22.6 C
Campulung Muscel
22/06/2025

La Câmpulung, cheltuiala cu salariile asistenţilor personali şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap se apropie de 10 milioane de lei într-un an

Potrivit legii, persoana adultă şi copilul cu handicap grav au dreptul la un asistent personal, în baza evaluării socio-psiho-medicale. Legea 448/2006 defineşte astfel persoanele cu handicap: acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale. Iar asistentul personal este cel care supraveghează, acordă asistenţă şi îngrijire, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap. Asistentul personal beneficiază de salariu, program de lucru care să nu depăşească în medie 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, concediu anual de odihnă, transport urban gratuit şi transport interurban.
Potrivit raportului directorului Cătălin Bădiţa, la sfârşitul anului trecut se aflau în evidenţa Direcţiei Sociale 60 de asistenţi personali, cu contract individual de muncă. Dintre aceştia, 41 au fost angajaţi pentru adulţi cu handicap grav şi 19, pentru copii cu handicap grav. „La sfârşitul semestrului al doilea al anului 2018, în evidenţa Direcţiei erau în plată 274 de indemnizaţii lunare, indemnizaţia fiind în cuantum egal cu salariul net al asistentului personal gradaţia 0, din care 32 copii şi 242 adulţi.” În a doua jumătate a anului trecut, s-au plătit pentru salariile asistenţilor personali şi indemnizaţii 4.593.604 lei, din care 799.593 lei au fost destinaţi plăţii asistenţilor personali şi 3.794.011 lei, plăţii indemnizaţiilor lunare de handicap.
Informarea şefului Direcţiei Sociale mai precizează că, pe perioada concediului asistentului personal, persoanei cu handicap grav i s-a plătit indemnizaţia lunară prevăzută de lege, echivalentă cu un salariu net al asistentului personal, deoarece nu există posibilitatea angajării unui înlocuitor al acestuia. După cum nu este posibilă găzduirea celui în nevoie într-un centru de tip respiro. „Având în vedere diagnosticele persoanelor cu handicap grav (demenţă Alzheimer, demenţă mixtă, retard mintal – autism, tetrapareză spastică, maladia Langdon Down, etc.), afecţiuni ce necesită supraveghere permanentă şi ajutor integral din partea unui asistent personal, nu se poate asigura preluarea atribuţiilor asistentului personal aflat în concediu de odihnă de către un altul care deserveşte o persoană cu handicap cu domiciliul apropiat.”, redăm din comunicarea Direcţiei Sociale destinate aleşilor municipali.
Raportul mai precizează că nu s-au înregistrat abateri disciplinare ale asistenţilor personali care să impună luarea unor măsuri de sancţionare conform Codului Muncii, asta şi pentru că toţi angajaţii sunt rude de gradul I sau soţ/soţie cu persoana bolnavă şi îi îngrijesc corespunzător nevoilor. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!