23 august, după cum am relatat în ediţia precedentă, a fost zi de petrecere şi la Câmpulung, şi în trei comune muscelene, două pesediste, prin reorientarea primarului, şi una liberală, după fuziunea PDL cu PNL. În localităţile cu lider PSD, nici umbră de rival n-a călcat spaţiul desfăşurării sărbătorii, iar la Ion Banzea, de la Poienarii de Muscel, n-a mai urcat consistentul alai social-democrat, întărit cu o delegaţie UNPR. Itinerarul forţei politice argeşene a început la ora 13.00, la Vlădeşti, fără niciun minut de întârziere peste ora anunţată. La unu fix, primarul Cristian Hristu Dică i-a urcat pe scena închiriată de la firma colegului de trupă al lui Dan Şipoteanu pe musafirii de la judeţ. O oră mai târziu, era programată să înceapă festivitatea oficială la Aninoasa, a cărei sărbătoare a picat în aceeaşi zi. Cum ceremonia de la Vlădeşti s-a derulat într-un ritm alert, oaspeţilor rămânându-le timp să savureze, la invitaţia primarului, o fasole cu afumătură şi o friptură, deşi, pe căldura de duminică, o salată răcoroasă era mai indicată, aceştia aveau timp să ajungă la vecini la ora 14.00. Şi chiar au ajuns, dar l-au găsit pe primar total nepregătit. Ca şi când acesta nu mai ştia la cât a fixat startul evenimentului, Benonie Ştefan părea luat prin surprindere de sosirea invitaţilor într-un număr peste cel de la Vlădeşti. Cum nu venise cineva mai important decât conducerea judeţului, primarul l-a lăsat pe prefect, pe şefii Consiliului Judeţean, un senator, doi deputaţi, câţiva edili şi consilieri judeţeni, plus restul delegaţiei să aştepte pe uliţă aproape o oră.
Mai important decât oficialităţile care aşteptau în arşiţă era Ponta
De la Vlădeşti s-a îndreptat spre Aninoasa un convoi de maşini ale unor oameni cu funcţii în administraţia centrală şi judeţeană. Prefectul Mihai Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Tecău, împreună cu soţia, vicepreşedintele CJ Argeş, Dorin Mărăşoiu, deputatul Cătălin Rădulescu, primarul şi viceprimarul de la Mioveni, Ion Georgescu şi Aurel Costache, senatorul Iulian Cristache şi secretarul general al UNPR Argeş, Nichifor Bălan, consilierii judeţeni Gabriel Bratu, Nicolae Velcea şi Nicuşor Diaconescu, au făcut o oprire la Aninoasa, înainte de continuarea programului zilei de duminică. Pentru unii, restul zilei includea evenimente de familie, cum a fost cazul prefectului, care se grăbea să ajungă, la ora 16.00, la un botez, la care era naş. Pentru alţii, după amiaza continua cu Ziua Comunei Corbeni. Aşadar, oamenii îşi făcuseră un program, pe care îşi propuseseră să-l respecte. S-a găsit să le modifice agenda zilei primarul Benonie Ştefan, ale cărui carenţe la capitolul punctualitate şi bune maniere au produs o întârziere de aproape o oră. Personalităţilor enumerate li s-au alăturat la Aninoasa deputatul Mircea Drăghici, în al cărui colegiu se află comuna musceleană, şi Dumitru Tudosoiu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş.
Inclusiv sătenii adunaţi în spaţiul generos din faţa Şcolii Broşteni, ticsit de grătare cu mititei fumegând, din cauza cărora nu te vedeai om cu om, şi tarabe cu pastrame atârnând apetisant, aşteptau să se întâmple ceva, după ce s-au ospătat copios. Dar primarul, care numai el ştia pe cine aştepta, când toate oficialităţile erau în formulă completă pe cărare, în soarele dogoritor al după amiezii de duminică, a sporit tensiunea cu hotărârea de a ţine sărbătoarea pe loc. Oare, să-l fi aşteptat pe Victor Ponta? Fiindcă premierul era deasupra oamenilor grei lăsaţi să se coacă în arşiţa de la sfârşitul săptămânii, de care nu s-a ocupat nimeni, Benonie fiind mai prins cu vorbitul la telefon decât cu invitaţii.
Cele două comune vecine, Vlădeşti şi Aninoasa, au sărbătorit acelaşi număr de ani de la momentul atestării documentare, 578. Vlădeştiul este atestat în ziua de 23 august 1437, iar Aninoasa, pe 13 august. Primarul, însă, a dispus o rectificare parţială a bannerului ale cărui date se actualizează în fiecare an, ca să se scutească banii de unul nou. Astfel, a fost modificată data sărbătorii (ziua şi anul), care, în 2015, a picat pe 23 august. Nu şi anul atestării documentare, care a rămas acelaşi din 2014: 577 de ani trecuţi din 13 august 1437. În fine, mulţi văd, puţini stau să facă calcule cu atâtea ispite gastronomice în jur.
Premii pentru cupluri, săteanul de 101 ani şi copiii buni la învăţătură
Şi la Aninoasa a fost respectat tiparul unei Zile a Comunei, fiind premiaţi tinerii cu rezultate merituorii şi localnicii care au sărbătorit în 2015 cinci decenii de la încheierea căsătoriei. Au fost recompensaţi cu diplome de fidelitate pentru longevitatea căsniciei: Maria şi Nicolae Şimon (Broşteni), Iuliana Viorica şi Vasile Muşat (Slănic), Lenuţa şi Constantin Marta (Valea Siliştii), Polixenia şi Nicolae Oprea (Aninoasa), Sabina şi Gheorghe Proca (Slănic), Joiţa şi Nicolae Răducu (Slănic), Viorica şi Ion Stoica (Valea Siliştii), Gheorghiţa şi Ion Matei (Aninoasa), Ana şi Ion Dragnea (Slănic), Sabina şi Ion Ciocan (Slănic), Maria şi Gheorghe Sminchişe (Aninoasa). Celor zece cupluri li s-a alăturat un consătean premiat tot pentru longevitate, însă longevitate a vârstei. Ion Oancea, din Aninoasa, a primit recunoştinţa autorităţilor locale pentru cei 101 ani de viaţă.
Sătenii de vârsta a treia au fost urmaţi de copiii care s-au remarcat prin rezultatele obţinute în anul şcolar 2014-2015. Toţi sunt elevi ai Şcolii Gimnaziale Broşteni-Aninoasa: Ana Maria Cârstoiu (clasa a V-a), Roxana Manole (clasa a VIII-a), Vlad Ioan Bugheanu (clasa a VIII-a), Elena Antonia Iosif (clasa a VII-a), Irinel Ion Rachieru (clasa a VIII-a), Costin Antonio Boioc (clasa a VIII-a), Geanina Ioana Negoescu (clasa a VIII-a; a obţinut nota 10 la Matematică, la Evaluarea Naţională), Monica Costinela Popescu (clasa a VIII-a), Mirabela Matei (clasa a VIII-a), Maria Alexandra Giurculete (clasa a IV-a, a obţinut locul III la Olimpiada Judeţeană de Limba Română). Claudiu VIŞAN