Sute de poliţişti din cadrul unităţilor centrale şi teritoriale au efectuat zeci de percheziţii în trei judeţe, fiind vizate persoanele bănuite de activităţi ilegale în domeniul silvic. Mai mulţi suspecţi au fost ridicaţi de achetatori şi duşi la audieri la sediul DIICOT. Acţiunea a debutat miercuri dimineaţă, când peste 300 de poliţişti şi procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au făcut 44 de percheziţii în judeţele Argeş, Braşov şi Gorj. Amplele percheziţii ale Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au avut ca scop destructurarea unei grupări infracţionale specializată în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală, tăieri ilegale şi sustragere de masă lemnoasă.
Percheziţii la Rucăr
În cauză au fost percheziţionate sediile şi punctele de lucru a 29 de societăţi comerciale, una dintre ele fiind din Rucăr, precum şi domiciliile persoanelor bănuite de comiterea de infracţiuni silvice. Din primele cercetări s-a stabilit că o persoană suspectă în cauză, având dublă cetăţenie română şi turcă, din Braşov, şi fiul său au constituit şi au coordonat un grup infracţional organizat, care desfăşoară activităţile ilicite în special pe raza judeţelor Argeş, Braşov şi Gorj.
Afacerişti turci, suspectaţi
Din primele verificări rezultă că gruparea cu pricina este formată în principal din mai mulţi membri ai familiei suspectului, etnici turci, dar şi din cetăţeni români. Toţi cei în cauză aveau drept scop săvârşirea faptelor de evaziune fiscală, tăieri ilegale şi sustragere de masă lemnoasă cu ocazia desfăşurării activităţilor de exploatare a lemnului şi valorificarea produselor rezultate (inclusiv după prelucrarea ca produse finite sau semifinite), fără a mai plăti taxele aferente. Dosarul este abia la început şi deocamdată nu s-a stabilit la cât se ridică prejudiciul creat bugetului de stat şi nici câtă masă lemnoasă a fost exploatată ilegal.
Funcţionari silvici, implicaţi
Potrivit anchetatorilor, s-a constatat că membrii grupării au beneficiat de protecţie din partea unor persoane aflate în posturi de funcţionari publici, care aveau ca atribuţii de serviciu să execute controale financiar-fiscale ori de altă natură. Totodată, pentru a avea acces la masă lemnoasă de bună calitate, cu sprijinul unor funcţionari silvici sau din administraţia publică locală, cei în cauză au reuşit chiar performanţa de a deturna licitaţiile publice organizate pentru obţinerea dreptului să exploateze suprafeţe forestiere. De asemenea, a rezultat că unele firme participante la licitaţie, ai căror administratori au refuzat să se alăture grupării infracţionale în cauză, au fost îndepărtate prin diverse metode, inclusiv prin constrângere ori corupere. În comunicatul emis de DIICOT se specifică că o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Braşov a asigurat în mod cointeresat membrilor grupului consultantă, în afara cadrului oficial, şi „sprijin şi protecţie”, cu ocazia controalelor specifice ale organelor fiscale din Braşov.
Suportul tehnic şi informativ al descinderilor de miercuri a fost asigurat de SRI, iar alături de anchetatori au mai participat cu sprijin de specialitate lucrători ai Gărzilor Forestiere din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi ai Inspectoratului General de Aviaţie. Membrii grupului cu pricina au fost ridicaţi şi duşi la audieri, iar cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.