Până în septembrie, se va ţine o dezbatere publică, la care sunteţi aşteptaţi cu propuneri, nu cu ghioaga!
Liberalii n-au glumit când au anunţat că, în calitate de majoritari în Consiliul Local, nu mai aprobă prelungirea contractelor de închiriere deţinătorilor de garaje pe durata unui an. La ultima şedinţă a Legislativului câmpulungean pe anul 2015, consilierii locali PNL şi-au impus punctul de vedere, în sensul acordării unui răgaz de câteva luni contribuabililor care au închiriat domeniul public în acest scop de a-l degaja de construcţia provizorie. Anul s-a încheiat prost pentru cetăţenii a căror avere imobiliară conţine un garaj, o magazie sau o copertină, întrucât, la iniţiativa viceprimarului Bogdan David, nimic nu va mai fi cum a fost până acum. Schimbarea, pe care niciun primar, niciun viceprimar, niciun consilier local n-a avut curaj s-o propună, pentru a îmbunătăţi imaginea localităţii, va începe în 2016. Primul pas a fost făcut: Consiliul Local a aprobat, pe 29 decembrie 2015, o hotărâre, prin care valabilitatea contractelor de închiriere pentru terenurile municipiului, ocupate de astfel de construcţii provizorii, a fost prelungită până la 30 septembrie 2016. Norma este valabilă doar pentru contractele existente, aşadar, exclus să se încheie altele noi în prima jumătate a anului.
Este lesne de înţeles că, până la alegeri, nu va fi forţat nimeni să-şi ridice garajul. “Distracţia” începe după vot
Proiectul de hotărâre a fost întocmit ca urmare a demersului iniţiat de viceprimarul Bogdan David şi grupul PNL din Consiliul Local, ai cărui reprezentanţi şi-au anunţat principalele proiecte legate de activitatea din administraţia publică locală cu câteva zile înainte de Crăciun. Probabil, ocupaţi cu cârnaţii, toba şi şunculiţa pusă la afumat într-o gheretă între blocuri, mulţi dintre câmpulungenii care au adus ruralul în urban, până la „corcirea” iremediabilă a acestuia, n-au dat atenţie ce vor să facă liberalii în viitorul foarte apropiat. Aşa că, odată dezmeticiţi şi după ultimul chef care încheie sărbătorile de iarnă, revenim cu informaţia actualizată referitoare la demolarea garajelor, completată cu hotărârea de Consiliu care scurtează perioada de închiriere până la toamnă.
În luna octombrie a anului 2011, s-a stabilit, de către Legislativul de atunci, ca documentele parafate cu Primăria de câmpulungenii care şi-au amenajat „construcţii provizorii” să aibă o valabilitate de trei ani, până în octombrie 2014. După care a intervenit o prelungire, până la 31 decembrie 2015. Aşadar, era obligatoriu să se ia o decizie la expirarea termenului votat de actualul Consiliu. Şi s-a luat o decizie, dar nu la iniţiativa lui Liviu Ţâroiu, ci a celuilalt viceprimar, Bogdan David, care a pus în practică ceea ce anunţase cu o săptămână înainte, la conferinţa de presă a partidului. O perioadă de închiriere de o jumătate de an, interval în care titularul va fi informat în legătură cu proiectul municipalităţii de amenajare a unor parcări în locul cutiilor metalice. Nu numai că va fi informat, dar i se va cere părerea, întrucât va fi organizată o dezbatere publică, la care, tragem nădejde, lumea va veni în număr mare, nu ca la discutarea bugetului local, un subiect neinteresant pentru cetăţenii care se mai şi miră că, deşi plătesc conştiincios taxe şi impozite, nu se vede nimic în oraş.
Tare ne este teamă că cetăţenii vor veni masiv la dezbaterea liberalilor nu cu idei şi propuneri, ci cu ghioaga, ca să-şi apere bunurile „strămoşeşti”, atât de vechi sunt unele dintre coşmeliile înmulţite cu o rapiditate molipsitoare după Revoluţie. Ce va fi şi cum va fi, vom vedea la toamnă. Asta pentru că aleşii intraţi în ultima jumătate de an a mandatului 2012-2016 au hotărât că ultima prelungire a contractelor existente se va acorda până la 30 septembrie 2016. Nu putem să nu remarcăm vitejia politicienilor de la PNL, care vor să obţină conducerea municipiului cu un subiect puţin spus indezirabil. Repetăm, tare ne temem că se va lăsa cu capete sparte, mâini şi picioare rupte în momentul în care demolatorii se vor apropia cu gânduri necurate de gheretele care dăinuie de mai bine de două decenii în peisajul sărăcăcios al cartierelor. Hotărârea de Consiliu este făcută cu cap, deoarece alegerile pică la mijlocul termenului de „negociere” între Primărie, Consiliul Local şi câmpulungenii cu garaje, de care nu se va atinge nimeni înainte de „pelerinajul” pe la urne.
Teoretic, plătitorului de chirie îi revine sarcina ridicării construcţiei de pe domeniul public, dar, dacă nu se va conforma cerinţei Primăriei, atunci i-o demolează autorităţile. Nu este greu de ghicit cine sunt cei care vor urla împotriva deciziei de armonizare a imaginii cartierelor şi de eliberare a spaţiilor încărcate de ruginiturile de diferite dimensiuni: locatarii care le umplu cu lemne, murături, scule ş.a.m.d. ori întreprinzătorii care şi le-au transformat în service-uri şi vopsitorii.