15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Primari, viceprimari, parlamentari şi candidaţi la aceste funcţii, verificaţi de CNSAS dacă au colaborat cu Securitatea

Candidaţii la Primării sunt obligaţi să lase la Biroul Electoral o declaraţie pe propria răspundere că nu au fost colaboratori ai Securităţii, în aceeaşi zi cu depunerea candidaturii. Mai departe, Birourile Electorale din fiecare judeţ trebuie să trimită declaraţiile candidaţilor, însoţite de date de identificare ale acestora, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru verificare. Aceste verificări se fac în baza Ordonanţei 24/2008, unde la articolul 5 se spune: Persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile de primari, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri locali, consilieri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (…), cu excepţia celor care, la data de 22 decembrie 1989, nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria răspundere, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii ori de colaborator al acesteia. Verificarea se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite, inclusiv pentru cele aflate în exerciţiul respectivelor demnităţi ori funcţii. 

CNSAS îi este imposibil să verifice toţi candidaţii până la data alegerilor, dar şi după. Dovadă stau noile adeverinţe eliberate în 2015 pentru aleşii care erau spre sfârşitul mandatului 2012-2016. Au fost câţiva primari şi viceprimari din Muscel, dar a fost mai mare numărul consilierilor locali pe numele cărora au fost emise adeverinţe de către CNSAS.

=A fost verificat din oficiu, în baza Notei de Constatare nr. DI/I/1748/16.09.2015, în calitate de viceprimar al localităţii Albeştii de Muscel, Cătălin Manta. Pe baza materialului avut la dispoziţie până la data de 16 septembrie 2015, precum şi a procesului verbal al şedinţei Colegiului CNSAS, din data de 3 noiembrie 2015, s-a constatat că nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii. Prezenta adeverinţă nr. 4589/03.11.2015, semnată de preşedinte, prof.univ.dr. Dragoş  Petrescu, a putut fi contestată la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de Internet a CNSAS.

=Altă adeverinţă, cea cu nr.4601/03.11.2015, a fost emisă de CNSAS pe numele lui Ion Hera, în calitate de viceprimar al localităţii Bălileşti. Verificarea s-a făcut din oficiu în baza Notei de Constatare nr.DI/I/1748/16.09.2015 şi în baza materialelor avute spre studiere până la data de 16 septembrie 2015. Astfel, în adeverinţă este consemnat faptul că nu există date ori documente care să ateste că Ion Hera a fost lucrător sau colaborator al Securităţii.

=Nicolae Cornel Pepenel a fost şi el verificat din oficiu de către CNSAS, în calitate de viceprimar al localităţii Bughea de Sus. Adeverinţa nr.4625/03.11.2015 atestă faptul că nu există documente sau date din care să rezulte că Nicolae Cornel Pepenel a fost lucrător sau colaborator al Securităţii. 

=Următoarea adeverinţă a fost emisă de CNSAS pe numele primarului localităţii Bughea de Sus, Nicolae Tarbă. Actul cu nr.4626/03.11.2016, emis în baza Notei de Constatare nr. DI/I/1748/16.09.2015, a materialului avut la dispoziţie până la data de 16 septembrie 2015 şi a procesului verbal al şedinţei Colegiului CNSAS din data de 3 noiembrie 2015, a evidenţiat faptul că pe numele lui Nicolae Tarbă nu există documente sau acte din care să rezulte calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

=În baza ordonanţei nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, a fost verificat din oficiu şi Sever Tarbă, care, în 3 noiembrie 2015, când a fost eliberată adeverinţa nr.4666, era viceprimar al localităţii Dragoslavele. Prin această adeverinţă s-a prezentat că pe numele lui Sever Tarbă nu au existat acte sau documente care să-l facă colaborator sau lucrător al Securităţii.

=Gheorghe Matei, primarul localităţii Mihăeşti, în urma verificării din oficiu, a primit adeverinţa nr.4688/03.11.2015, prin care s-a adeverit că nu a deţinut calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii. 

=Ca primar al localităţii Lereşti a fost verificat şi Ion Berevoianu. În baza Notei de Constatare nr. DI/I/1876/02.10.2015, a materialului avut la dispoziţie de CNSAS până la 2 octombrie 2015, precum şi a procesului verbal al şedinţei Colegiului din 17 decembrie 2015, s-a editat adeverinţa nr. 6220/17.12.2015, prin care s-a atestat faptul că Ion Berevoianu nu a deţinut nici calitatea de lucrător, nici pe cea de colaborator al Securităţii.

=În aceeaşi zi, 17 decembrie 2015, a fost emisă şi adeverinţa nr.6676, pe numele lui Marian Toader, care deţinea calitatea de viceprimar al localităţii Lereşti. Pe baza materialului avut la dispoziţie, CNSAS a eliberat adeverinţa care face dovada că Marian Toader nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii.

=Adeverinţa nr.6722/17.12.2015, emisă de CNSAS este pe numele lui Pompiliu Sora, care deţinea calitatea de viceprimar al localităţii Stâlpeni. Pe numele lui nu s-au găsit acte sau date care să ateste că a avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii. Din păcate, Pompiliu Sora a încetat din viaţă anul acesta, la sfârşitul lunii mai. 

Mai există adeverinţe eliberate de CNSAS pentru persoanele care au candidat la primării sau pentru o funcţie în Parlament.

=Deşi alegerile parlamentare se încheiaseră de câteva luni, pe 19 februarie 2009 a fost emisă adeverinţa nr. 936, pe numele lui Sever Ţenţu, născut în comuna Rucăr, care a fost candidat la funcţia de deputat în Parlamentul României. Actul adevereşte faptul că Sever Ţenţu nu a deţinut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

=În calitatea de candidat la funcţia de primar al municipiului Câmpulung, în anul 2008, pe numele lui Constantin Cristinel Creţu a fost emisă adeverinţa nr. 2728/31.10.2013. Verificarea din oficiu a CNSAS a adeverit faptul că pe numele lui nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

=La trei luni de când a fost candidat la funcţia de primar al comunei Rucăr, pe numele lui Gabriel Sebastian Cosma a fost emisă de către CNSAS adeverinţa nr. 4080/23.10.2008. În baza procesului verbal al şedinţei Consiliului CNSAS din 23 octombrie 2008, şi a Notei de Constatare nr.S/DI/I/2829 din 15 octombrie 2008, s-a adeverit faptul că pe numele lui Gabriel Sebastian Cosma nu există documente sau date din care să rezulte că a fost lucrător sau colaborator al Securităţii.

=Lereşteanul Gheorghe Pahonţu, în 2008, a vrut să ajungă primar al localităţii Tismana, judeţul Gorj, motiv pentru care a fost verificat din oficiu de către CNSAS, pe numele lui existând adeverinţa nr.4384/23.10.2008. Documentele care au stat la baza controlului au evidenţiat faptul că Gheorghe Pahonţu nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii.

=Originar din Rucăr, Ion Flueraş a fost candidat la fotoliul de primar al Sectorului 2 Bucureşti. Înainte de alegeri, pe 29 mai 2008 a fost eliberată pe numele lui adeverinţa nr.278, care atestă faptul că nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii.

=A fost verificat din oficiu de către CNSAS Gheorghe Viorel Uleia, care, în 2008, a candidat pentru funcţia de senator în Parlamentul României. La câteva luni după alegeri a fost redactată adeverinţa nr.939/19.02.2009, prin care se susţine că Gheorghe Viorel Uleia nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii.

=Câmpulungeanul Adrian Achim a deţinut funcţia de viceprimar al comunei Domneşti, temei care a stat la baza verificării dacă a fost sau nu colaborator sau lucrător al Securităţii. Pe 1 septembrie 2009, a fost emisă de către CNSAS adeverinţa nr. 8502, prin care s-a susţinut faptul că lui Adrian Achim nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii. Asta a venit după ce, în baza Notei de Constatare nr. S/DI/I/3344 din 13 noiembrie 2008, întocmită de către Direcţia de Specialitate, din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, s-au regăsit următoarele elemente: „Domnul Adrian Achim este menţionat în dosarul colectiv fond reţea nr. R 289478 (cotă CNSAS), ce cuprinde fişe ale persoanelor de sprijin din rândul elevilor. Domnia sa a fost recrutat la data de 17 mai 1984 pentru supravegherea informativă a elevilor din Liceul Industrial Domneşti. A semnat angajament având numele conspirativ „Campion” / „Campionul”. Domnia sa a furnizat în procesul recrutării o notă cu următorul conţinut: „Sursa vă informează despre elevul N., care a fost mutat disciplinar de la Liceul V.Vodă, actual elev pe anul IV la Liceul Industrial Domneşti, că se ocupă cu speculă de ţigări (străine – Kent, Marlboro) pe care le vinde la suprapreţ la diferiţi elevi din cadrul liceului, cât şi la cetăţeni din comuna Domneşti, pe care nu-i cunosc. L-am văzut de mai multe ori vorbind cu elevul H.A. (al cărui) tată este profesor de limba şi literatura română la acest liceu. Nu cunosc legăturile dintre ei, dar, în schimb, se feresc să vorbească de faţă cu alţi elevi .” Nota de constatare pe care s-a întemeiat eliberarea adeverinţei şi elementele prezentate mai sus nu se circumscriu prevederilor Ordonanţei nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!