0.7 C
Campulung Muscel
03/12/2022

O fi, n-o fi calitate, dar varietate este

Presa rămâne cel mai sigur şi cel mai la îndemână mijloc de informare a muscelenilor conectaţi la actualitatea politică însemnând partide şi candidaţi mai mult sau mai puţin pregătiţi (ori deloc pregătiţi) să-şi apropie o parte cât mai consistentă din zona de indecişi a electoratului. Luăm un exemplu simplu: numele candidaţilor la funcţiile de primar şi consilier local, oferite spre ştiinţa alegătorilor într-o prezentare vărzuită la comunele muscelene, cu toate că nici Câmpulungul nu s-a achitat exemplar de datoria impusă prin lege. Data trecută, ne-am legat de Birourile Electorale rurale, ai căror preşedinţi şi vicepreşedinţi au tras, total ori parţial, chiulul în a treia zi de Paşti, când, teoretic, lumea era la muncă. Municipiul, care se îmbăiază în fonduri, graţie „punguţei cu doi bani” ticsite cu economii de câteva sute de miliarde de fostul primar, n-are nici el un avizier mai de “Doamne, ajută!” Eternul şi sărăcăciosul placaj, scos de la naftalină pentru „spânzuraţii” cu aspiraţii de aleşi, a căror trecere efemeră prin câmpul nostru vizual este marcată cu boldul, cu pioneza, cu prenadezul. Nu mai vorbim despre lucrătura comisă asupra subconştientului votantului, care este dirijat către dreapta. Adică spre culoarul din dreapta, cum intri în Primărie, unde a fost amplasat strategic afişierul. 

Ce ne interesează astăzi, după ce am văzut harababura de la gazetele de perete săteşti, este cum stau partidele, numeric vorbind, în materie de candidaţi, care se şi văd înfăşuraţi cu tricolorul. Punând la socoteală cele 25 de comune grupate în jurul Câmpulungului (cu toate că unele îşi trâmbiţează cu fală apartenenţa de Mioveni şi nu le poate condamna nimeni că-şi doresc o subordonare faţă de un lider înfloritor), muscelenii fără nazuri au din ce alege. Adică varietate este. Calitate… tot ca la Câmpulung. Dintre toate partidele, PSD, deţinătorul celor mai mulţi primari în funcţie, are catalogul complet. Nu există comună în Muscel, în care social-democraţii să nu fi găsit om pentru cea mai importantă poziţie din administraţia localităţii. Unde au vrut cei vechi, au rămas cei vechi, unde nu, s-au găsit oameni noi. Este cazul la Ţiţeşti, unde Rizea, unul dintre edilii de carieră, a decis că a venit timpul să lase şi pe altul. La Schitu Goleşti, Palaghiu, unul dintre cei mai văicăreţi lideri comunali, a pus şi el eşarfa în cui, partidul găsindu-i un înlocuitor cam fără şanse în faţa secretarului Primăriei, care a cedat avansurilor PNL. Ce-i drept, cine s-a retras nu s-a retras din prea mult bun simţ, căci funcţia dă dependenţă, după mandatele „Tutankhamonilor” din Primării. Dar s-au cam săturat de DNA-ul cu coasa, plecat la secerat de picioare de scaun de primar, situaţie în care se află o grămadă de edili, cărora partidul le-a permis să candideze, pe motiv că n-au fost dovediţi. Să nu omitem succesul garantat de Boncoi, cea mai importantă achiziţie a PSD-ului, care, după 12 ani de şefie pedelistă/liberală, va reveni la conducere. Cam atât despre PSD care, cu 25 de pretendenţi la cârma aşezărilor muscelene, se prezintă, în 2016, în formaţie completă.

PNL are o „gaură” la Hârtieşti, unde pe „greu de ucis”-ul electoral Petre Andrei se încumetă să-l contracandideze unul de la ALDE. Liberalii au renunţat, sesizând inutilitatea desemnării unui figurant pe lângă PSD-ist. Să vedem cum se prezintă cei mici şi tineri, cu precizarea că am găsit la câte o comună oameni ai unor partide care lipsesc la Câmpulung şi în restul localităţilor din Nordul judeţului. La Albeştii de Muscel, candidează un jurnalist de la Partidul România Unită, care, fireşte, nu este unul şi acelaşi lucru cu România Mare. Alt partid cu unic reprezentant în Muscel este PND-ul, care are candidat la Bălileşti. Noutate politică şi la Schitu Goleşti, unde există candidat PER. PSRO-ul lui Mircea Geoană, despre care credeam că-l va livra din nou pe preşedintele Ţăranu pentru coada listei (după aflarea rezultatului), nu şi-a înscris omul decât la Dragoslavele. 

După PSD şi PNL, în cazul cărora era de aşteptat să se bată pentru conducerea Primăriei în toate localităţile de pe cuprinsul Muscelului, vine ALDE, cu 19 candidaţi. Aşadar, Tăriceanu+Constantin, avându-l pe Sergiu Cicu maestru de ceremonii electorale în teritoriu, a găsit neaşteptat de mulţi doritori să-şi măsoare zâmbetul cu cei puternici. După ALDE, urmează PMP-ul lui Băsescu, în numele căruia 16 musceleni candidează la funcţia de cârmaci de Primărie, şi PAM-ul lui Mircea Andrei, cu 15 inşi convinşi, cum-necum, că au şanse de câştig. Pe locul şase se află UNPR, cu 10 oameni. Iar ultimele două partide care au produs candidaţi sunt PPUSL, cu 3 candidaţi – patru cu Gheorghe Savin, care a intrat din nou în cursa pentru câştigarea Primăriei Câmpulung – şi PRM-ul lui George Bălan, cu doar doi candidaţi, dar cu notorietate în rândul foştilor angajaţi de la ARO, Răuţă şi Dobriţoiu. Cine nu a simţit chemarea unui partid candidează pe lângă, cum procedează 8 independenţi. Unul dintre aceştia este fostul adjunct al Poliţiei Câmpulung, Ion Mândroi, care, proaspăt pensionar, îşi doreşte să conducă pe mai departe. De data aceasta, Primăria comunei natale Stoeneşti. Şi nu este singurul poliţist de la Câmpulung, care vrea să se facă util la pensie. Fostul sindicalist Mirescu, cooptat de PAM, se bate cu Leau la Boteni. Care este treaba pe la Consiliile Locale, vom vedea altădată. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!