23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

Simona Bucura Oprescu: „Argeşul, judeţ cu porţile deschise pentru dezvoltare şi investiţii din zona francofonă”

În fiecare an, în luna martie, francofonii din întreaga lume celebrează Limba Franceză şi diversitatea culturilor care au adoptat-o. Francofonia înseamnă 300 de milioane de oameni, răspândiţi pe cele cinci continente, care împărtăşesc o limbă comună – franceza. Prin Organizaţia Internaţională a Francofoniei se promovează Limba Franceză, dar şi cooperarea politică, educativă, economică şi culturală între cele 88 de state şi guverne membre. Organizaţia Internaţională a Francofoniei a fost înfiinţată pe 20 martie 1970, dată la care sărbătorim în fiecare an Ziua Internaţională a Francofoniei.

Ca membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, deputatul argeşean Simona Bucura Oprescu a avut o întrevedere cu reprezentantul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru ţările Europei Centrale şi de Est, pentru promovarea Limbi Franceze şi a egalităţii între femei şi bărbaţi.

„Mi-a făcut o deosebită plăcere ca, împreună cu domnul deputat Florin Alexandru Alexe, preşedinte al secţiei române a Adunării Parlamentare a Francofoniei, şi domnul deputat Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei, să particip la o întrevedere cu domnul Eric Poppe, reprezentatul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru ţările Europei Centrale şi de Est. Am discutat despre promovarea limbii franceze, egalitatea între femei şi bărbaţi, educaţia şi implicarea tinerilor, digitalizare, programul pentru formarea funcţionarilor şi diplomaţilor, despre francofonia economică – motor de dezvoltare a comunităţilor. Am vorbit despre Argeş, judeţ puternic influenţat atât de francofonia politică, lingvistică, istorică şi culturală, cât şi un model de succes pentru francofonia economică, judeţ care are porţile deschise pentru dezvoltare şi investiţii din zona francofonă. Începând din Secolul Luminilor, românii – ca, de altfel, o însemnată parte a Europei – au văzut în ideile cărturarilor francezi o cale de modernizare şi de progres naţional. Făurirea Statului Român modern este intrinsec legată de Franţa şi de aceste idei. Aşa cum spunea marele diplomat Român, Nicolae Titulescu, când vorbim despre România şi Franţa, nu vorbim despre francofonie, ci despre francofilie – „Când vorbim despre România şi Franţa este dificil să separi inima de raţiune”. Transmit tuturor francofonilor gândul de a împărtăşi valorile care ne leagă, limba şi cultura franceză fiind un liant puternic al comunităţii noastre, dar şi o limbă de dialog între comunităţile din toate colţurile lumii.”, a transmis deputatul Simona Bucura Oprescu.

În mandatul trecut, musceleanca a fost preşedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Franceză – Adunarea Naţională. Isabela FILIP

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!