5.5 C
Campulung Muscel
22/04/2024

Joi, la Casa Armatei, lansare de carte „Vasile Milea, de la soldat la general, în 17 ani”

Pe 22 decembrie 2014, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la dispariţia generalului Vasile Milea, un eveniment important a avut loc la casa generalului Vasile Milea, din Lereşti, acolo unde a fost dezvelită o placă memorială, pe care stă scris: „VASILE MILEA s-a născut la 1 ianuarie 1927, în această casă. A urcat toate treptele ierarhiei militare, de la comandant de grupă, până la Ministru al Armatei. În 22 decembrie 1989, a dat jertfa supremă pentru patrie şi neamul său.” Cel care a avut iniţiativa este o rudă a generalului, prin alianţă, Gheorghe Niţică. Cu toate că nu este rudă de sânge, acesta s-a zbătut pentru ca locul de naştere al eroului muscelean să fie cunoscut. Pe lângă această iniţiativă, a mai avut încă una, ca Vasile Milea să fie făcut „Cetăţean de Onoare” al comunei, post mortem, care s-a concretizat de Ziua Comunei, ediţia din 2015, distincţia fiind primită de fiica sa, Daniela Milea, care a venit împreună cu fiul ei, Dragoş Predoiu.

Profesorul Gheorghe Niţică a cercetat numeroase documente în Arhivele Naţionale, plus că a stat de vorbă cu numeroase persoane care i-au fost apropiate generalului Vasile Milea, consemnări pe care le-a transcris într-o carte: „Vasile Milea, de la soldat la general, în 17 ani. General al Armatei Române 25 de ani”.

Lansarea cărţii va avea loc joi, 28 iulie 2016, de la ora 16.30, la Casa Armatei din Câmpulung. Pe coperta manuscrisului, prof. dr. Stan I. Florea a făcut o scurtă prezentare a cărţii: „Autorul lucrării de faţă, Gheorghe Niţică, nepotul generalului, cunoscut pentru ataşamentul faţă de familie şi cu un puternic simţ al dreptăţii, şi-a asumat drumul greu al adevărului. Înzestrat cu tenacitatea caracteristică majorităţii activităţilor sale profesionale şi civice, care l-a situat în rândul celor mai buni directori de şcoală şi profesori din judeţul Argeş, a pornit în cercetarea adevărului. Deţinând metodologia cercetării, a scormonit cu migală în arhive, în dosarele comisiilor de anchetă, în declaraţiile orale ale unor martori aflaţi mai aproape sau mai la distanţă de desfăşurarea evenimentelor din ziua dispariţiei generalului. Cercetează spaţiul în care a avut loc evenimentul, întocmeşte schiţe, efectuează calcule ale traiectoriei glonţului ucigaş, folosind cunoştinţele de inginerie şi pe cele dobândite în timpul pregătirii militare personale şi conchide: „Generalul Milea nu s-a sinucis. Generalul Milea a fost sinucis”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!