22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Fostul primar Gigi Fănel Proca, condamnat definitiv pentru corupţie

Fostul primar de la Berevoeşti, Gigi Fănel Proca, împreună cu vărul său, Traian Proca, care a fost inculpat în dosarul permiselor, au fost condamaţi de Curtea de Apel Piteşti pentru infracţiuni de corupţie. Cei doi veri au fost trimişi în judecată în iulie 2013 de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti, pentru mai multe infracţiuni. Fostul primar Gigi Fănel Proca, pentru trei infracţiuni de fals intelectual; complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; complicitate la infracţiunea de înşelăciune. Lucrătorul de la permise, Traian Proca, a fost trimis în judecată pentru înşelăciune; complicitate la două infracţiuni de fals intelectual; folosirea sau prezentarea de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori de declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Iniţial, dosarul de corupţie în care au fost cercetaţi cei doi Proca a ajuns pe masa judecătorilor de la Câmpulung, care s-au pronunţat pe 28 aprilie 2015. Cum sentinţa nu a fost definitivă, au făcut apel toate părţile implicate: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA Piteşti, Traian Proca şi Gigi Fănel Proca, iar instanţa superioară, Curtea de Apel Piteşti a dat hotărârea definitivă joi, 12 mai 2016.

Astfel, în cazul lui Gigi Fănel Proca s-a dispus descontopirea pedepsei de trei ani dată de Judecătoria Câmpulung, în trei: un an şi şase luni, un an şi patru luni, urmând să o execute pe cea mai grea, de un an şi şase luni, la care s-a adăugat un spor de şase lui, rezultând un total de doi ani. Pedeapsa a fost suspendată condiţionat pe o perioadă de patru ani, termen de încercare.

Fostul poliţist Traian Proca, trecut printr-o condamnare în dosarul permiselor, a ajuns deja la Penitenciarul Colibaşi, la sfârşitul săptămânii, după ce fusese eliberat condiţionat pe 26 septembrie 2014. Lui Traian Proca, Curtea de Apel Piteşti i-a descontopit pedeapsa de doi ani şi patru luni emisă de Judecătoria Câmpulung în patru: doi ani şi patru luni, doi ani, şase luni şi şase luni de închisoare. Secţia Penală a dispus executarea pedepsei cea mai grea, de doi ani şi patru luni, la care să se adauge un spor de opt luni, rezultând în total trei ani de închisoare cu executare şi o pedeapsă complementară de doi ani de interzicere a unor drepturi. În concluzie, Traian Proca are de stat în puşcărie un an şi trei luni, din pedeapsa totală de trei ani scăzându-i-se perioadele cât a stat în arest în trecut: din 20 iunie 2008 şi până în 7 august 2009; plus din 15 aprilie 2014 şi până în 26 septembrie 2014. 

Instanţa de la Piteşti i-a exonerat pe cei doi de la plata în solidar a despăgubirilor civile către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, APIA Argeş, în sumă de 65.52,04 lei, pentru faptul că acest prejudiciu a fost acoperit integral. Anchetatorii DNA au stabilit că, între anii 2007 şi 2009, Traian Proca a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Argeş, cereri de plată însoţite de înscrisuri care conţineau date nereale privind suprafaţa păşunilor închiriate de la Primăria Berevoeşti. De exemplu, în anul 2007, pentru obţinerea subvenţiilor de la APIA, Traian Proca a menţionat că exploatează o suprafaţă de păşune mai mare decât cea închiriată, atribuindu-şi în mod fictiv calitatea de utilizator al păşunilor închiriate, deoarece acestea erau utilizate în mod legal de alte persoane fizice din comuna Berevoeşti. În susţinerea cererii sale, Traian Proca a depus un contract de închiriere şi un act adiţional la acest contract, documente semnate din partea Primăriei Berevoeşti de către primarul de atunci, Gigi Fănel Proca. Astfel, în 2007, a primit pe nedrept 90.219 lei (echivalentul a 26.978,61 euro). 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!