15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

CNSAS a cerut redeschiderea urmăririi penale în cazul lui Sorin Buta

Sorin Gheorghe Buta a fost verificat din oficiu de C.N.S.A.S., pentru că, în 2008, a ajuns deputat. În cazul lui, Curtea de Apel Bucureşti a considerat că sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiţii, prin care a admis acţiunea deschisă de C.N.S.A.S. pentru dovedirea calităţii de colaborator al Securităţii. Pe numele lui, la Curtea de Apel Bucureşti a fost înregistrat dosarul 8148/2/2009, în care Sorin Gheorghe Buta este pârât, în contradictoriu cu C.N.S.A.S. 

Curtea, care a pronunţat Sentinţa civilă nr.1591 din 31.03.2010, formată din preşedinte Eugenia Ion şi grefier Miron Cornel Olaru, deliberând asupra cauzei, a constatat că Buta a fost colaborator al Securităţii. Hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia de Contencios Administrativ, a rămas definitivă şi irevocabilă prin respingerea recursului ca nefondat – Decizia nr. 274/20.01.2011. Nu ştim din ce motive, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii i-a făcut o plângere penală fostului deputat Sorin Buta. Înregistrată cu numărul 540/P/2015, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, în data de 29 mai 2015, plângerea penală a fost clasată. 

La fel s-a întâmplat şi cu Ordonanţa 121/II/2015, din 17 iulie 2015, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Din această cauză, că împotriva lui Buta s-a renunţat la urmărirea penală, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a făcut plângere la Judecătoria Câmpulung, pentru a cere soluţii la cererea anterioară. La primul termen din 14 octombrie 2015, completul penal căruia i-a fost repartizat dosarul a admis plângerea formulată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a desfiinţat ordonanţele de clasare ale plângerii iniţiale şi a trimis cauza pentru continuarea şi completarea urmăririi penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung.

Pe 26 august 2016, la Judecătoria Câmpulung a fost înregistrat un nou dosar, la cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, cercetat fiind tot Sorin Gheorghe Buta, iar Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii constituindu-se parte vătămată, obiectul fiind confirmarea redeschiderii urmăririi penale. La trei zile distanţă, pe 29 august 2016, s-a derulat primul termen, când s-a dispus şi amânarea cauzei pentru data de luni, 12 septembrie 2016.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!