A reapărut în peisaj Alexandru Oprea, parcă mai încărunţit (şi nu sunt decât doi ani şi cinci luni de când conduce Muzeul Municipal), în ciuda tinereţii din buletin, de 40 de ani şi un pic. Ce vânt l-a purtat la şedinţa de la sfârşitul lui Mărţişor, a Consiliului Local, privat, anul trecut, de prezenţa managerului forţat de sănătatea-i şubredă să se doftoricească în afara Câmpulungului? Ca o paranteză, atât de mult a lipsit, fără să-i înştiinţeze pe superiori, încât Liviu Ţâroiu nu s-a abţinut de la a-l „smotoci” chiar la înmormântarea lui Trâmbaciu, pe motiv că n-a mai dat un semn de viaţă cu lunile. O obligaţie de serviciu, constând în obţinerea votului aleşilor asupra acţiunilor, cu cheltuielile aferente, pe care a şi început să le facă, de vreme ce ne aflăm în a patra lună a anului, l-a împins să bată drumul de la Muzeu la Primărie.
Oprea a venit cu o lună mai târziu decât colegii Ştefănescu, de la Bibliotecă, şi Cioacă, de la Casa de Cultură, ca să i se aprobe planul de activităţi pe 2016, întrucât, susţine el, a aşteptat să se întâlnească şi să discute cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale despre manifestările ţinute în comun în anul Centenarului Primului Război Mondial. Într-adevăr, este un an important pentru Câmpulung, care se va alinia, prin festivităţile planificate, ceremoniilor organizate în întreaga ţară. Din acest motiv, era de dorit ca locul desfăşurării acţiunilor să fi fost primenit fără cusur, ca zecile de mii de vizitatori estimaţi de Oprea a se perinda pe la Muzeu şi Mausoleul Mateiaş să nu aibă motiv de reproş.
Însă, ce să primeneşti când niciuna dintre „casele” în care vei fi gazdă nu este a ta?! Nu mai insistăm asupra situaţiei juridice a clădirii Muzeului, despre care, se ştie, dintr-o nepăsare inconştientă a autorităţilor, aparţine pe mai departe Finanţelor Publice. Însă, după înlăturarea încăpăţânatului Călin Andrei, căruia i-a ţinut isonul în chestiunea parcării de la Mateiaş, culmea, amicul lui Ţâroiu, secretarul Ghinea, a ieşit la suprafaţă adevărul referitor la stăpânitorul real al controversatului teren. Fără discuţie, edificiul Mausoleului este al Câmpulungului, însă suprafaţa de la bază, unde, cu peste trei decenii în urmă, pe când era primar Gheorghe Oancea, s-au construit, prin muncă patriotică, scările monumentale şi parcarea, este pământul comunei Valea Mare Pravăţ. Călin Andrei, susţinut de juristul Ghinea, n-a recunoscut nici picat cu ceară că întinderea de la baza Mausoleului este a vecinilor, insistând că acela este domeniul municipiului. Deşi a dat tot timpul de bănuit că ceva nu este în regulă, întrucât, în fiecare an, era trecută în bugetul Câmpulungului finanţarea necesară asfaltării, fără a se face în fapt vreo reparaţie. Cu excepţia câtorva plombări, pe care ADP-ul se pare că le-a executat ilegal, pe proprietatea comunei învecinate. Andrei a procedat astfel pentru a-l împiedica pe Boncoi să fructifice un spaţiu, pe care acesta a intenţionat – probabil că intenţionează în continuare – să-l închirieze şi să scoată bani din treaba asta.
Din păcate, din cauza minciunii care a persistat în cele trei mandate ale lui Andrei, anul comemorativ găseşte zona de „război” a Mausoleului Mateiaş la fel de modestă ca acum doi ani, când managerul bucureştean i-a alungat, cu Poliţia, pe vânzătorii de brânzeturi de pe un teritoriu în cazul căruia s-a dovedit că nu aparţine Câmpulungului. Din primăvara lui 2014, când s-a făcut „epurarea” în parcarea proprietate a comunei Valea Mare Pravăţ, în sensul că au fost „zburătăciţi” brânzarii, păstrându-se, însă, maidanezii, nu s-a întreprins nicio amenajare, cum visa cu ochii deschişi Oprea, în perspectiva manifestărilor din 2016. Nimic. Nici măcar o asfaltare decentă a carosabilului, şi asta pentru că Primăria Câmpulung n-a avut niciun moment niciun act care să-i dea dreptul să intre cu asfalt, cu gherete, cu închirieri (de pe urma cărora s-au încasat bani atâţia ani la bugetul Muzeului, cât a fost director Trâmbaciu). În schimb, se pare că a obţinut actele, într-un final, Primăria Valea Mare Pravăţ, după cum recunosc chiar liberalii aflaţi la conducerea Câmpulungului.
Cum a fost posibilă intervenţia lui Oprea împotriva brânzarilor, un abuz, de vreme ce nu era treaba lui să-i gonească de pe pământul altuia, ci a autorităţilor de la Valea Mare? Cum a fost posibilă ridicarea unui gard, folosind bani publici ai Câmpulungului, pe un teren care nu aparţine municipiului? Prin bună înţelegere cu proprietarul, adică Valea Mare Pravăţ, esplanada era reparată de mult şi pregătită pentru ceremonialul din 2016. Fraier să fie Boncoi să o repare acum, când Câmpulungul are nevoie să iasă bine la ceremonialul comemorativ! Mai cu seamă că, dacă ne luăm după calculele lui Oprea, 12.370 de turişti vor trece pe la Mausoleu în acest an. 500 vor fi numai în noaptea în care va monta ecranul gonflabil, pentru cinematograful în aer liber din parcare, probabil, după ce-i va achita chirie lui Boncoi. Asta în cazul în care nu trage şi el un gard, ca să-l înveţe minte să mai facă pe jupânul.