului cu doi ani înainte, a fost luată, pesemne, la şedinţa de partid ţinută înaintea celei de Consiliu, cum am remarcat că se practică în acest mandat. La ora începerii dezbaterilor în plen, PSD-iştii, cu excepţia lui Dumitrescu, singurul rupt de turmă, intră toţi buluc, semn că au fost convocaţi la discuţii, fie în biroul primarului, fie al viceprimarului. Aşa s-a întâmplat şi pe 5 octombrie, când, la ora la care ar fi trebuit să înceapă „extraordinara”, nu erau în sală decât secretarul şi cel pe care ciuda şi trăncăneala tardivă l-au izolat de partid.

Ce-or fi discutat PSD-iştii cu Ţâroiu în biroul acestuia… că, la intrarea în sala de Consiliu, le-a pierit subit curajul de a se afunda numai ei, fără liberali. „Eu vreau să vă fac o propunere, pentru că au apărut nişte neclarităţi şi văd că nu sunt nici colegii din celălalt partid (n.r. PNL, de unde înţelegem că primul şi singurul partid este „PSD şi prietenii”), să retrageţi de pe ordinea de zi punctul 2 (n.r. „constituirea ca şi credit de angajament pentru bugetul anului 2017 a sumei de 4.287.620,44 lei cu TVA”,  în vederea asfaltării străzii Gruiului).”, a bătut în retragere primarul.  

Ţâroiu, pupat în dos de Dumitrescu cu un profesionalism desăvârşit

Culmea este că insul care a făcut pe grozavul a fost taman cel care nu serveşte consfătuirea de „alcov”, la adăpost de ochii şi urechile presei şi duşmanilor politici. Consilierul local, a cărui limbă a schimbat strategia, trecând de la iuţeala de bici aplicat pe cârca lui Ţâroiu, la mişcări blajine pe rontunjimile acestuia, poziţionate o idee mai jos, s-a apucat să-l complimenteze pe primar pentru inspiraţia de a retrage punctul periculos din dezbaterea aleşilor, cu toţii ai PSD-ului. Inclusiv cele două exemplare ALDE şi unicul de la PAM. Şi nu doar să-l felicite pentru salvarea colegilor, care n-au vrut să fie responsabili fără PNL, ci să-i şi mulţumească (!) pentru că le-a azvârlit şi lor în e-mail materialele necesare documentării despre licitaţia de pomină. Când colo, contractul pentru a cărui remitere Dumitrescu i se ploconea slugarnic lui Ţâroiu era un model cu valoarea unei cepe degerate, întrucât originalul, se pare, s-ar fi mărunţit, pentru ştergerea „urmelor”.

Şi ca partidul să nu se îndoiască de loialitatea membrului care a făcut clăbuci la gură de turbare că PSD Câmpulung l-a desemnat candidat la funcţia de primar pe mister „Ţ”, jetul expectoraţiei alesului schimbător precum vremea şi-a modificat direcţia către PNL. PNL-ul cu care Dumitrescu făcuse un soi de alianţă nescrisă în ultimele luni ale mandatului 2012-2016, pentru a-l călca pe bătături pe colegul aflat provizoriu în funcţia de primar. Acum că Ţâroiu este stăpân cu puteri depline, fiara zbârlită şi-a mutat mârâiturile către foştii parteneri liberali, deveniţi, dintr-odată, iresponsabili că lipsesc. „Mi se pare corectă hotărârea primarului de a retrage acest punct 2, întrucât este vorba despre nişte sume foarte mari. Iar lipsa de responsabilitate a colegilor liberali se dovedeşte şi de această dată, când, în mod premeditat, nu vor să participe la această şedinţă, mergând pe principiul „dacă vor să-şi rupă capul, să şi-l rupă singuri, fără noi”. Lucru care este total neadecvat. Noi n-am făcut niciodată aşa ceva.”, a împroşcat cu ipocrizie Dumitrescu, pe care nu-l mai suportă nici colegii de partid. „În afară de asta, mulţumesc primarului şi Primăriei pentru faptul că ceea ce am cerut suplimentar, contractul şi anexele licitaţiei, s-au pus pe e-mail-ul fiecăruia dintre noi. Este prima dată când Primăria face şi ce cerem noi.”, a continuat osanalele prefăcutul, pregătit cu sfaturi pentru primar, ca nu cumva să dea greş cu asfaltarea pe Gruiului, cum s-a întâmplat la „anomalia” Kretzulescu. „Aş ruga pe domnul primar, pe acel contract, până la următoarea şedinţă, pentru că, până la urmă, suma asta tot trebuie s-o propunem, pentru a fi validată, să completăm şi acele puncte nevralgice privind termenele. Sunt stipulate în contract nişte termene, pe care, de cele mai multe ori, constructorul le refuză. Sau nu este în avantajul lui să aibă nişte termene stricte, ca să poată să jongleze cum vrea el.”, a pozat în îngrijoratul alesul cu fruntea lipită de podea de teamă că-şi pierde locul în partid şi în Consiliu.

“Aici trebuie să se implice organele abilitate de cercetare”

Liberalii, atacaţi în lipsă, au ripostat la conferinţa de presă, de săptămâna trecută, şi la adresa lui Ţâroiu, şi la adresa lui Dumitrescu. „Este halucinant să faci o şedinţă de Consiliu, în care ai majoritate, şi să dai vina pe cei care sunt în minoritate că n-au participat şi să retragi de pe ordinea de zi un proiect pe care puteai să-l treci fără probleme. Bănuiesc că au făcut şedinţa de Consiliu ca să voteze acest proiect. N-am înţeles nici noi de ce nu şi l-au votat. Ne-au acuzat pe noi că nu ne-am prezentat. Un consilier care se credea revoluţionar, după ce a fost ameninţat că va fi dat afară din Consiliu, a venit să ne dea nouă lecţii de morală în Consiliul Local că nu suntem prezenţi. Erau liberi să şi-l voteze.”, a precizat Bogdan David, cu referire la plata celor 48 de miliarde, care înseamnă 20% din bugetul municipiului Câmpulung, procurate, în majoritate, din bugetul pe 2017.    

„Este total ilegală plata acestei licitaţii, l-a completat colegul Ionel State. Cred că primarul Liviu Ţâroiu a vrut să inducă Consiliul Local într-o eroare şi totul să fie aruncat pe Consiliul Local. Nu vom participa niciodată la aceste practici ale domnului Ţâroiu, pe care le are de mulţi ani, şi în calitate de viceprimar, în mandatele trecute. Cred că aici trebuie să se implice organele abilitate de cercetare. Atragem atenţia, prin dumneavoastră, să înceapă o cercetare clară a acestui contract, fiindcă este total ilegal. Nu este prima dată când induce Consiliul Local în asemenea probleme. Dumnealui n-are niciun scrupul în astfel de situaţii. Am încercat de multe ori să le atragem atenţia colegilor noştri, căci, până la urmă, sunt colegii noştri, chiar dacă fac parte din formaţiuni (n.r. politice) diferite, că sunt anumite nereguli în expunerea proiectelor de hotărâri. Ne-au ascultat, se uitau la noi, dar, când se punea problema votului, dacă înţelegeau – şi au fost situaţii în care au înţeles şi nu au vrut să voteze – domnul primar le-a spus: „Haideţi, mă, ce faceţi? Nu votaţi?” Se pare că maşina de vot a PSD funcţionează indiferent dacă sunt proiecte legale sau ilegale. Acest proiect este ilegal şi nu vom participa la ducerea lui până la capăt şi, implicit, la bugetare.”

David a anunţat că, dacă va mai avea loc o încercare a Executivului de a obţine votul Consiliului pentru a consuma o sumă colosală cuvenită investiţiilor de la anul, PNL nu participă la şedinţă, fie ordinară, fie extraordinară. „Nu poţi să votezi o chestie ilegală din start. Cred că vom face o sesizare. La Câmpulung, lucrurile au luat o turnură mai mult decât gravă, PSD conducând Primăria ca un SRL. Fac lucrări cu cine vor, fac contracte cu cine vor.”, a adăugat David. Nici practica de a introduce în şedinţe extraordinare propuneri realizabile cu sume de bani foarte mari nu este întâmplătoare, deoarece în această manieră sunt ocolite comisiile de specialitate ale Consiliului Local. Iar, în cele trei luni trecute de la alegeri, susţine David, au fost mai multe şedinţe de îndată decât în tot mandatul 2012-2016.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!