22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Plouă cu bolovani pe Drăceşti!

Adăugăm listei de pagube produse de ploile săptămânii trecute Calea Drăceşti, unde amânarea unei lucrări programate a fi efectuate imediat după rezolvarea malului afectat de alunecarea solului, cu o jumătate de stradă, agravează situaţia celor care o tranzitează. De la bun început, trebuie să spunem că strada este praf şi pulbere. Cel puţin pe tronsonul la care ne referim, în zona „La râpă”, gropile sunt una lângă alta, încetinind înaintarea şoferilor, până la oprirea autoturismelor, de teamă să nu iasă (dacă mai ies) cu ele zob din porţiunea calamitată. O nenorocire de stradă, pentru care au existat promisiuni de asfaltare de câţiva ani, contramandate din motiv de finalizare a consolidării fără precedent la Câmpulung a unui mal surpat cu mai bine de un sens de mers. Practic, fuga pământului strangulase periculos calea de acces spre Mărcuş, puţin lipsind ca aşezarea să se separe nedorit de municipiu. În fine, a fost trecut acest hop, cu mare greutate, timp şi miliarde consumate, deşi sunt destui care nu meritau să fie salvaţi. Dacă au început să arunce gunoaie fix în locul consolidat, aşa cum procedau înainte de reparaţia de amploare! Şi pentru câţiva nesimţiţi, care nu se pot dezbăra de păcătosul obicei, graţie căruia s-a format „râpa gunoaielor”, nu poţi să doreşti izolarea unui cartier întreg. 

Să revenim la amarul de drum parcurs de şoferi de parcă ar umbla cu ouă în sân, ca să nu-şi nenorocească maşinile în hârtoapele neconsolate cu o lopată de asfalt, de nici ele nu mai ţin minte când s-a întâmplat ultima oară. O mizerie de stradă, care, mai mult ca sigur, aşa va rămâne pe mai departe, cu toate că reparaţia ei a fost licitată, odată cu Richard şi Drumul Godeni. Din 2015, intervenţia a fost amânată pentru 2016, dar ne îndoim teribil că se va efectua înainte de a fi dusă la îndeplinire chestiunea malurilor, rezolvată pe jumătate. Nu este suficient că a fost întărit un mal, întrucât izvoarele continuă să-l sape pe celălalt, care trece prin acelaşi fenomen de fărâmiţare. De când cu ploile care nu ne dau pace de două luni, bucăţi zdravene de piatră s-au desprins şi au căzut în stradă. 

Nu trebuie să fii un clarvăzător ca să anticipezi şansele de prăbuşire a bolonavilor peste maşini. Din acest motiv, Poliţia Locală a delimitat, de formă, partea cu risc de cădere a pietroaielor, care nu elimină pericolul pentru trecători, fie pe jos, fie la volan. Aşadar, în afară de gropi, s-a ivit un obstacol suplimentar, care impune prezenţa obligatorie a celei de-a doua persoane în autovehicul. Cât timp şoferul va fi cu ochii pe jos, atent la scorburile din şosea, „navigatorul” său îi va ţine pe sus, la peretele de argilă, din care cad bucăţi dezlipite de ploi din glodul moale. Cu câtă rapiditate se vor feri de un proiectil în picaj, atâta timp cât roţile maşinii sunt blocate în găurile drumului… depinde de abilităţile şi de norocul fiecăruia. 

În bugetul anului 2016, s-au prevăzut 200.000 de lei, pentru continuarea consolidării în zona alunecărilor de teren de pe Drăceşti. Dar nu pentru alt dig, întrucât, motivau aleşii, încă un zid de beton, prin greutatea lui apăsând pe un teren fragil, va face mai mult rău decât bine. Soluţia autorităţilor, care n-au avut timp s-o aplice, din motive de lupte pentru conducerea Primăriei, este o plasă, care să îmbrace malul de pe care zboară bolovanii. Când va fi şi cum va fi… Alţi 35.000 de lei s-au pus de-o parte în bugetul acestui an pentru documentaţia premergătoare reparaţiei stradale. De unde înţelegem, limpede ca „bună ziua”, că nici vorbă de asfaltare în 2016!  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!