10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

COLŢUL DE SĂNĂTATE DE LA MUSCELFARM – Trei-fraţi-pătaţi, planta bolilor de piele

În prezent, este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale antialergice. Ruda sălbatică a panseluţei, în antichitate şi Evul Mediu era folosită pentru epilepsie, alergii, bronşită şi… farmece de dragoste. Denumirea ştiinţifică provine, evident, de la cele trei culori diferite ale celor cinci petale: combinaţii de alb, galben, bleu şi violet. Denumirea populară franceză provine din termenul „pansee”, care înseamnă „gând”. A fost numită astfel deoarece aşezarea petalelor sugerează un chip uman. În plus, în august florile se apleacă uşor înainte, sugerând o fiinţă cazută pe gânduri. Datorită acestei asocieri, Trei-fraţi-pătaţi, ca şi panseluţa, sunt considerate simboluri ale libertăţii în gândire. 

Este originară din Europa şi Orientul mijlociu, dar în prezent este răspândită şi în India, Siberia, pe cele două continente americane şi Africa de Nord. În Europa poate fi întâlnită din Peninsula Scandinavă până în Corsica. Este o plantă anuală, are tulpina de 8-10 cm, goală în interior, acoperită cu peri scurţi, frunze ovale, alungite, dinţate şi flori cu 5 petale de culori diferite. Înfloreşte din mai până în august. Floarea se protejează de ploaie şi rouă aplecându-şi petalele în timpul nopţii şi atunci când plouă. Preferă solurile umede dar bine drenate, parţial însorite şi protejate de vânturi puternice, uşor acide sau neutre. În scop terapeutic se foloseşte partea aeriană (floarea, frunzele şi tulpina) care poate fi recoltată din iunie până în august şi se usucă în strat subţire, în locuri umbroase şi bine aerisite. Panseluţele sălbatice, adică floarea la care facem referire în acest articol, sunt bogate în mucilagiu, în vitamina C şi în caroteni (forma biologică a vitaminei A), precum şi în acid tanic, acid salicilic, ciclotide şi altele. Trei-fraţi-pătaţi este recunoscută în primul rând pentru proprietăţile ei antialergice, fiind utilă atât în alergiile cutanate, pentru care se combină bine cu urzica şi trifoiul roşu, cât şi în cele respiratorii (rinită sau astm alergic) în combinaţie cu rădăcina de brusture sau captalanul; bronşită, datorită proprietăţilor emoliente şi expectorante, tuse convulsivă, cistite, în combinaţie cu frunzele de mesteacăn şi sânziene, bolile eruptive ale copilăriei, afecţiuni autoimune, afecţiuni reumatice, alături de urzică şi frunzele de mesteacăn, dermatite, psoriazis, poate fi folosită atât intern, cât şi extern (cataplasme sau unguent), acnee, deoarece este un foarte bun depurativ, afecţiuni cardiace (tahicardie, palpitaţii), hipertensiune arterială, alături de păducel, fragilitate capilară, flebite datorită acţiunii protectoare asupra vaselor sanguine.

Acţiunile terapeutice ale plantei:

=expectorantă, datorită saponinelor

=antitusivă, diuretică

=antiinflamatorie, datorită compuşilor salicilici

=depurativă

=antireumatică

=emolientă, datoritămucilagiilor

=diuretică

=uşor laxativă

Ofertă de la MuscelFarm!

-Ceai Trei-fraţi-pătaţi (50gr/20 plicuri):2,19 lei

-Tinctură Trei-fraţi-pătaţi (50ml): 7,29 lei

La noi găsiţi cele mai mici preţuri!

=Celadrin (60 cps) 53,49 lei 

=Colon Help (680 g) 63,99 lei

=Acid Acetilsalicilic 1,59 lei

=Paracetamol (500mg) 1,79 lei 

=Tincturi (50ml) 7,29 lei

=Uleiuri esenţiale 2,59 lei

=Ceaiuri (50g) 1,99 lei

=Gemoderivate 9,19 lei 

=Polygemma 16,99 lei

=Pastă de dinţi Parodontax (75ml)  13,49 lei

=Pastă de dinţi Sensodyne (100ml) 13,49 lei

=Pastă de dinţi Lacalut (75ml) 13,99 lei

=Ciocolată diabetici (90g) 4,49 lei

=Cremă cacao diabetici (220g) 10,99 lei

=Lapte praf copii (250g) 14,69 lei

=Apidermin 6,49 lei

=Miere (400g) 8,49 lei

=Set cadou Himalaya 7,49 lei

=Tărâţe, seminţe, germeni (500g)  4,29 lei

=Produse Argan Maroc 19,99 lei

=Dacia plant (1+1 gratis) 14,99 lei

=Comprimate Fares 8,49 lei

=Cremă antirid cu argan Farmec 10,99 lei

=Cremă nutritivă Gerovital 18,99 lei

=Şampon/balsam hidratant Gerovital 10,99 lei

=Cremă antirid Q10 Hofigal 10,99 lei

=Şampon medicinal TIS 4,69 lei

=Set cadou Gerovital 26,49 lei

=Set cadou Argan Plus Farmec 21,49 lei

=Cremă mâini glicerină cu vitaminele A şi E 4,49 lei

Ne găsiţi în Câmpulung, strada Negru Vodă, nr.121, la parterul „blocului rechinilor”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!