Începe să refuleze din culisele Zilelor Municipiului, „curate” precum canalizarea Câmpulungului, la ce-au ajuns să-şi arunce în faţă cei care au pierdut puterea şi cei care au câştigat-o, mizeria contractelor, prin care s-au făcut bani pe seama „gliei” pătate cu ulei negru de grătare. Noi am bănuit permanent că domeniul public a umflat de peşcheş buzunarele şmecherilor, în condiţiile în care sumele încasate pe seama întoarcerii cu fundul în sus a localităţii, comunicate publicului cu zgârcenie, erau scandalos de mici. Dar, chipurile, acestea sunt tarifele aprobate de Consiliul Local. Iar noi, cu suspiciunile noastre de comisioane, care înmulţeau buzunarele pe ţinutele estivale ale zapciilor însărcinaţi cu colectarea taxelor, închirieri ori sponsorizări (n-am ştiut niciodată ce plăteşte negustorimea), nu eram decât nişte sabotori cu gânduri pizmaşe de a păta numele Câmpulungului şi de a pune pe fugă turiştii!
La cel mai înalt nivel al aşezării a început competiţia de răsturnat găleata cu lături pe freză, între opoziţie şi putere, pe tema minei de aur, fabrica de bani a Zilelor Municipiului, domeniul public. Mai întâi, iată la ce trebuie să vă aşteptaţi, cu titlu de noutate cu care Ţâroiu şi-a propus să împace şi „capra” dornică de ţopăială, şi „varza”, care speră la ceva udătură din norii adunaţi pe azuriul de iulie, nu din băşicile forjate masiv pe durata unei săptămâni. Chipurile, sărbătoarea nu s-ar mai ţine timp de şapte zile, ci doar cinci, conform socotelilor inginerului Ţâroiu, deşi începe, conform programului aprobat de Consiliul Local, pe 16 iulie şi se încheie pe 24 iulie. Sunt nouă zile, nu cinci, şi, potrivit hârtiei şi logicii, durata s-a lungit, nu s-a scurtat. Dar, vezi Doamne, se apără şefului Executivului, acţiunile de pe 16, 17, 18, 19 iulie n-au treabă cu centrul, deci nu se produce nicio perturbare a traficului.
De marţi, însă, se blochează primul tronson pentru şoferi: Primărie – Biserica „Sfântul Nicolae”, întrucât începe amenajarea Pieţei Primăriei, operaţiune de care se va ocupa asociatul lui Liviu Ţâroiu, un entertainer din Târgovişte, care face de toate. Vineri, sâmbătă şi duminică, se blochează şi bulevardul. Aşadar, cu tot bazarul mutat în parcarea stadionului – aviz celor care au aşteptat un an ca să-şi cumpere o blană coaptă de soare ori galoşi la modă acum zece ani – bulevardul tot va fi închis. Motivul: şi această suprafaţă, care a tremurat la gândul restaurării „prin foc şi sabie”, după modelul parcurilor, va produce căruţa cu bani, exact ca în anii trecuţi. Numai că sursa n-o vor mai constitui corcoaţele, ci societăţi băştinaşe, care vor primi locuri pe bulevard, zice Ţâroiu, fără a preciza pentru ce. Cel mai probabil, tot pentru terase, ca în Piaţa Primăriei gestionată de colaboratorul primarului, pe care liberalii l-au şi reclamat că a început jumulirea comercianţilor locali, cărora le percepe un preţ de trei ori mai mare decât cel din oferta cu care a câştigat simpatia autorităţilor. Şi înainte să încheie contractul de asociere cu municipalitatea, care îi dă pământul strămoşesc gratis!
Pe acest subiect, al apariţiei în peisajul mustind de profit pentru toată lumea a organizatorului de evenimente, care subînchiriază la suprapreţ, a început tămbălăul în Consiliu. L-au declanşat liberalii David şi State şi au ripostat Ţâroiu şi Ghinea. Iar intriga principală a unei piese proaste, după vizionarea căreia telespectatorul nu se va alege cu nimic, a constat în preţul închirierii. Călin Andrei închiria cu 4 lei metrul pătrat, Liviu Ţâroiu şi-a frecat mâinile de bucurie că a scos 8 lei, la negocierea cu asociatul, iar acesta din urmă l-ar subînchiria cu 25 de lei. Când David l-a făcut răspunzător pe Ţâroiu pentru jecmănirea patronilor locali, a sărit Ghinea: „Uitaţi-vă la contractele semnate de predecesorii dumneavoastră!” „Pe mine nu mă interesează predecesorii.”, a făcut pe grozavul David, care a uitat ce papagal credincios era pe vremea predecesorului Călin Andrei. Acum vreo doi ani, ca să amintesc o fază jenantă cu liberalii care credeau că prostirea câmpulungenilor, sătui de maimuţăreala lor pe bani publici, va ţine la nesfârşit, Călin Andrei a pus în scenă o regie, care n-a prins nici la beneficiarii toboganului trântit lângă fereastra sa cu muşcate. El propunea, ca să vadă contribuabilii scârbiţi de cocina vizuală, olfactivă şi auditivă că ţine cont de părerea lor, ca târgul de pe bulevard să se ţină pe stadion. După scenariul repetat la partid, David venea cu o idee strălucită, care s-a şi supus la vot şi a trecut: negoţul să rămână în centru, dacă tot n-a intrat în reabilitare.
În prezent, David pozează în tipul îngrijorat de alterarea confortului cetăţenilor pe durata ZMC, de legalitatea asocierii cu firma croită să scoată un mega-profit şi de diminuarea veniturilor obţinute de ai noştri, dacă trebuie să plătească asociatului Primăriei, în loc de 4 lei, cât au dat până anul trecut, 25 de lei pe metrul pătrat! „Uitaţi-vă la contractul cu liberalii!”, a răbufnit secretarul când David s-a dat interesant, că nu-l interesează predecesorii în faţa cărora a stat preş trei mandate. Dându-şi seama că a greşit, înteţind îndoiala privind corectitudinea unui document de care nu avea cum să fie străin, Ghinea s-a corectat singur, cum că a fost legal contractul lui Andrei, aşa cum este legal şi al lui Ţâroiu. De parcă interesează pe cineva ce se scurge pe lângă contracte! Avem artificii? Avem!