10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Vicele Bogdan David şi contabilul şef Roxana Bragă i-au asigurat lui Ţâroiu un festin electoral

Prezenţă dezastruoasă, dar deloc surprinzătoare – cunoscând meteahna câmpulungenilor de a cârâi la adăpostul anonimatului când nu le convine ceva – la şedinţa de dezbatere publică a bugetului local pe anul 2016. În afară de câţiva şefi de servicii şi instituţii subordonate, Edilul CGA SA, Pieţe SRL, ADP, Poliţia Locală, Evidenţa Persoanelor, Casa de Cultură “Tudor Muşatescu”, Biblioteca Municipală, câţiva reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, o mână de consilieri locali şi presă gârlă, şase cetăţeni, dintre care un fost primar şi un fost consilier local, şi-au rupt o oră şi jumătate din programul după-amiezii de marţi, ca să asculte propunerile de investiţii ale Primăriei. Au întrebat ce au avut de întrebat, au propus, la rândul lor, lucrări de care este nevoie în zonele din care provin, deci, şi-au făcut datoria de contribuabili interesaţi ce face Primăria cu banii lor. A fost cea mai slabă participare de când se prezintă public bugetul, înainte de a fi votat de către Consiliul Local, absenţa fiind justificată, o dată, prin faptul că lumea îşi cam răceşte gura de pomană cerând ce îi lipseşte în cartier. A doua oară, este în natura omului acestor locuri să beştelească autoritatea locală pentru ce face ori ce nu face, deşi avea posibilitatea ca, unindu-se cu vecinii, să vină în grup, într-un număr convingător, la Primărie şi să-i forţeze pe aleşi să ţină cont de păsul lor. Dezinteresul fără leac al câmpulungeanului, manifestat încă o dată pe 26 ianuarie 2016, când municipalitatea a îndeplinit formalitatea expunerii veniturilor şi a cheltuielilor planificate în acest an, a fost dublat de carenţele organizării imputabile gazdelor. O sală friguroasă, în condiţiile în care, nefiind public, n-aveai cum să te încălzeşti înghesuindu-te unul într-altul. Plus o instalaţie de sonorizare neverificată înainte de întrunire, probele fiind făcute în timp ce contabilul şef îşi începuse alocuţiunea auzită doar de cei din primul rând. 

Ca să stea cât mai la distanţă de Ţâroiu, David mai avea puţin şi se cocoţa pe sobă

Au urcat la prezidiul adunării adunate, în procent de peste 90% din obligaţie, Roxana Bragă, contabilul şef al Primăriei, care a deschis evenimentul cu o scurtă prezentare a situaţiei veniturilor, viceprimarul Liviu Ţâroiu, postat lângă aceasta, iar în celălalt capăt al mesei, viceprimarul Bogdan David. În încercarea de a sta cât mai la distanţă de pesedist, liberalul mai avea puţin şi se cocoţa pe soba – obiect de butaforie în decorul sălii de festivităţi, având temperatura unui frigider. Şi consilierii locali au lipsit masiv, şi cei cu serviciu, şi cei la pensie ori fără ocupaţie. N-au servit evenimentul: liberalii Anca Dumitrescu, Radu Sălcescu, Constantin Chiţulescu, Emilian David, Marian Vlad, peremiştii George Bălan şi Dan Şipoteanu, pesedistul Nicolae Dumitrescu, conservatorul Manuel Zenovie şi independentul liberal Marin Ciobanu. În schimb, au ajutat la umplerea locurilor în sala goală şi rece pesedista Maria Cotenescu, căreia i-a ţinut companie deputatul Gheorghe Marin, liberalii Cristi Creţu, Ionel State, Lucian Ionescu, Iustinian Stănescu, Ion Dumitraşcu şi UNPR-istul Ionică Udrea. Noroc cu delegaţia adusă de directorul Melania Voinescu, de la Edilul, care nu vine niciodată fără colegii din conducere. În rest, lume din Primărie şi de pe la şcoli. 

După Roxana Bragă şi-a ei expunere succintă, cifrele zăbovind pe site-ul Primăriei mai bine de două săptămâni – aşadar, cine era interesat le-a memorat până la dezbaterea de marţi – a urmat Ţâroiu, cu o cuvântare de o jumătate de oră! Cu ochii pe tabelele proiectate pe un panou, viceprimarul a „omorât” firava asistenţă cu o mormăială plictisitoare. A citit, pur şi simplu, ceea ce toţi aveau în faţa ochilor, lucru pe care fostul primar Călin Andrei nu-l făcea niciodată. În primul rând, ştia dumnezeieşte fiecare lucrare, fiecare alocare financiară, fiecare cifră de după virgulă şi n-avea nevoie de „prompter”. În al doilea rând, un orator nu stă cu greabănul la public, atitudine pe care n-am remarcat-o vreodată la Andrei, căruia speech-urile îi veneau natural. 

Trecem pentru expozeul anost al social-democratului, căruia David şi contabila şefă i-au servit un festin electoral, lăsându-i bucuria de a prezenta câmpulungenilor munca lor, şi ne vom opri la mesajul liberalului, deoarece acesta a optat pentru noutăţi suplimentare foilor lecturate (şi mama lor!) de cei care au avut curiozitatea. 

Toate şcolile vor avea parcări interioare ca scoase din cutie      

Sesizând nişte feţe triste în rândul trimişilor şcolilor – în afară de Daniela Păcioianu, de la Liceul Sportiv, n-a mai fost niciun alt director general, doar un adjunct, Sebastian Cealîcu, de la Colegiul „Carol I” – Bogdan David a simţit nevoia să-i liniştească. „Cei de la unităţile de învăţământ să nu fie speriaţi văzând lista de investiţii. Sunt lucrări pe care le-am discutat la şedinţa cu directorii unităţilor de învăţământ, mai ales pentru parcări interioare la toate şcolile, plus că mai sunt banii pe care îi aveţi pentru cheltuieli materiale. Bugetul local nu a fost construit, anul acesta, pe investiţii, ci pe terminarea lucrărilor începute în anii precedenţi. La investiţii, în general, sunt lucrările începute. Speram ca, în 2016, să reuşim să terminăm lucrările începute în ultimii ani, iar anul 2017 să ne găsească la un „restart” în municipiul Câmpulung şi să ne facem propuneri de investiţii de la zero.”, afirma viceprimarul liberal.  

Apoi i-a transmis o ironie antevorbitorului, care n-a avut nimic de obiectat, de faţă cu toată lumea, la cele mai importante propuneri liberale. „Mă bucur că, odată cu dezbaterea publică, domnul Ţâroiu s-a aliniat propunerilor cu Piaţa din Grui (n.r. care va fi transformată într-un loc de joacă acoperit) şi cu Teatrul de Vară (n.r. pe care Ţâroiu se apucase să-l demoleze ca să facă o parcare în spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”). Deci, consensul a fost realizat şi nu mai este nicio problemă.”, a adăugat David.  

Acesta mai susţine că finalizarea reabilitării (total dezamăgitoare) a Parcului „Kretzulescu” şi a Grădinii Publice, precum şi rambursarea sumelor către Ministerul Dezvoltării, în jur de 70 de miliarde de lei vechi, n-au afectat, „în mod deosebit”, bugetul local, toţi banii provenind din excedentul acumulat în ultimii ani. Excedent care este constituit tot din taxele şi impozitele câmpulungenilor prăpădite fără discernământ. Aşadar, în ciuda afirmaţiilor lui David, ne afectează „în mod deosebit” pierderea a 70 de miliarde, pe care este greu de crezut că autorităţile vor reuşi să le recupereze de la firma Grup Corint, căreia i se “datorează” ratarea finanţării europene. 

“Din sumele de la Ministerul Finanţelor, municipiul a fost încă o dată văduvit de 2 milioane lei”    

„Din excedent am reuşit să completăm şi bugetul local propriu-zis, pentru că, din păcate, anul acesta, din sumele care vin de la Ministerul Finanţelor, municipiul Câmpulung a fost încă o dată văduvit de 2 milioane de lei. Anul trecut, am primit 2,5 milioane, anul acesta am primit doar 500.000 lei, 2 milioane ducându-se la Consiliul Judeţean. Eu, unul, am speranţa că va fi reglată această problemă şi, mâine (n.r. miercuri, 27 ianuarie 2016), la construcţia bugetului judeţean, vom primi banii care sunt necesari. Noi am făcut trei adrese către Consiliul Judeţean şi sper să primim aceşti bani. Sunt aproape 10% din bugetul local care au rămas direct la Consiliul Judeţean. Sper să n-o gândească drept o măsură electorală şi să dea banii localităţilor exact ca anul trecut.”, a mai spus Bogdan David. 

Avându-l pe deputatul PSD Gheorghe Marin pe traiectoria sa vizuală, liberalul i-a cerut să facă “puţin lobby” la Consiliul Judeţean, ca să aloce Câmpulungului banii care i-au fost luaţi. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!