Bazinul de înot din Grui, printre puţinele realizări ale primarului Călin Andrei, din banii noştri – deşi pentru crearea acestui spaţiu de relaxare se puteau atrage fonduri europene – a stârnit permanent controverse. De la costurile piperate, aproape 29 de miliarde de lei vechi, cărora li s-au adăugat, la scurt timp, altele, pentru corectarea a ceea ce nu funcţiona bine, până la cheltuielile lunare cu întreţinerea lui, suportate, evident, tot din taxele şi impozitele câmpulungenilor, toate acestea le-au dat mustrări de conştiinţă multora dintre câmpulungenii care şi l-au dorit. Era necesar un astfel de spaţiu de agrement într-o localitate lipsită de cele mai elementare posibilităţi de distracţie pentru copii şi adulţi. Ziarul nostru s-a aflat printre susţinătorii amenajării unui loc în care lumea să vină să înoate, să se destindă, să facă sport, să capete condiţie fizică, pe lângă faptul că socializează şi lasă de-o parte, pentru câteva ceasuri, frecuşurile cotidiene. Mai ales după ce s-a deschis robinetul finanţărilor nerambursabile, era ocazia perfectă pentru municipalitate de a prinde trenul. Europa a dat bani cu nemiluita, inclusiv pentru astfel de investiţii, pe care alţi primari le-au întreprins cu sprijin financiar de la UE. N-a fost cazul celui de la Câmpulung, care şi-a pus echipa de specialişti în experimente eşuate, soldate cu consecinţe catastrofale, de ordinul zecilor de miliarde, să acceseze programe pentru „cai verzi pe pereţi”. Baliverne mascate sub lozinca „promovare turistică”, transformate în „tunuri” date asupra bugetului local, care va suporta rateurile unei administraţii cu capul în nori. Mergem pe varianta visării cu ochii deschişi drept cauză a datului în bară, căci nu vrem să ne gândim la ipoteza în care, prin fapte intenţionate, s-au dus de râpă puţinele încercări de susţinere a unor proiecte îndoielnice cu bani europeni.
Raport cerut de opozanţii
PNL-ului ca să se afle în treabă
Bazinul de înot se putea face cu fonduri atrase, dar, având borcanul (pardon, butoiul) cu miere sub nas, s-a preferat folosirea rezervelor locale pentru o investiţie colosală, pentru ca echipa de proiecte să nu fie deranjată de la lucrul la „centrul istoric şi Kretzulescu”, încărcând-o cu „mărunţişuri”. Cum a fost piscina acoperită din cartierul Grui, a cărei utilitate n-am contestat-o niciun moment. Doar preţul enorm, cheltuit pentru un bazin departe de a oferi condiţii de lux. Şi nici preţul nu l-am fi comentat dacă banii ar fi provenit de la Uniunea Europeană. Dimpotrivă, puteau să se facă bazine de 30 de miliarde în fiecare cartier al Câmpulungului dacă sursa de finanţare o constituiau fondurile alocate de Comunitatea Europeană.
În momentul în care briza campaniei electorale începuse să bată în pânzele social-democraţilor din Consiliul Local, aceştia au pus la îndoială rentabilitatea activităţii finanţate din resursele comunităţii, acuzându-i voalat pe liberali de „dezmăţ” cu bani publici. Altfel spus, de parcă n-ar fi fost suficiente costurile halucinante presupuse de construirea oazei de recreare, pompăm în continuare pentru întreţinerea şi funcţionarea ei. De mai multe ori, în plenul Legislativului, s-a cerut un raport care să conţină veniturile produse de bazin şi sumele „înghiţite”, lună de lună, pentru bună dispoziţie asigurată prin înot practicanţilor.
Înainte de a părăsi funcţia de director al bazinului de înot, Minu Năstase s-a achitat de datorie, prezentându-le consilierilor locali raportul solicitat, ale cărui cifre aceştia nu le-au contestat ori comentat. Asta în cazul în care au remarcat prezenţa documentului în mapa de şedinţă în care a fost inserat. Nici măcar cei care l-au cerut, opozanţii PNL-ului şi ai realizărilor acestora, cât primar a fost Călin Andrei, n-au avut nimic de cârtit, semn că l-au solicitat de amorul artei, ca să vadă contribuabilul din târg cât de preocupaţi au devenit, după ruperea USL, de consumarea cu maximă eficienţă şi discernământ a banului achitat cu sacrificii de câmpulungean la casieria Primăriei.
Noi vom prezenta ce conţine informarea fostei conduceri a bazinului de înot, pentru a vă face o idee despre ce presupune susţinerea financiară şi productivitatea lui. Până la urmă, nici nu mai are importanţă dacă este avantajos sau nu, căci închiderea şi dărâmarea lui ies din calcul într-o lume normală la cap. Dar un şef bun, dacă vrea, îl poate exploata în condiţii în care profitabilitatea obţinută să elimine orice critică ori insinuare din partea finanţatorilor.
În decembrie, instructorii de înot merg la schi
„Veniturile lunare realizate sunt relativ constante, susţine raportul conducerii acestei facilităţi predate în administrarea Edilului, 11.000-13.000 lei, cu excepţia lunilor de vară, când acestea se dublează. Luna decembrie se poate analiza diferit, datorită faptului că instructorii merg în vacanţă la schi şi încasările se realizează, în această perioadă, doar de la persoane care practică înotul de agrement. În luna aprilie, s-a efectuat revizia programată a instalaţiilor şi bazinul a fost închis o săptămână.
Cheltuielile materiale pentru o lună se compun din substanţe chimice folosite pentru păstrarea calităţii apei din bazin (hipoclorit, agent floculant, antialga şi PH), materiale pentru igienizarea spaţiilor din bazinul de înot şi din sectorul administrativ şi consumabilele din grupurile sanitare (săpun, prosoape şi hârtie igienică), materiale pentru reparaţii şi întreţinere. În luna decembrie, în cheltuielile materiale au fost incluse costurile cupelor, medaliilor şi diplomelor decernate la a treia ediţie a competiţiei de nataţie „Înot pentru sănătate”.
Comparativ cu anii precedenţi, în 2015, se observă o creştere cu 10,4% a încasărilor realizate faţă de 2014. Această creştere se regăseşte în totalitate în redevenţa achitată proprietarului bazinului, veniturile realizate de Edilul CGA SA rămânând, practic, la aceeaşi valoare. În anul 2015, au scăzut semnificativ şi cheltuielile materiale, nemaifiind, deocamdată, nevoie de noi investiţii şi reparaţii importante.”
În ceea ce priveşte accesul beneficiarilor la bazinul de înot, în raport se menţionează că: „Persoanele care beneficiază de serviciile noastre au fost împărţite în două categorii, cu instructor (în general, copii, care lucrează cu o persoană care deţine atestat pentru această activitate) şi agrement, cei care vin individual, pentru destindere ori perfecţionare, atât copii, cât şi adulţi. În perioada vacanţelor de iarnă ale elevilor, instructorii de înot nu au avut activitate.
În anul 2015, 27.927 de persoane au beneficiat de serviciile oferite de bazinul de înot, cu o medie zilnică de 77 de intrări. Cum era normal, în lunile de vară, intrările au maxime anuale, la polul opus situându-se lunile decembrie (vacanţa şi sărbătorile de iarnă) şi aprilie, când, timp de o săptămână, instalaţiile au fost în revizie şi s-au igienizat toate spaţiile bazinului. Comparând intrările de persoane şi structura acestora în anii 2014 şi 2015, numărul persoanelor care practică înotul cu instructor este constant, creşterea la numărul total de persoane se datorează celor care vin să practice înotul de agrement (o parte dintre aceştia au învăţat să înoate cu instructor, iar acum nu mai au nevoie de supraveghere).
În decursul anului 2015, au fost organizate două competiţii de nataţie adresate copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, prima în luna iulie, inclusă în programul Zilelor Municipiului Câmpulung, Cupa Verii 2015, ediţia a II-a, iar cea de-a doua, în luna decembrie, „Înot pentru sănătate”, competiţie ajunsă la a III-a ediţie. La aceste concursuri au participat peste 250 de copii, fiind foarte apreciate atât de concurenţi, cât şi de părinţii acestora.”