25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Spitalul Câmpulung a cumpărat dezinfectanţii apă chioară fără licitaţie, prin achiziţie directă

Bogdan David, despre altă “reuşită” a managerului Grigore Stănescu 

Cei doi consilieri PSD prezenţi la ultima şedinţă de Legislativ a mandatului 2012-2016 au profitat de caracterul public al întrunirii televizate pentru a face imagine partidului, cu două realizări ale Spitalului, condus de un posesor de carnet “roşu”. Prima, cu siguranţă, nu reprezintă meritul lui Grigore Stănescu, ci al comunităţii câmpulungene, care a asigurat fie finanţarea integrală, fie cofinanţarea investiţiilor întreprinse la instituţia de sănătate. Iar cea de-a doua realizare este, de fapt, o obligaţie impusă prin lege, căreia unitatea a trebuit să i se conformeze. Strădaniile Mariei Cotenescu şi ale lui Liviu Ţâroiu – abandonaţi la ultima şedinţă a acestei legislaturi de colegul Dumitrescu, aflat în Germania – de a sălta partidul în ochii electoratului au fost urmate de riposta liberalilor. Aceştia din urmă au completat anunţurile electorale cu unele plasate, ca gravitate a mesajului, la polul opus: dezinfectanţii „apă chioară”, cumpăraţi la Câmpulung, prin achiziţie directă (!), şi neplata gărzii la domiciliu. 

Bogdan David: „N-a făcut domnul manager niciun efort deosebit ca să vină aceşti bani”

Discuţiile în contradictoriu – nici n-aveau cum să fie altfel, de vreme ce se consumau la jumătatea campaniei electorale -, pe subiectul „favorit” al liberalilor, au fost provocate de PSD-iştii din Consiliu, la primul punct al ordinii de zi a şedinţei aferente lunii mai. Probabil că, dacă aceştia tăceau, nici ceilalţi nu reacţionau, impresia lăsată de maniera de derulare a întrunirii fiind aceea de vot fără comentarii. Dezbaterea în plen era deschisă de o propunere a Executivului de rectificare a bugetului local. Unul dintre motivele de rectificare: majorarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului local cu suma de 2.191.000 lei (aproximativ 22 de miliarde de lei vechi), reprezentând subvenţii de la bugetul de stat destinate capitolului Sănătate. Altfel spus, bani alocaţi de la Ministerul Sănătăţii pentru Spitalul Municipal, în cadrul unui proiect care se derulează în unitatea medicală de câţiva ani. Aşadar, ce s-a întâmplat în această primăvară electorală era o continuare aşteptată a programului, de aceea, în bugetul pe 2016, Consiliul Local a prevăzut contribuţia proprie în cadrul parteneriatului cu ministerul. 

Pe 27 aprilie 2016, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a transmis o adresă Spitalului Câmpulung, prin care informează că „în cadrul fondurilor alocate pe anul 2016, la titlul „Transferuri de capital de la bugetul de stat către bugetele locale, pentru finanţarea aparaturii medicale şi echipamentelor de comunicaţii în urgenţa în sănătate”, s-a repartizat suma de 391.000 lei, în trimestrul II, pentru lămpi scialitice – 3 bucăţi şi mese de operaţii – 2 bucăţi.” La aceeaşi dată, 29 aprilie 2016, a ajuns la destinatar o altă adresă a DSP Argeş, întocmită mai devreme decât prima, pe 11 aprilie 2016, prin care era informat cu privire la repartizarea a 1.800.000 lei, în trimestrul III, fonduri destinate „reparaţiilor capitale în sănătate”: trei săli de operaţii Chirurgie. 

Informaţiile livrate în materialul de şedinţă au fost completate, verbal, de Liviu Ţâroiu, care a trecut reuşita în contul managerului, a echipei de management şi a Consiliului de Administraţie, din care s-au autoeliminat liberalii intoxicaţi de frăţia PSD-istă. Altfel spus, colegii de partid de la vârful Spitalului sunt autorii performanţei financiare, ei fiind cei care au făcut solicitarea de dotări şi reparaţii, aprobată şi finanţată de minister. „Să ne bucurăm de faptul că am luat 2 milioane de lei pentru dotarea acestui Spital.”, şi-a încheiat pledoaria fostul viceprimar. 

Liberalul Bogdan David a lămurit în ce condiţii au fost alocate fondurile. „Este o reuşită a întregii conduceri, nu a Spitalului, ci a Consiliului Local şi a Primăriei, din ultimii ani, pentru că este ultima fază a proiectului prin care au fost reabilitate primele săli de operaţii. Este un program început acum patru-cinci ani la Spitalul Câmpulung, care este în derulare. N-a făcut domnul manager niciun efort deosebit ca să vină banii aceştia, au venit într-o normalitate, iar cofinanţarea a fost prinsă, la începutul anului, în bugetul local, întrucât ştiam că vor veni.”, a încheiat acesta subiectul transformat intenţionat într-unul electoral.      

Spitalul Câmpulung, printre cele 50 de unităţi din ţară, din totalul de 400, care au achiziţionat dezinfectanţi cu probleme

Viceprimarul cu atribuţii de primar Bogdan David a plusat la contul de realizări manageriale şi de partid cu dezinfectanţii care au generat un scandal naţional. La Câmpulung, conducerea Spitalului a achiziţionat controversaţii dezinfectanţi fără ca măcar să ţină o licitaţie, ca să dea posibilitatea şi altor firme să se înscrie. I-a luat prin achiziţie directă, susţine actualul lider al Primăriei, ceea ce denotă intenţia de a cumpăra de la această societate care a pus în pericol vieţile românilor, prin produsele diluate.         

„Mă văd nevoit să răspund, pentru că domnul Ţâroiu a zis că nu facem politică. Aţi uitat să spuneţi că achiziţiile pe care le-au făcut, dezinfectanţii la care sunt probleme, sunt tot reuşita domnului manager.”, i-a dat replica lui Ţâroiu Bogdan David. În apărarea lui Gore Stănescu a sărit PSD-ista din Consiliul de Administraţie: „Nu numai Spitalul Câmpulung a achiziţionat, au achiziţionat toate spitalele din ţară. Nu e nimeni vinovat că s-au făcut licitaţii, nu trebuie să aruncăm cu noroi şi să spunem că numai la Câmpulung au venit aceşti dezinfectanţi. Au luat toate spitalele din ţară.” Două neadevăruri în intervenţia Mariei Cotenescu. Primul a fost demontat de Bogdan David: „Doamna Cotenescu, au fost procuraţi prin achiziţie directă, la Câmpulung, fără nicio licitaţie. În toţi anii! Poate sunteţi dezinformată. N-au fost luaţi prin licitaţie, ci prin achiziţie directă. Spitalul TBC – doamna doctor este aici şi vă poate spune – n-a avut achiziţionaţi.” Iar cel de-al doilea neadevăr, cum că au cumpărat astfel de produse fără efect toate unităţile spitaliceşti din România, a fost desfiinţat de doctorul Anca Dumitrescu. „Voiam să vă spun, pentru corectitudine, că numai 50 de spitale din cele 400, din toată ţara, au achiziţionat. Direct, indirect, prin licitaţie. 50 din 400.”, a afirmat aceasta.

În aceste condiţii, Spitalul Municipal Câmpulung a raportat o scădere a indicelui de infecţii nosocomiale. „Domnul manager ne-a spus că ne băgăm în nişte lucruri pe care nu le cunoaştem, cu nosocomialele. Vă aduceţi aminte că a scăzut indicele (n.r. de infecţii nosocomiale), nu? A spus că l-a scăzut, fiindcă nu sunt cazuri de aşa ceva. Or se demonstrează că sunt cazuri grave. Încă o dată s-a minţit.”, a adăugat Ionel State.

În condiţiile în care dezinfectanţii nu aveau efect, managerii au raportat o scădere substanţială a indicelui de infecţii nosocomiale, ca să dea bine la acreditare 

Gărzile la domiciliu, neplătite

Eşecul lui Ţâroiu, care a făcut ca subiectul finanţării să fie eclipsat complet de cel al dezinfectanţilor, singurul, de altfel, pe care l-a reţinut lumea, nu a descurajat-o pe colega Cotenescu să continue campania electorală. Aceasta a făcut al doilea anunţ al zilei: Comitetul Director al Spitalului Municipal a aprobat înfiinţarea liniei de gardă ATI. Potrivit medicului de la TBC, Anca Dumitrescu, ceea ce a decis Comitetul Director reprezintă normalitatea, nefăcându-se altceva decât ceea ce scrie în lege. „N-au luat ei decizia, ci le-a fost impusă.”, a completat Bogdan David, care a avut o recomandare pentru Consiliul de Administraţie: „Să aveţi înţelepciunea să votaţi în Consiliul de Administraţie şi eroarea pe care o susţine în continuare managerul Spitalului, cu plata gărzii la domiciliu, pe care n-a achitat-o. Nici în continuare nu este pus la punct. A trebuit să facem tot felul de adrese la Ministerul Muncii şi la Ministerul Sănătăţii, ca să-l convingem că avem dreptate.”

Doi medici, ambii de la ATI, au înaintat o adresă către Liviu Ţâroiu, pe când acesta se afla la conducerea Primăriei, având ca obiect plata gărzilor la domiciliu, obligaţie care revine Spitalului. Înainte ca solicitarea lor să ajungă la Consiliul Local, doctorii s-au adresat superiorilor, care au formulat o adresă oficială către Ministerul Sănătăţii. Aceluiaşi for i s-a adresat şi Primăria, după ce medicii au apelat la ajutorul autorităţilor. Răspunsul oficialilor de la Sănătate, primit de aleşi, a fost pus la dispoziţia Spitalului, instituţie care are obligaţia de a-i plăti pe cei care fac gardă la domiciliu. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!