La capătul a douăsprezece termene de judecată, Tribunalul Argeş, instanţa la care a ajuns cererea câmpulungencei care voia – bănuim că dorinţa i-a rămas neschimbată – să-şi schimbe sexul, a pus punct procesului, abandonat, cel mai probabil, chiar de cea care l-a iniţiat. Ingrid Janina Moldoveanu s-a adresat magistraţilor de la Piteşti, după ce colegii acestora de la Câmpulung i-au respins reclamantei neobişnuita cerere, o premieră pentru angajaţii instituţiei municipale. Sunt trei ani de când tânăra încearcă să obţină o hotărâre judecătorească, în absenţa căreia nu poate trece prin intervenţia chirurgicală menită s-o transforme din femeie în bărbat. După doi ani de plimbări pe la tribunale, Janina, Geany, cum îi spun prietenii, pare că a abandonat lupta pe cale legală, deoarece litigiul de la Piteşti, unde se judeca recursul acesteia, a fost suspendat şi, într-un final, declarat perimat. Şi, totuşi, se pare că aceasta nu s-a împăcat cu ce a vrut natura pentru ea, dacă ne luăm după încurajările şi susţinerea prietenilor, în spaţiul virtual, de a i se împlini visul.
Instanţa de la Piteşti a fost de acord cu toate pretenţiile tinerei: avocat din oficiu, scutire de plata expertizei IML şi amânări
Dorinţa Janinei de a se opera şi a urma tratamentele, precum şi consilierea specifică în astfel de cazuri deosebite a fost atât de puternică la început, încât nu a ţinut cont că, la „ţară”, la Câmpulung, unde veştile circulă cu viteza gândului, va fi privită strâmb de restul lumii şi a deschis procesul împotriva Consiliului Local. Nu că s-ar fi împotrivit aleşii schimbării de sex dorite de contribuabilă, dar aşa prevede procedura: să fie acţionată în instanţă instituţia în subordinea căreia funcţionează Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, care eliberează documentele de identitate şi stare civilă. Acţiunea a fost introdusă la Judecătoria Câmpulung pe 25 iunie 2012, iar judecarea cererii a debutat pe 11 septembrie. La primul termen, magistratul a dispus să se efectueze o expertiză psihiatrică de către Laboratorul de Medicină Legală Argeş, care trebuia să lămurească, printre altele, dacă „măsura de schimbare a sexului este oportună şi corespunzătoare caracteristicilor psiho-fizice ale acesteia. În caz afirmativ, să se precizeze măsurile ce urmează a fi întreprinse în această privinţă şi ce terapie se impune.”, a cerut instanţa câmpulungeană. Pe 2 octombrie 2012, Judecătoria a repetat adresa către Laboratorul de Medicină Legală Argeş, în vederea efectuării şi depunerii în termen a lucrării solicitate, pentru ca la cel de-al treilea termen şi ultimul, din 30 octombrie 2012, să respingă acţiunea Janinei.
Reclamanta a formulat recurs şi procesul s-a mutat la Tribunalul Argeş. Judecarea delicatei cauze a debutat pe 3 aprilie 2013, când muscelencei i-a fost acceptată cererea de a-i fi acordat un ajutor public judiciar, acest lucru însemnând un avocat din oficiu. N-a fost singura pretenţie a reclamantei admise de instanţă, deoarece, pe lângă apărător cu onorariu plătit de stat, nu de clienta care urmărea transformarea fizică, i s-a încuviinţat cererea referitoare la un proces ţinut cu uşile închise. În privinţa probatoriului, în afară de expertiza medico-legală, magistraţii au fost de acord şi cu audierea unui martor, „pentru a se evidenţia aspecte de ordin medical şi social raportat la obiectul cauzei”.
Pe 12 iunie 2013, la un an distanţă de iniţierea demersului, prin cererea introdusă la Judecătoria Câmpulung şi reformulată către Tribunalul Argeş, Janina Ingrid Moldoveanu a cunoscut o victorie, care i-a dat speranţă să continue. Recursul i-a fost admis de instanţa de la Piteşti, care a reţinut cauza pentru rejudecare şi, totodată, a casat sentinţa Judecătoriei Câmpulung, care îi respinsese acţiunea. Din acest moment, a început analizarea solicitării tinerei, bazate, în esenţă, pe opinia specialiştilor de la Institutul de Medicină Legală. În urmă cu doi ani, s-a comandat o expertiză la INML „Mina Minovici” şi din nou i s-a întins o mână de ajutor câmpulungencei, care a fost scutită de plata sumei de 135 lei, reprezentând onorariul pentru expertiza respectivă. Celei interesate să obţină un verdict favorabil i s-a pus în vedere să se prezinte la Institutul Naţional de Medicină Legală, pe 24 februarie 2014, având toate actele medicale pentru a fi prezentate comisiei. La înfăţişarea următoare, din 12 martie 2014, Janinei i s-a cerut să se prezinte la Arhiva Tribunalului Argeş, pentru a face copii ale dosarului extins cu un supliment, ca să le prezinte personal la „Mina Minovici”, în acelaşi timp cu referatul privind ancheta socială. Aşadar, paşii necesari parcurgerii procedurii în favoarea acesteia au fost trasaţi de instanţă.
Pe 23 aprilie 2014, Janina a cerut tribunalului o amânare până pe 4 iunie, dată la care procesul a fost suspendat. Pentru ca după un an, cât prevede legea pentru stingerea unui proces civil „rămas în nelucrare” – care echivalează cu renunţarea tacită a părţii la judecată – instanţa să constate ca perimat recursul reclamantei. Practic, procesul s-a încheiat pe 23 septembrie 2015, prin renunţarea la acţiune a părţii care a iniţiat-o.
Aspect şi preocupări masculine
Născută la data de 9 decembrie 1989 (informaţia este postată pe contul de socializare al tinerei/tânărului, ţinând cont că toată lumea i se adresează la genul masculin), Janina a absolvit Colegiul Pedagogic „Carol I”. Adolescenta refugiată în spatele unei imagini perfect masculine, aproape imposibil de deosebit de cea a unui băiat, graţie tunsorii, hainelor şi fizicului robust, a practicat karate. Mai mult decât atât, a fost componentă a echipei feminine de baschet a Colegiului „Carol I”, cu care a ajuns campioană pe oraş. A studiat la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială, a Universităţii de Stat Piteşti. Pe contul de Facebook, tânăra precizează că a urmat studii de Administraţie Publică la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative.
Pentru corectitudinea relatării, se cuvine a menţiona că Janina este departe de ceea ce lumea numeşte „travestit”, deoarece aceasta se consideră bărbat şi doreşte să devină unul din toate punctele de vedere, fenomen care poartă denumirea de transsexualism. Până de curând, din câte se pare, a fost într-o relaţie cu o tânără din Piteşti, care, prin postarea din 25 septembrie – „orice relaţie are un final” – a lăsat să se înţelegă că povestea s-a încheiat.