4.8 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Ionuţ Butoi, dublu medaliat la tir cu arcul Militarii musceleni se întorc din Canada cu rezultate bune

La prima participare la Jocurile Invictus, echipa României se întoarce acasă cu rezultate bune. Dintre cei 15 membri ai lotului, trei sunt câmpulungeni, plutonierul Ionuţ Butoi, plutonierul adjutant Costinel Slăniceanu şi plutonierul major Irinel Matei. Ionuţ Butoi a făcut parte din echipa de tir cu arcul, iar ceilalţi doi, din cea de ciclism. Toţi trei vor veni acasă cu rezultate bune. Câmpulungeanul Irinel Matei a avut onoarea de a fi port drapelul echipei României la defilarea din deschiderea competiţiei de la Toronto. Aşa cum povestea jurnalistul Adrian Ursu, preşedintele Asociaţiei Povestraşii, care a ajutat foarte mult, financiar, echipa Invictus România şi care a fost în tribune la Toronto, la Jocurile Paralimpice, faţă de Olimpiadele obişnuite, e mai multă solidaritate decât concurenţă. Atmosfera concursului a fost una tonică, iar participanţii au transmis că sunt puternici şi optimişti, transferându-le şi celor din public o stare de bine.

Militarii români s-au bucurat şi de încurajările iniţiatorului Jocurilor Invictus, prinţul Harry, şi el veteran al războiului din Afganistan. Se pare că acesta iubeşte România, după modelul prinţului Charles, o zi întreagă purtând insigna Invictus România în piept. S-a comportat cu militarii români ca cu nişte camarazi, i-a bătut pe umăr, le-a strâns mâinile şi chiar le-a spus pe nume. Marele avantaj al poziţiei sale a fost că şi el a fost cu ei, acolo, în teatrele de operaţii, a fost pilot de elicopter şi ştie ce înseamnă să-ţi cadă lângă tine un camarad.

Eroii săptămânii trecute, şi nu numai, au fost aplaudaţi din tribune de soţii, care au fost alături de ei, înconjurându-i cu dragostea lor, chiar dacă poartă pe corp semnele războiului. A fluturat steagul României şi soţia eroului Dragoş Alexandrescu, care nu a supravieţuit accidentului petrecut pe 30 august 2008, pe autostrada Qatar – Kandahar, când vehiculul în care se afla a fost aruncat în aer de un dispozitiv exploziv improvizat. Tot atunci şi-a fracturat coloana Ionuţ Butoi, care foloseşte acum un scaun rulant. Acesta din urmă a scris pe totemul de la intrarea pe arena de competiţii, unde şi-au lăsat semnătura toţi competitorii: „For you, Dragoş Alexandrescu”.

În final, din cauza unui mic accident, care l-a împiedicat să obţină o clasare mai bună, Irinel Matei s-a clasat pe locul 27 la ciclism rutier.  În schimb, Costinel Slăniceanu, la ciclism manual, a terminat cursa pe locul 10. Echipa de arcaşi, din care a făcut parte Ionuţ Butoi, a fost în formă, intrând în finală, împotriva echipei Americii. La individual, Ionuţ Butoi a primit o bine meritată medalie de argint, iar cu ajutorul lui, echipa ţării (Ionuţ Butoi, Dorin Petruţ şi Nicuşor Pegulescu) s-a clasat pe primul loc, primind medalia de aur.

Înainte de competiţie, Ionuţ Butoi a transmis: „Mulţumesc din suflet tuturor pentru încurajări şi, drept răsplată, astăzi voi juca două finale… una la individual şi una cu echipa… Argintul îl am asigurat! Vă îmbrăţişez cu drag pe toţi!” Iar după, cu drapelul pe umeri şi plângând de bucurie: „Mi-am dorit-o, într-adevăr, mereu mă uitam la podium… Şi am reuşit… (şi a izbucnit în plâns). Sunt lacrimi de fericire, pentru munca pe care am depus-o şi numai eu ştiu cât de greu mi-a fost. Din exterior pare uşor, dar, dacă stai lângă mine o săptămână… este foarte greu. Dumnezeu mă întăreşte pe zi ce trece, îmi dă putere să merg înainte. Vă iubesc pe toţi, pe voi românii, vă dedic medalia, dar, în primul rând, celor care sunt acolo, sus: camarazii care au decedat şi tatălui meu. Lor trebuie să le dedic această medalie, pentru că, prin jertfa lor, a camarazilor, probabil că am ajuns şi noi aici. Dacă nu erau ei, noi nu eram aici, şi tocmai de aceea le dedic, în primul rând, lor medalia şi apoi familiei mele. Dar şi celor care ne-au susţinut, să nu uităm că au fost destul de mulţi sponsori.”

Astfel, Ionuţ Butoi este dublu medaliat la Invictus Games, argint la tir cu arcul compound, la individual, şi aur cu echipa. Argintul i-a revenit echipei SUA şi bronzul reprezentanţilor Marii Britanii. 

Aşa cum ne-a obişnuit, camaradul celor trei Invictus, Florin Jianu, a postat un mesaj pe Facebook, un apel că trebuie să învăţăm să-i apreciem mai mult pe aceşti oameni: „Aţi auzit despre Jocurile Invictus? Aţi fost în vizită prin alte ţări şi aţi rămas impresionaţi de modul în care îşi apreciază ei eroii? Ia fiţi cât puteţi de mândri şi de patrioţi zilele acestea! În seara aceasta (nr. vineri, 29 septembrie 2017), la Toronto, Ionuţ Butoi a câştigat medalia de argint în finala de la tir cu arcul în faţa reprezentantului USA. Puţin mai târziu, Ion al nostru, ajutat de camarazii lui, şi-a luat revanşa în faţa americanilor: aur cu echipa! Ia nu vă mai hliziţi admirativ la alte ţări şi la cultul lor pentru eroi! Dacă vreţi să vedeţi cum arată nişte invincibili, interesaţi-vă când aterizează lotul Invictus în ţară! Mergeţi la aeroport să vedeţi ce are armata noastră mai frumos, nu mai aşteptaţi 1 Decembrie! Vă aşteptăm acasă, la Câmpulung, cu mare drag, Ionuţ Butoi, Costi Slăniceanu, Irinel Matei!” Felicitări militarilor musceleni şi îi aşteptăm acasă cu bine. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!