11.6 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Financiar Urban, firma care ne preia gunoiul, vrea o taxă specială pentru cei care refuză să încheie contracte

În afară de societatea Edilul CGA, fericită de Legislativ cu tarife majorate, ca să-i fie de bine profitabilităţii, şi colaboratorul său, care se ocupă de colectarea gunoiului, este aproape de a obţine permisiunea aleşilor de a încasa o taxă specială. Serviciul de salubrizare intră în sarcina acţionarului minoritar de la Edilul, firma piteşteană Financiar Urban SRL, a afaceristului cu probleme penale şi acţiuni sub sechestru, Gheorghe Văsâi. Cum costul ridicării, transportului şi depozitării gunoiului, de la persoanele fizice şi juridice, apare pe factura emisă de Edilul, probabil că sunt destui câmpulungeni care nu cunosc că activitatea este desfăşurată de societatea Financiar Urban, care, în toamna anului 2007, a cumpărat 31% din pachetul total de acţiuni ale operatorului local.
    La începutul lunii aprilie a acestui an, partenerul piteştean a înaintat Primăriei Câmpulung o adresă, prin care a solicitat instituirea unei taxe speciale, care urma să fie aplicată persoanelor care au refuzat încheierea contractelor de prestări servicii pentru colectarea gunoiului menajer. Dacă am amintit de taxe noi şi de taxe mai mari, facem precizarea că, aparent, diferă motivele care au stat la baza  celor două solicitări, care au ajuns în mapa aceleiaşi şedinţe a Consiliului Local. Dacă Edilul cere din cauza grosimii “şoriciului” obrazului, învaţată să fie satisfăcută fără cârtire de “patronii” consilieri, Financiar Urban a făcut-o din raţiuni de înţeles. Cel puţin, la prima vedere. Evident că Financiar Urban îşi creşte încasările prin punerea la plată a celor care până acum n-au achitat nimic, dar se rezolvă – cel puţin, sperăm că se rezolvă – o problemă de mediu gravă: mormanele de mizerie într-o continuă creştere, şi pe orizontală, şi pe verticală, ai căror autori sunt, în special, cei fără contracte pentru gunoi.
    Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr.101/2006, modificată şi completată prin Legea nr.99/2014, prevede că „autorităţile locale au obligaţia de a institui taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract”. În condiţiile existenţei acestei obligaţii, viceprimarul Liviu Ţâroiu a întocmit un material, prin care propunea Consiliului Local să aprobe taxa specială de salubrizare. Raportul care a însoţit proiectul de hotărâre, semnat de Auraş Ghiţă, şeful Poliţiei Locale, şi Emiliea Ilie, şefa Serviciului Juridic, citează aceeaşi lege, potrivit căreia „utilizatorii achită taxele speciale, în cazul prestaţiilor de care beneficiază individual, fără contract.”
    De-a lungul anilor, cu mult înainte de preluarea acestui serviciu de către Financiar Urban, s-au făcut discuţii îndelungi, fără rezultat, despre „rezolvarea” situaţiilor generate atât de refuzul de încheiere a contractelor, cât şi de imposibilitatea de preluare a gunoiului de pe străduţele pe care nu pot intra maşinile societăţii. Reprezentanţii Financiar Urban invocă drept motiv al inexistenţei contractelor refuzul unora dintre câmpulungeni de a achita prestaţia, de unde se înţelege că doar pe aceştia îi vizează taxa specială. Proiectul de hotărâre întocmit la propunerea asociatului minoritar de la Edilul n-a intrat în dezbaterea Consiliului Local, la sfârşitul lunii august, pe a cărei ordine de zi a fost inclus. Motivul invocat de cel care a cerut retragerea solicitării Financiar Urban a fost că: „Proiectul este foarte, foarte vag. Ni se cere nouă, Consiliului Local, să intervenim în legăturile între cetăţeni şi o firmă particulară, lucru care mie mi se pare inadecvat.” Iustinian Stănescu, autorul propunerii de amânare, şi-a justificat poziţia prin faptul că el şi colegii trebuie să primească explicaţii suplimentare, ca să aprobe taxa cerută de operator.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!