11.2 C
Campulung Muscel
20/09/2024

Prefectul a soluţionat cazul urşilor din Rucăr!

Se pare că subiectul mult controversat în ultima perioadă, referitor la urşii care atacă constant gospodăriile din Rucăr, îşi găseşte în final o soluţie. Reclamaţiile oamenilor nemulţumiţi de luarea unei decizii, care să favorizeze părţile vătămate prin atacurile fiarelor, au avut ca subiect urşii flămânzi, care au omorât şi mâncat mai multe bovine. Pe de altă parte, există şi posibilitatea altor atacuri ce nu pot fi controlate, unde pericolul bate la porţile gospodăriilor, putând avea drept victime oamenii ce pot fi înşfăcaţi de gurile flămânde ale fiarelor. Această problemă a ajuns şi la urechile prefectului Argeşului, Mihail Oprescu, care nu a stat cu mâinile în sân şi a luat decizii.

„Un alt subiect care a apărut în spaţiul public şi care mi-a fost adus la cunoştinţă de către Comisariatul de Regim Silvic Cinegetic Ploieşti referitor la problemele cauzate de către atacurile urşilor la stânele din zona Rucăr. În cursul zilei de ieri (n.r. 31 august), am avut o întrevedere cu reprezentanţii instituţiilor abilitate cu gestionarea acestei probleme, respectiv Primăria Rucăr, Direcţia Silvică Argeş, Direcţia Agricolă, Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Ploieşti, în vederea informării soluţiilor pentru rezolvarea situaţiei create.”, a declarat prefectul. 

În urma convocărilor efectuate de către Primăria Rucăr, anul acesta, începând cu luna iunie, s-au înregistrat 9 cazuri de atacuri ale urşilor la stâne, fiind ucise 9 bovine.

Pe teren s-au deplasat echipe mixte: reprezentantul comunei Rucăr, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a Autorităţii publice centrale pentru Protecţia Mediului, reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultura CRSC Ploieşti, reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Argeş, reprezentantul fondului cinegetic şi păgubită.

În urma deplasărilor pe teren, s-a încheiat un proces-verbal şi, în cele din urmă, au fost întocmite 9 dosare de despăgubiri. Aceste dosare au fost înaintate Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor spre analiză şi acordarea despăgubirilor.

Tot prefectul a dorit, în cadrul şedinţei, ca instituţiile implicate să trateze acest subiect cu maximă seriozitate pentru rezolvarea situaţiei.

Astfel, concluziile la care a ajuns prefectul au fost clare şi concise. Soluţionarea situaţiei presupune întocmirea în cel mai scurt timp de către gestionarii fondurilor de vânătoare a documentaţiilor necesare şi înaintarea acestora către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în vederea aprobărilor necesare de recoltare a cotelor speciei de vânat care au provocat pagubele (urs), iar Direcţia Silvică Argeş să procedeze la recoltarea vânatului în special din fondurile cu probleme şi realizarea comunicării permanente cu cetăţenii de către reprezentanţii primăriilor implicate în vederea informării cu privire la demersurile efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniu, sub coordonarea Instituţiei Prefectului.

Aşadar, se liniştesc cât de cât apele în rândul sătenilor, care pot pune liniştiţi capul pe pernă, că urşii nu le vor mai ataca gospodăriile.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!