10.7 C
Campulung Muscel
27/05/2024

Ursul a mai sfârtecat trei porci, câţiva păuni şi a distrus doi stupi, la Davideşti

În ultimele două săptămâni, locuitorii din Davideşti, mai ales cei cu casele sub pădure, sunt terorizaţi de un urs care se plimbă nestingherit prin localitate, dar cel mai grav este că, în căutarea hranei, dă iama prin gospodăriile oamenilor. Deşi a fost hăituit câteva seri la rând de vânători şi săteni, încercând să-l îndepărteze de localitate, ursul şi-a făcut un obicei acum din a da iama în gospodăriilor oamenilor, spre disperarea acestora, dar şi a autorităţilor locale, care nu mai ştiu ce măsuri să ia pentru a ţine dihania departe de zonele locuite. Reamintim că, dincolo de faptul că s-a plimbat fără frică pe drumurile din localitate, fiara a omorât, până la sfârşitul săptămânii trecute, 6 porci şi a distrus mai mulţi stupi de albine. Sâmbătă, 12 decembrie, şi-a făcut din nou apariţia, nu o dată, ci de patru ori, reuşind să omoare mai mulţi păuni şi să distrugă doi stupi de albine.
Cel mai probabil, ursul are bârlogul în pădure
    Cel mai recent atac al ursului a fost în noaptea de joi, 10 decembrie, spre vineri, 11 decembrie 2015, în gospodăria unui pădurar din satul Conţeşti, situată la circa 10 kilometri de locul unde a coborât ultima dată, în satul vecin, Voroveni. Fiara a ucis, de această dată, nu mai puţin de trei porci, ridicând astfel numărul victimelor sale la şase. Bărbatul a încercat să-şi salveze animalele, însă ursul s-a repezit şi spre el şi a fost nevoit să fugă din calea lui. Sălbăticiunea a fost îndepărtată, în cele din urmă, de gospodărie, însă oamenii se aşteaptă şi la alte atacuri. Potrivit localnicilor, ursul cu pricina îşi are sălaşul în pădurea ce înconjoară comuna. De acolo pleacă în raidurile sale prin gospodăriile oamenilor, existând suficiente urme care dovedesc existenţa sa în acea zonă, de la excremente şi până la culcuşurile  făcute.

Ograda şoferului primarului din Davideşti, vizitată de urs

    Potrivit primarului din Davideşti, dacă până acum ursul a atacat în satele Voroveni şi Conţeşti, sâmbătă şi-a făcut apariţia chiar în satul Davideşti, ajungând până în apropierea drumului judeţean ce străbate localitatea. „A fost chiar la intrarea în sat, în stânga drumului spre Boteni. A fost văzut prima dată la ora 15, apoi la orele 19, 20 şi 21, în patru locaţii diferite. A omorât mai mulţi păuni într-o gospodărie, a distrus doi stupi şi a mâncat mierea, la un crescător de albine, dar n-a mai atacat porci. A fost până şi la şoferul meu, Mihai Dorel Pandelea, dar el a avut câini buni şi l-au pus pe fugă. Nu ştim ce să mai facem, suntem de-a dreptul terorizaţi! Nimeni nu ştie ce e în sufletul oamenilor de-aici! Să vină ursul în fiecare seară şi să nu poţi să stai liniştit în casă de frică să nu-ţi mănânce animalele şi păsările din coteţ! Nu se poate aşa ceva!”, ne-a declarat primarul Ion Sandu.
    Nu e prima dată când urşii atacă gospodăriile muscelenilor în căutare de hrană, mai ales când anotimpul friguros bate la uşă. Nu au lipsit nici atacurile asupra oamenilor, numeroase persoane ajungând la spital în stare gravă după ce au dat „nas în nas” cu fiarele sălbatice. Pentru că au ajuns la disperare, sătenii din Davideşti spun că sunt gata să protesteze în stradă dacă autorităţile nu vor face nimic să îi ajute.
E posibil ca ursul să fie de ceva timp acolo, însă, până acum două săptămâni, când a omorât doi porci, nu a atacat gospodăriile sătenilor. „De mai bine de o săptămână, numai aici stă, în pădure, are un bârlog, am dat noi de el. Marţi, 8 decembrie, am fost mai mulţi oameni din zonă, cu câinii, să-l căutăm şi să-l gonim, dar nu l-am găsit. Mare rău nu e ursul ăsta, dar nu te poţi pune cu fiara. Noi nu putem să facem nimic, că plătim o amendă de 40.000 euro, ni s-a spus, şi ne mai face şi dosar penal. Ca să vină să-i facă ceva, să-l omoare, trebuie să-ţi facă o pagubă de la 80 de milioane de lei în sus sau să facă o victimă umană. Singura variantă ca să scăpăm de el e să punem laţ, să-l prindem viu, iar apoi să vină autorităţile să-l ia şi să-l ducă de aici. Păi, ce să facem, să aşteptăm să omoare pe cineva? La noi, la ţară, mulţi au toaleta în grădină. Te duci noaptea la toaletă şi dai nas în nas cu ursul! Ce mai faci atunci? Tu n-ai voie să-l omori pe el, dar el are voie să te omoare pe tine! Aşa-s legile la noi, proaste!”, crede un localnic.
    Autorităţile silvice au făcut demersuri pentru împuşcarea ursului. Pădurea în care trăieşte acest animal periculos se află în administrarea Ocolului Silvic Mihăeşti. Conducerea acestuia a făcut demersurile necesare astfel încât fiara să poată fi împuşcată, pentru a nu mai produce şi alte pagube. „Nu e un urs foarte mare. E unul furnicar, are în jur de 200 de kilograme. Azi-noapte (nr. 10 spre 11 decembrie) a mai omorât trei porci la un bărbat care lucrează la un ocol silvic privat, din Davideşti. Acum s-a întâmplat în satul Conţeşti, la circa 10 kilometri de locul unde a atacat ultima dată. Ne-am adresa deja Ministerului Mediului, am făcut toate diligenţele necesare ca să obţinem aprobare să-l împuşcăm. Trebuie o autorizaţie specială şi numai cu acordul celor de la Mediu putem să-l vânăm.”, a declarat Doru Sora, directorul Ocolului Silvic Mihăeşti.
   

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!