17/03/2025

Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării a avizat, pentru a doua oară, proiectul Pieţei Câmpulungului

Ministrul Cseke Attila trebuie să emită alt ordin, pe fondul creşterii valorii investiţiei, de la 15 milioane lei, la 20 milioane lei  

Astăzi, 3 martie 2022, la Ministerul Dezvoltării, s-a consumat încă un episod al procedurii pe care o parcurge de când este primar Elena Lasconi investiţia de reconstrucţie a halei Pieţei Centrale. Practic, în această primăvară, se repetă, la Bucureşti, ce s-a întâmplat primăvara trecută. Şi asta pentru că lucrarea, bazată pe un proiect făcut în urmă cu patru ani, a trebuit aşezată pe noile preţuri ale materialelor de construcţii. Acestei suplimentări i se adaugă costurile proiectării asumate de Compania Naţională de Investiţii în locul municipalităţii. Altfel spus, ordinul dat de ministrul Cseke Attila, pe 26 aprilie 2021, la trei săptămâni după ce a inspectat piaţa de la Câmpulung, nu mai este valabil, fiind nevoie de unul nou, aferent valorii majorate de la 15 milioane, la 20 de milioane de lei. Astăzi, Elena Lasconi, însoţită de Eduard Boeru, directorul SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, a fost prezentă la Ministerul Dezvoltării, pentru a răspunde întrebărilor adresate în cadrul şedinţei Consiliului Tehnico-Economic. Care, pentru a doua oară, la distanţă de un an, a avizat favorabil proiectul Câmpulungului, finanţat şi realizat de Compania Naţională de Investiţii.

  • Astăzi, la Bucureşti, s-au repetat aceleaşi formalităţi consumate primăvara trecută  

„Joi, sunt invitată la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării, unde este o şedinţă a Comisiei Tehnice, pentru a trece indicatorii tehnico-economici de la piaţă. În urma update-ului pe care l-am făcut la studiul de fezabilitate, a crescut valoarea.”, anunţa, la începutul săptămânii, Elena Lasconi. Astăzi, la cinci dimineaţa, era în maşină, în drum spre Bucureşti, ca să fie la timp la şedinţa Consiliului Tehnico-Economic, din care a ieşit înainte de ora prânzului.

Într-adevăr, valoarea modificată substanţial faţă de aprobarea dată de minister în primăvara anului 2021 a impus reluarea formalităţilor, ca şi când tot chinul de anul trecut n-ar fi existat. Cele mai proaspete cifre ale investiţiei, aprobate pe 9 ianuarie 2022, când s-au actualizat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului „Construirea halei Pieţei Centrale în municipiul Câmpulung”, arată astfel: valoarea totală a ajuns la 20.020.981,68 lei, din care cofinanţarea din bugetul local va fi 608.880,50 lei. „Grosul” sumei, 19.412.101,18 lei, va fi asigurat de la bugetul de stat, de către Compania Naţională de Investiţii. Din totalul de 20.020.981,68 lei, construcţiile şi montajul se cifrează la 14.977.705,15 lei.

Aceste valori reprezintă a şasea modificare a cifrelor proiectului în decursul a doi ani. Al doilea moment important consumat în 2021, pe lângă deblocarea proiectului, după ce ministrul Cseke Attila a vizitat Piaţa Centrală a municipiului, îl constituie faptul că acesta a acceptat să suporte diferenţa de la 15,5 milioane de lei, valoarea din aprilie 2021, la 20 de milioane de lei, valoarea din prezent.

Vă amintim că în Hotărârea Consiliului Local nr.54/21 aprilie 2021, care a stat la baza semnării ordinului de finanţare al ministrului, totalul proiectului era 15.466.875,51 lei. La acel moment, C.N.I. era dispusă să finanţeze execuţia lucrărilor doar pentru hala Pieţei Centrale şi localul magazinului. Autorităţile câmpulungene s-au angajat să execute, într-un proiect separat, ulterior, lucrările de consolidare, reabilitare şi reabilitare a şarpantei la localul administrativ. În aprilie 2021, contribuţia Câmpulungului era de 698.268,86 lei.

  • Nici şedinţa de astăzi n-a fost lipsită de emoţii. C.N.I., pusă să facă nişte corecturi

După aprobarea indicatorilor tehnico-economici pe care vi i-am prezentat, este aşteptat ordinul de ministru. Anul trecut, ordinul de ministru a apărut foarte repede, la trei zile după ce Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării a avizat, pe 23 aprilie 2021, investiţia.

Cert este că nici astăzi n-au lipsit emoţiile. „Tot a fost o problemă, care nu a ţinut de Primărie. Ei au fost de acord, de aceea au şi dat avizul, cu faptul ca C.N.I. să facă proiectarea. Iniţial, proiectarea era la noi. Cele 5 milioane de lei în plus înseamnă proiectarea şi diferenţa la preţurile materialelor de construcţii. Eu am susţinut acolo că am făcut update la SF, pentru că mi-am dat seama că la creşterea alarmantă a preţurilor materialelor de construcţii şi al fierului, în mod special, nu s-ar fi înscris nimeni la licitaţie. Au fost de acord, numai că le-au mai cerut celor de la C.N.I. nişte mici corecturi. De exemplu, ultima pagină era pusă pe o hârtie separată şi ar fi vrut să fie toate hârtiile faţă-verso.”, ne-a povestit Elena Lasconi cum a decurs şedinţa de la Ministerul Dezvoltării. De asemenea, cei de la minister au vrut să fie specificată diferenţa de preţ şi în ce se regăseşte, plus o justificare a majorării valorii proiectului.

“Mărunţişurile” solicitate Companiei Naţionale de Investiţii au condus la imposibilitatea semnării documentelor de către Elena Lasconi astăzi, deşi ea a mai rămas câteva ore în Bucureşti, ca să fie puse la punct hârtiile. I s-a comunicat că nu vor fi gata astăzi şi a rămas să-i fie transmise pe e-mail. Elena Lasconi le va semna şi ştampila mâine dimineaţă, după care le va trimite înapoi.

  • Primăria nu demolează piaţa până când C.N.I. nu dă un câştigător al licitaţiei

Pasul următorul este emiterea ordinului ministrului Cseke Attila care, în cel mai pesimist scenariu, poate dura până la două-trei săptămâni. Anul trecut, ordinul a apărut, după cum am precizat, în trei zile.

După ordin, C.N.I. poate da startul procedurii de achiziţie a serviciilor de proiectare şi execuţie. Aici iarăşi va fi un moment de durată, ţinând cont de faptul că licitaţiile Companiei Naţionale de Investiţii atrag şi câte 30 de oferte, chiar mai bine! Iar dacă studiaţi portalul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, participanţii la licitaţiile ţinute de C.N.I. sunt clienţi fideli. Aşadar, durează. Optimismul Elenei Lasconi o face să estimeze un termen cuprins între 3 şi 6 luni pentru derularea formalităţilor de achiziţie a executantului.

Proiectarea beneficiază de un termen de realizare de două luni, iar execuţia, de un an. Alt risc pentru proiectul Câmpulungului îl constituie faptul că preţurile materialelor de construcţiei vor creşte în continuare, până la încheierea licitaţiei. Durata achiziţiei derulate de C.N.I. influenţează celelalte obligaţii asumate de autorităţile noastre: demolarea halei pieţei şi mutarea comercianţilor. Deocamdată, aceste „detalii” nu beneficiază de un termen de la care se vor produce, ele depinzând exclusiv de momentul încheierii licitaţiei la C.N.I. „Noi nu putem să ne apucăm de demolare până când ei n-au un câştigător. Mai avem obligaţia de a trage utilităţile.”, a mai spus şefa Executivului.

La şedinţa de astăzi, de la Consiliul Tehnico-Economic, la care au fost prezenţi şi cei de la C.N.I., au fost susţinute şi alte proiecte. „Nu te simţi extraordinar de confortabil, dar m-am bucurat pentru ce s-a întâmplat astăzi. Am zis: totuşi, de zece ani… eu doar vreau s-o văd făcută. Până la sfârşitul anului, nu cred că o să avem un contract pentru execuţie. Pentru proiectare, da, căci este valoare mai mică, dar pentru execuţie nu cred. În cel mai realist scenariu, la anul.”, a încheiat Elena Lasconi.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!