22.1 C
Campulung Muscel
24/04/2025

“Am scăpat de o povară!” Cu cele 81 de miliarde ale câmpulungenilor

Munca pentru care au fost aleşi în Consiliul Local noii componenţi, majoritatea oameni străini de administraţia publică locală, a debutat cu o hotărâre crucială, care, dacă n-ar fi existat rezervele puse de-o parte de fostul primar, pentru himera „Kretzulescu”, ar fi „îngropat” bugetul, Primăria şi Câmpulungul. Prima hotărâre serioasă, votată în mandatul 2016-2020, care a început brutal, cu efectele catastrofei lăsate moştenire de primarul intrat în istorie cu măreţul act al distrugerii parcurilor-monument, a reprezentat-o înapoierea celor peste 81 de miliarde ministerului sătul de colaborarea cu nişte neisprăviţi. Care nu numai că n-au fost în stare să deruleze un proiect cu banii asiguraţi de UE şi bugetul de stat, dar n-au fost în stare nici să-l încheie. Din primăvară, se milogesc oficialii de la Bucureşti de partenerul bezmetic ca o oaie capie să se hotărască ce vrea: să continue ori să înceteze înţelegerea şi să dea banii înapoi. Varianta continuării, în prelungirea de şase luni, posibilă peste termenul iniţial, 6 decembrie 2015, era exclusă. În acest răgaz util doar în situaţia unei lucrări avansate, care avea nevoie de o finisare finală, ar fi trebuit reluată licitaţia sau licitaţiile, găsiţi alţi constructori şi finalizat proiectul plătit de europeni. Aşa că singura opţiune era să pună capăt mascaradei în momentul în care ministrul le-a cerut-o. Dar n-au făcut-o, preferând să stea cu mortul pe masă încă şase luni, deşi la data la care ne aflăm ar fi trebuit să beneficieze de patru-cinci parastase, pentru veşnică pomenire. 

„Treaba murdară”, cu care şi-a început activitatea administrativă noul Consiliu, era normal să fie rezolvată de vechiul, răspunzător aproape în aceeaşi măsură cu fostul primar de rateu. Pe la începutul lunii martie, Ţâroiu, ca viceprimar cu atribuţii de primar şi posesor de doi colegi de partid în Consiliu, a cerut majorităţii liberale să fie de acord cu o încheiere amiabilă a relaţiei cu ministerul, care îşi cerea finanţarea înapoi. În plus, acesta le-a propus  spargerea proiectului ratat în obiective independente, executate în viitor de constructori diferiţi. PNL-iştilor le-a tremurat „târtiţa” că-şi făceau Ţâroiu şi PSD-ul campanie electorală cu răposatul întors de la groapă. Şi, avându-l şi pe Dumitrescu aliat în tărăgănarea sfârşitului, s-au opus, pretextând ba că oamenii cifrelor din minister au încurcat sumele, ba că se judecă cu ministerul, ca să iasă Câmpulungul şi mai zdrenţuit decât a ieşit din experimentele soldate cu găuri de ordinul sutelor de miliarde. 

La acea vreme, PNL-iştilor le-a reuşit manevra, întrucât erau mulţi şi… nu mai spunem cum. Ce n-a fost să fie în martie a fost în iulie, întrucât ministerul, ca să scape de încurcă-lume de la „ţară”, i-a zguduit serios cu ameninţarea penalităţilor, care n-ar fi decât  81 de milioane pe zi! Aşadar, dacă deştepţii care au amânat plata câştigau alegerile şi optau pentru un proces cu ministerul, pe care îl pierdeau în condiţiile unui eşec vizibil de pe Lună, Câmpulungul ar fi plătit încă o dată despăgubirile de 81 de miliarde, numai din cauza majorărilor. 

Ce am remarcat şi nu poate fi o coincidenţă: liberalul care dorea să conducă municipiul, ca primar, a lipsit şi la şedinţa din martie, când Ţâroiu a propus Consiliului să aprobe restituirea banilor, şi la şedinţa de acum trei zile, când noul Consiliu a aprobat ce n-au îndrăznit antecesorii. David, care îşi lingea rănile după înfrângerea ruşinoasă, cum că va face opoziţie, n-a avut suficient „sânge în instalaţie” ca să spună „nu”, nici atunci, nici acum, crezând, probabil, că electoratul va reţine că PSD a fost de acord cu pierderea celor 81 de miliarde şi că, vezi Doamne, PNL s-a opus pe finalul mandatului trecut. De parcă nu era de ajuns dovada de laşitate din partea liderului PNL Câmpulung, care pune coada pe spinare când se „împute” treaba, a trebuit să deschidă gura Lucian Ionescu şi să spună o prostie mai mare decât toate prostiile la un loc, deşertate în spaţiul public, în  mandatul trecut. Că ministerul a ţinut licitaţia, care a produs firma venită la prăduială la proştii cu nădragii deşiraţi în fund! Nu, firma a fost rodul licitaţiei ţinute la Primăria Câmpulung, conduse de liberalul care a căutat permanent să găsească alţi vinovaţi decât cel care îi distrugea propria bătătură. Când nu era de vină ministerul, care nu-l ajuta şi nu se implica, era ziarul, pe care îl agita furtunos în Consiliu că-i năruieşte proiectul! Iar acum, Luci, cu memoria ştearsă de hipnoza de partid, se face de râs în faţa începătorilor, aleşi de două luni, nu ca el, de trei mandate, cu întrebări idioate despre „licitaţia ministerului”. Ca să nu existe dubii, cel cu care se judecă acum Primăria a fost ales de Primărie, tolerat de Primărie, lăsat de Primărie să batjocorască valori arhitecturale, cum este gardul Grădinii Publice, cum este foişorul. De ce? Tare am vrea să aflăm de ce această „comă” a Primăriei, cât timp ardeleanul „omora” proiectul. 

Actualul primar, dublat de unul dintre cei trei liberali care au avut curaj să vină la şedinţă, a îngăimat că executantul este principalul vinovat, în timp ce sala murmura că neglijenţa administraţiei locale nu poate fi trecută cu vederea. Ca să-l cităm pe Staicu, preşedinte de şedinţă pentru a patra oară, „am scăpat de o povară”. Să le fim, deci, recunoscători că ne-au scăpat de o povară cu cele 81 de miliarde ale noastre!

P.S. La finalul şedinţei, Ţâroiu a dat presa afară, ca să-şi informeze colegii că trebuie să schimbe mobilierul sălii de Consiliu. Scaunele din lemn, în special, pe care ar fi bine să le înlocuiască cu unele din oţel, ca să reziste sub greutatea deciziilor ocupanţilor. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!