13.4 C
Campulung Muscel
12/10/2024

Dinicu şi-a făcut şoferul administrator şi acum cere şofer plătit de Primărie!

Tot din seria „de ce să te mulţumeşti cu un deget când poţi să ai toată mâna” se înscrie încercarea a doi directori de şcoli din Câmpulung, fericiţi de municipalitate cu două microbuze, de a obţine de la Primărie, în afară de maşini, şi şoferii care să le conducă. Informaţi, probabil, de Executivul condus de pesedistul Liviu Ţâroiu că pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu picate pe nepusă masă în programul aleşilor figurează chestiunea care îi rodea, reprezentanţii celor două unităţi au răspuns “prezent” convocării de „partid”. La respectiva întrunire nici nu era nevoie de prezenţa lor, dar, pesemne, managerii şcolari, adepţi ai aceleiaşi doctrine social-democrate, i s-au plâns pesedistului şef că n-are cine să şofeze vehiculele-cadou. Iar Liviu Ţâroiu i-o fi sfătuit să fie de faţă la dezbateri şi să convingă Consiliul Local să le angajeze şi personal, dacă tot era dispus la acte filantropice, donându-le nişte maşini nou-nouţe. 

Uite că, de la timpurile în care bunul simţ al celui blagoslovit cu o pomană îl făcea să nu caute la dinţi calul de dar, pretenţiile au ajuns în ziua de astăzi până la a cere, odată cu mârţoaga, şi călăreţul. Asta şi pentru că au fost învăţaţi să li satisfacă doleanţele fără cârtire, în loc să mai fie şi „trimişi la plimbare” când întrec măsura. Cei care au depăşit limita cuviinţei, în faţa Legislativului şi a comunităţii, din ai cărei bani sunt finanţate investiţiile şi achiziţiile la şcoli, au fost Dan Dănescu, directorul Şcolii Gimnaziale „C.D. Aricescu”, repus în funcţie, după revenirea PSD-ului la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, şi Marcel Vintilă, adjunctul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, venit în locul lui Petre Parghel, alt director propulsat de valul numirilor politice în poziţia pierdută după cazul “Vijelie penală la “Dinicu”.

Beneficiarii donaţiei, pretenţioşi din cale-afară! Dacă i-a “încărcat” cu maşini gratis, Primăria să le angajeze şi şoferi! 

Dănescu şi Vintilă au venit la Consiliu cu scopul de a smulge angajamentul conducerii administraţiei publice locale că va suporta salariile şoferilor celor două microbuze. Iată pe scurt în ce constă speţa. În această vară, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a cadorisit Câmpulungul cu două autovehicule. Primul, un microbuz marca Ford Transit, de 17 locuri, în valoare de 112.250,55 lei, an de fabricaţie 2015, era propus să fie dat cu titlu gratuit Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”. Cel de-al doilea microbuz, marca Opel Movano, tot de 17 locuri, an de fabricaţie 2015, în valoare de 109.279,96 lei, va servi unităţii care l-a cerut, fosta Şcoală nr.2. Potrivit lui Ţâroiu,  vehiculele au sosit cu destinaţie clară: unul pentru Clubul Sportiv „Dinicu Golescu”, iar celălalt, destinat transportului elevilor, a fost încredinţat, în urma unei discuţii între „mai mulţi”, care au decis că cel mai indicat este să-i fie dat fostei Şcoli 2, acestui beneficiar.

Aleşii au votat în linişte transferul mijloacelor de transport, însă, ca să se asigure că treaba autorităţilor locale a fost încheiată, viceprimarul Bogdan David a vrut să audă din gura celuilalt viceprimar şi a directorilor de liceu, respectiv şcoală generală că aceştia din urmă nu vor cuteza să ceară şi şoferi angajaţi şi plătiţi de comunitatea câmpulungeană. N-a primit confirmarea aşteptată de la Dan Dănescu, directorul de la „C.D. Aricescu”, instituţie beneficiară a ploconului incomplet, care a replicat că a căutat mai întâi sprijin la Inspectorat, dar posturile sunt blocate. Mai mult decât atât, potrivit protocolului dintre instituţii, şoferii sunt angajaţi ai Primăriei. Aşadar, exclus să angajeze şcoala.

Evident că în faţa „nemulţumitului” liberalii nu puteau rămâne „glugă de coceni”. Primul care a ripostat a fost Ionel State, anticipând „jugul” la care era dispusă să se înhame Primăria ca să-i satisfacă pe cei doi lideri de şcoli. „Mai bine nu le luaţi!”, a izbucnit acesta şi pe bună dreptate, în condiţiile unei cheltuieli permanente ivite ca urmare a donaţiei. Cel care a deschis subiectul a insistat ca municipalitatea să procedeze cum procedează şi alţii. „Nu putem să inventăm noi acum… toţi şoferii de la şcoli sunt angajaţi ai şcolilor. Este normal să-i angajeze şcolile. Nu înţeleg de ce vă feriţi!”, a continuat discuţia Bogdan David. 

A treia reacţie din tabăra liberală i-a aparţinut preşedintelui de şedinţă, Iustinian Stănescu: „De ce Inspectoratul se implică cu mare, mare râvnă numai în schimbarea directorilor? În altceva nu se implică deloc!”, după care tot el a cerut să se depăşească momentul, de vreme ce votul pe marginea transferului de maşini fusese acordat. Ionel State n-a fost de acord cu „depăşirea momentului” atâta timp cât nu se lămurise chestiunea angajărilor, intuind din nou că, după ce se vor trezi cu vehiculele în curţi, directorii dădeau fuga la Primărie, ca să le facă un bine până la capăt. 

Creţu a pledat propriul interes, de antrenor al echipei de fotbal, căreia îi serveşte microbuzul primit în dar de la minister                     

De unde şi până unde „obligaţia” Primăriei de a suporta cheltuielile cu salariile şoferilor? În momentul în care s-au purtat aceste dezbateri în plen, deţinătorul microbuzelor era Consiliul Local. Mai corect, municipiul Câmpulung, care urma să le dea în folosinţă gratuită instituţiilor de învăţământ. Pe licenţa de transport era menţionat codul fiscal al Primăriei Câmpulung, prin urmare, cum maşinile se aflau în folosinţa Primăriei, numai şoferii ei aveau voie să le conducă. Numai că instituţia pe numele căreia au fost înmatriculate nu intenţiona să le păstreze, ci, prin hotărâre a Consiliului Local, le transfera gratuit şcolilor menţionate. Ceea ce s-a întâmplat, de fapt, în acea şedinţă. La rândul lor, Şcoala „C.D. Aricescu” şi Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” erau obligate să obţină alte avizări, altă licenţă şi altă copie conformă, din care decurgea dreptul (dar şi obligaţia) de a-şi angaja oamenii care le lipseau din grila de salariaţi.

În loc să ţină cu „casa”, adică cu impozitele câmpulungenilor a căror destinaţie o decide, împreună cu colegii, Cristi Creţu a devenit purtătorul de cuvânt al liceului pe care l-a condus pentru scurt timp. Profesor de Educaţie Fizică şi Sport la „Dinicu Golescu” – deci, nu întâmplător un microbuz a tras în ograda colegiului, ca să le servească sportivilor! – consilierul local a făcut notă discordantă cu restul liberalilor, care au adoptat poziţia corectă în faţa „petenţilor”. Nefiresc pentru un gestionar al banului public, Creţu a susţinut revendicările hrăpăreţe ale şcolilor. „Aşa cum au spus şi domnii directori, posturile sunt blocate şi nu sunt blocate de Inspectoratul Şcolar, ci de aparatul central, de minister. Atâta timp cât nu le pot debloca, unităţile şcolare nu pot angaja şoferi. (…) Dacă cel care este proprietar are posibilitatea să angajeze, pentru a da utilitate celor două microbuze, trebuie să găsim o cale normală sau, mă rog, temporară, de angajare a acestor persoane. Nu aruncăm microbuzele în curtea şcolilor, care nu le pot mişca, din cauză că n-au şoferi. Le dăm ca să le folosească sau le dăm ca să ne descărcăm de ele şi le trimitem la unităţile şcolare?”, a pledat „bocitoarea” liberală cauza camarazilor de la „Dinicu Golescu”. De fapt, cauza proprie, dată fiind calitatea sa de angajat al colegiului şi de antrenor al echipei de fotbal de juniori. „Atunci, trebuia să nu le luăm.”, i-a tăiat văicăreala părtinitoare Bogdan David. „Înseamnă că poate fi o povară că am acceptat nişte lucruri care au venit moca.”, şi-a dat arama pe faţă Cristi Creţu, pentru a doua oară într-o şedinţă, după ieşirea nepermisă la subiectul „bani pentru fotbal”, când a încercat să impulsioneze alocarea unei finanţări scandaloase.

Bogdan David: „A trebuit să faceţi administrator pe cine a trebuit şi v-aţi făcut şoferul administrator!”

Soluţia întrebuinţării microbuzelor a furnizat-o Ionel State, dând exemplul celui atribuit Clubului Sportiv „Muscelul”, a cărei conducere s-a descurcat fără jelanii la Primărie. A pus un angajat să obţină acreditarea pentru a şofa un vehicul din categoria respectivă, lucru pe care îl pot face şi şcolile. Numai că, fiind mai cu moţ decât restul bugetarilor, de ce să recicleze un „auxiliar”, când le e mai uşor să se lamenteze din pricina posturilor blocate?! „Ce tot îi daţi înainte cu posturi blocate? Şi Primăria are posturi blocate. Credeţi că un şofer al Primăriei stă la dispoziţia dumneavoastră?!”, l-a luat la rost Ionel State pe Dan Dănescu, fixat pe un refren iritant, care, culmea, pretindea, ironic, să-i deblocheze Primăria postul. „Aţi vrut maşină, descurcaţi-vă!”, i-a dat peste nas Ionel State.

La „Dinicu Golescu”, maniera în care a rămas fără şofer instituţia, care acum solicită unul de la autorităţi, reprezintă esenţă de neruşinare din partea responsabililor. Provocat de Bogdan David, adjunctul Marcel Vintilă a recunoscut că organigrama nu mai conţine un astfel de post, fiind desfiinţat în urmă cu doi ani. Din ce cauză?, a fost următoarea întrebare pentru mesagerul liceului, care a cam dat în bâlbâială, cum că „postul l-a desfiinţat”, evitând să spună cine. David i-a adus aminte: „L-aţi desfiinţat dumneavoastră, în Consiliul de Administraţie.” Desfiinţarea a însemnat, de fapt, promovarea şoferului Florin Păştin în funcţia de administrator al colegiului şi aşa a dispărut postul de care, în prezent, este nevoie. „A trebuit să faceţi administrator pe cine a trebuit şi v-aţi făcut şoferul administrator. De ce nu spuneţi realitatea?”, a dat pe faţă Bogdan David ce s-a întâmplat la „Dinicu Golescu”. Marcel Vintilă are altă variantă, care ocoleşte binişor subiectul: „Acum un an, pedagogul a ieşit la pensie legal. Fiind personal didactic auxiliar, posturile sunt blocate şi nu s-a putut angaja nimic. Noi funcţionăm cu un singur supraveghetor de noapte, în condiţii de risc maxim.” „Care este legătura cu şoferul desfiinţat acum doi ani?”, i-a scurtat David tânguirea fără efect.  

„Dinicu Golescu” are în dotare o maşină, pe care o conduce administratorul Florin Păştin, fost şofer. Cei doi directori au plecat „nerezolvaţi”, dar cu recomandarea ca o persoană din cadrul colectivului să parcurgă procedura pentru a-şi lua licenţa de a conduce microbuzele. Asta dacă nu cumva le vor returna donatorului. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!