11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Sătenii sunt vinovaţi de pagubele făcute de urși la rucăr!

În ultima perioadă, tot mai pregnante sunt atacurile urşilor, care coboară din munţi şi fac ravagii în gospodării. Locuitorii comunei Rucăr sunt terifiaţi de fiarele care dau iama în animale. Aceştia nu mai au linişte de când numai oasele au mai rămas din bovinele localnicilor, nenorocire petrecută de curând. Cazul a fost mediatizat de toată presa naţională, în speranţa că se vor lua măsuri. Urşii flămânzi au început atacuri mult mai frecvente, tocmai de aceea pericolul atacului asupra sătenilor este cât se poate de real.
    Autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru protejarea oamenilor, prin alte mijloace, pentru că executarea urşilor, în România, este strict interzisă, fiind protejaţi prin lege. Ocolul Silvic din Câmpulung specifică faptul că exemplarele de urşi din Parcul Naţional Piatra Craiului sunt protejaţi 100% de lege, iar acum nu este sezon de vânătoare şi nu se poate face nimic pentru teritoriul de la Rucăr. În urma convocărilor efectuate de către Primăria Rucăr, în acest an, au fost înregistrate 9 atacuri ale fiarelor în stâne.
    Potrivit Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Ploieşti, în urma unor verificări din teren, echipele de constatare a pagubelor produse de animalele sălbatice au specificat că o parte din vină aparţine şi sătenilor, care au un personal insuficient pentru supravegherea animalelor la păşunat. Este nevoie de două persoane pentru 80-90 de bovine, 4-5 persoane pentru cabaline şi 10-15  pentru porci, în condiţii de teren accidentat şi cu vizibilitate redusă, lipsa incintelor împrejmuite şi închise pentru adăpostul animalelor pe timp de noapte, înnoptarea animalelor în afara oboarelor, deplasarea animalelor fără a fi materializate culoare în acest sens şi păşunile slab îngrijite sunt neregulile găsite, ce au favorizat atacurile. Pentru că setea de sânge a urşilor nu se va potoli curând, atacurile vor fi posibile din nou, iar atât ciobanii, cât şi sătenii cer ajutor în evitarea unor astfel de situaţii.
    Cei de la Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic  Ploieşti au menţionat întocmirea unui plan de patrulare, monitorizare şi îndepărtarea exemplarelor de urşi din locurile unde s-au constatat pagube şi de unde e posibil să se producă acestea. Totodată, hrănirea lor este absolut necesară, trebuie să se distribuie hrana în locuri aflate la distanţă de stâne, pe lângă recoltarea exemplarelor din specia de urs care a produs pagube.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!