10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

David este sigur că-i va reuşi ce nu i-a reuşit lui Călin Andrei: dobândirea averii TBC-ului

Nici la două săptămâni distanţă de „dispoziţia” dată de Bogdan David şi grupul PNL lui Liviu Ţâroiu, de a-l convoca pe directorul Spitalului Câmpulung la o şedinţă de îndată, PSD-istul n-a dus sarcina la îndeplinire. Probabil, starea de indisponibilitate a lui Grigore Stănescu, în care s-a aflat săptămâna trecută, s-a menţinut şi în aceste zile, de vreme ce nu a fost posibil dialogul, în faţa comunităţii locale, pe subiecte, care, în orice societate normală, îl lasă fără funcţia de manager. Asta în cazul în care se dovedeşte că sunt întemeiate reclamaţiile liberalilor privind înţelegerile dintre înlocuitorul de primar şi directorul Spitalului, colegi de partid, care au condus la modificarea condiţiilor contractului de management şi, pe cale de consecinţă, la dispariţia din Primărie a documentului parafat de Călin Andrei şi Grigore Stănescu. Şi asta nu este tot, deoarece au răzbătut în spaţiul public, din culisele unităţii medicale, informaţii despre comportamentul deviant al unui proaspăt angajat într-un compartiment special înfiinţat, în vederea acreditării Municipalului, care ar ameninţa atât medici, cât şi personal al Primăriei. „Bomboana pe colivă”, demisiile unor doctori, care pleacă scârbiţi de atmosfera din cadrul unei instituţii de o importanţă care întrece restul activităţilor, publice sau private, din localitate. Luni după amiază, se pare, şedinţa cerută pe 28 ianuarie 2016 s-ar ţine, la aproape trei săptămâni de când a fost solicitată întâlnirea.  

În timp ce Spitalul Mare rămâne în mijlocul unui scandal fără precedent, întreţinut de atitudinea managerului, care a evitat cât a putut să răspundă întrebărilor finanţatorilor, în privinţa Spitalului TBC se reia încercarea eşuată de acum cinci ani, de trecere a impresionantului patrimoniu de la Consiliul Judeţean, la Consiliul Local. Bogdan David nu se teme de uriaşa responsabilitate a asigurării funcţionării TBC-ului, căci, în anii care vin, este greu de crezut că va fi posibilă reabilitarea unui complex de o valoare arhitecturală extraordinară din resurse locale. 

Acum cinci ani, Consiliul Judeţean s-a bucurat că scapă de o povară 

Început de an cu planuri mari pentru liberalul Bogdan David, care, pe lângă înlăturarea PSD-istului Grigore Stănescu de la conducerea Spitalului Municipal, şi-a propus să impulsioneze transferul „averii” Spitalului TBC de la Consiliul Judeţean către Consiliul Local. În urmă cu două săptămâni, când s-a ţinut şedinţa ordinară a Legislativului câmpulungean, viceprimarul liberal anunţa că autorităţile de la judeţ şi-au dat acordul – verbal, la acel moment – pentru preluarea de către municipiul Câmpulung a tuturor clădirilor şi terenurilor de la TBC. Conducerea Consiliului Judeţean i-a pus pe aleşi să voteze o hotărâre de Consiliu, care să certifice transferul. N-a mai fost cazul, întrucât municipalitatea a adoptat o hotărâre în acest sens, în 2011. Chiar două, despre care vom relata în continuare. Pe 29 ianuarie 2016, ai noştri aveau programat să transmită Consiliului Judeţean documentaţia de preluare, iar actualii administratori să treacă la fapte. Adică să ne dea ceea ce Primăria cere de cinci ani. 

Pe 13 mai 2011, aleşii municipali de la acea vreme – se întâmpla în al treilea an din al doilea mandat al lui Călin Andrei – trimiteau o hârtie superiorilor de la judeţ, prin care solicitau întreprinderea demersurilor în vederea transferării managementului Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung în subordinea Consiliului Local, ca unitate sanitară cu personalitate juridică, precum şi a transferării patrimoniului. Adică a imobilelor care alcătuiesc un ansamblu desfăşurat pe o suprafaţă considerabilă. Cu o lună înainte de această acţiune, pe 7 aprilie 2011, primarul Călin Andrei fusese împuternicit să reprezinte municipiul şi Legislativul câmpulungean la negocierile care urmau a fi purtate atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Ministerul Sănătăţii. Se vorbea, pe atunci, de comasarea TBC-ului cu Spitalul Câmpulung, dar nu era exclusă altă formă de reorganizare, dacă se dovedea mai bună. În afară de primar, aveau rol de negociatori, din partea administraţiei publice locale, PSD-ista Maria Cotenescu şi PNL-istul Bogdan David, membri ai Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal. Anca Dumitrescu, managerul TBC-ului, avea doar rol consultativ pe lângă comisia formată din Andrei, Cotenescu şi David.        

De ce cerea municipiul Spitalul de Pneumoftiziologie, asumându-şi o răspundere colosală, în condiţiile în care comunitatea deja depunea un efort considerabil finanţând anual Spitalul Municipal cu sume deloc de neglijat? „=Importanţa acestui spital pentru cetăţenii municipiului şi ai zonei Muscel; =unitatea are o adresabilitate foarte bună, depăşind contractul cu CAS în fiecare an; =încadrarea cu personal de specialitate cu performanţe deosebite; =este cel mai dotat Spital de Pneumoftiziologie din judeţul Argeş; =toţi indicatorii de performanţă sunt realizaţi cu calificative „bine” şi „foarte bine”; =nu are datorii şi se încadrează în cheltuielile de personal, conform legislaţiei actuale, şi administrarea lui de către Consiliul Local Câmpulung nu va crea dificultăţi în bugetul municipiului.”, erau motivele cu care s-au prezentat edilii în faţa Consiliului Judeţean. 

Celor de la judeţ le-a convenit că scapă de o povară şi, în şedinţa din 30 mai 2011, au aprobat ce au cerut ai noştri: şi darea în administrare a imobilelor, şi transferul managementului asistenţei medicale, urmând a se subordona Consiliului Local.   

Patru hotărâri, toate privind transferul Spitalului, date într-un an degeaba 

Pasul următor a fost o hotărâre votată la Câmpulung, în iunie 2011, prin care municipiul primea ce îi dădea judeţul. Mai exact, Pavilionul Stătescu şi Pavilionul Drăghiceanu (strada Lascăr Catargiu, nr.38), cu o suprafaţă a terenului de 28.000 mp şi 625 mp, suprafaţa construită, conform actului de proprietate (suprafaţa rezultată din măsurători: 96.668 mp – teren şi 1.208 mp – suprafaţa construită); Pavilionul Grandt şi Pavilionul Administrativ (strada Lascăr Catargiu, nr.38), cu o suprafaţă a terenului de 21.000 mp şi 238 mp, suprafaţa construită, conform actului de proprietate (suprafaţa rezultată din măsurători: 5.090 mp – teren şi 291 mp – suprafaţa construită); Pavilionul Farmacie şi Laborator (strada Revoluţia din Decembrie, nr.30), cu o suprafaţă a terenului de 1.000 mp şi 72 mp, suprafaţa construită, conform actului de proprietate (suprafaţa rezultată din măsurători: 549 mp – teren şi 151 mp – suprafaţa construită). Toate imobilele au fost dobândite de Consiliul Judeţean prin Hotărârea de Guvern nr.867/16 august 2002. 

O jumătate de an mai târziu, a fost nevoie ca aleşii municipali să revină asupra a ceea ce au hotărât în iunie, aprobând cam acelaşi lucru, dar cu alte vorbe. „Se aprobă trecerea imobilelor compuse din construcţii şi terenurile aferente acestora, din domeniul public al judeţului Argeş şi administrarea Consiliului Judeţean Argeş, în domeniul public al municipiului Câmpulung şi administrarea Consiliului Local Câmpulung (…)”, prevede hotărârea  din 12 octombrie 2011. Documentul citat stabilea că: „Schimbarea destinaţiei sau înstrăinarea bazei materiale a unităţilor sanitare publice se poate face în condiţiile legii şi numai cu aprobarea Ministerului Sănătăţii. Actele de înstrăinare sau de schimbare a destinaţiei bazei materiale a unităţilor sanitare publice, fără aprobarea Ministerului Sănătăţii, sunt nule.”   Hotărârile adoptate la nivel judeţean şi local nu au fost suficiente, deoarece Hotărârea de Guvern, prin care era aprobat transferul TBC-ului, s-a blocat la Ministerul Justiţiei, care a constatat anumite neconcordanţe. Mai precis, în două Hotărâri de Guvern, din 2002 şi 2003, referitoare la instituţia în discuţie, eronat a fost menţionat „Spitalul Municipal”. Potrivit dr. Anca Dumitrescu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung în 2011, Ministerul de Justiţie nu voia sub nicio formă să dea aviz favorabil Hotărârii de Guvern, dacă nu se corecta denumirea de „Spitalul Municipal”.

Altă nebuloasă care a existat acum cinci ani: cine va transfera complexul de clădiri şi terenuri, ministerul sau Consiliul Judeţean? Din toamna anului 2011 şi până în ianuarie 2016, subiectul a rămas „în aer”. 

David a pus parcarea pe lista pe asfaltări, fiind sigur că va obţine complexul TBC-ului

L-a adus în actualitate viceprimarul Bogdan David, fost membru al comisiei de negociere şi fost membru al Consiliilor de Administraţie ale celor două spitale. Acesta este sigur că-i va reuşi ce n-a reuşit înaintaşul său, Călin Andrei, mai pasionat de parcuri decât de salvarea unei bogăţii uriaşe, arhitectural vorbind. Având această certitudine că, de la 1 februarie – spera el, dar, în mod sigur, termenul se va prelungi – ansamblul va deveni proprietate a municipiului, David a inclus parcarea TBC-ului, cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, pe agenda de asfaltări a ADP-ului. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!