Astăzi, maestrul paşilor de dans în metal, Thury Ştefan, împlineşte 74 de ani. Cu o săptămână înainte, soţia sa, Mioara, a fost aniversată pe 8 august, la împlinirea vârstei de 65 de ani. Ani pe care nu-i arată niciunul, nici el, nici partenera sa de viaţă, care i-a dedicat o carte lansată la jumătatea lunii iulie, în cadrul sărbătorii Câmpulungului. Cadoul doamnei inimii sale a fost întors de maestru cu o zi înainte de aniversarea acesteia, când Thury Ştefan a vernisat o nouă expoziţie de metaloplastie, „lucrări pe 2015”, cum au fost anunţate cu ocazia lansării lucrării biografice. I-au fost alături „prinţului bulevardului” colegii de la Cenaclul „I.D. Negulici”, în frunte cu Nelu Constantin, profesorul Gheorghe Paulian, Antoneta Cocoş Andreescu, Alexandru Marinescu şi Ionel Dâmboianu, artişti plastici, bunul său prieten, Constantin Ivan, directorul Hidroelectrica din Câmpulung, scriitoarea Mariana Chirtoacă, profesorul Nicolae Vintilă, caricaturistul Gheorghe Mitroiu, Iulian Gârlaşu, inginer agronom, şi alţi apropiaţi ai familiei Thury. Ochiul, în general, surprins din profil, a reprezentat lait-motivul expoziţiei vernisate vineri, 7 august, în holul complexului Big&Small. Profilul este cartea de vizită a fostului balerin, foarte uşor de recunoscut din această poziţie. Prin expresia ochilor, metalul învie, a explicat autorul operelor de ce a folosit foarte mult acest simbol. „E mare lucru să dai viaţă metalului.”, spunea cel căruia i-a reuşit acest lucru după 50 de ani de muncă. Constantin Ivan a avut ocazia să petreacă mult timp în compania lui Thury Ştefan, atelierul de toamnă-iarnă aflându-se în sediul societăţii Hidroelectrica. „În spatele acestor creaţii ale anului 2015 stă o muncă dinamică, de invidiat. Lucrările au fost gândite înainte de maestru, care a mers cu paşi măsuraţi într-un timp foarte riguros, parcă după un ceas elveţian. Este de invidiat ca, la vârsta dumnealui, să aibă atâta putere de creaţie.”, spunea directorul Ivan despre artistul care îşi răsfaţă publicul în fiecare an cu câte o expoziţie.
„La Thury, geneza este sub semnul succesului şi al euforiei artistice. De mic a urcat pe scenă, a simţit mirosul decorurilor, al frânghiilor, ştia unde este cuşca sufleorului, ştia ce înseamnă să apari în public, ce înseamnă emoţia, ştia să ţină publicul în mână. Sunt lucruri pe care, dacă nu le ai în tine, nu le poţi face. Ai trac. Thury a ştiut ce să facă nu numai cu sala, a ştiut ce să facă şi cu dansul ulterior, pe alte scene, cum a fost Teatrul muzical „Tănase”, în străinătate, în turnee.”, spunea profesorul Gheorghe Paulian despre artistul care a colindat toată Europa, o parte din Asia, ajungând până în America. „O asemenea plecare din start înseamnă cultură artistică adunată în timp. Altfel n-are cum să se justifice explozia de linii curbe în toate lucrările sale. Foarte multe dintre lucrările lui înfăţişează un soi de himere, de fiinţe jumătate om, jumătate animal sau altceva decât ceea ce ne poate sugera o logică obişnuită. Personaje fabuloase luate din cultura aztecă, incaşă, maiaşă, luate din Egipt, din zone exotice. Ce face el este iarăşi un exotism. Fericit cel care are lucrări ale lui Thury! Eu nu zic că o să aibă o celebritate pe mii de ani, pentru că s-ar putea să coclească metalul. Dar acum el poate să ofere publicului lucrări de foarte mare valoare. El nu se repetă.”, mai spunea profesorul Paulian despre lucrările unicat ale lui Thury.
Şi-a exprimat bucuria că, atunci când vine luna august, expun soţii Thury, de regulă, de Sfânta Maria, şi caricaturistul Gheorghe Mitroiu, posesor al unui tablou făcut cadou familiei sale de artist. „Puţină lume ştie că domnul Thury este crescut la şcoala exigenţelor austro-ungare. Este un ardelean care s-a integrat perfect în peisajul muscelean. Nici n-aş putea spune acum că Thury este timişorean. Am o admiraţie deosebită pentru soţii Thury, pentru că sunt câteva familii de artişti în care soţul şi soţia colaborează. În spatele fiecărei lucrări este o muncă titanică. Este un miniaturist de mare fineţe şi un sufletist.”, a afirmat acesta.
„Lucrările acestea noi, pe 2015, sunt foarte bine gândite. Desenele pe care le fac eu le creez împreună cu soţia mea, iar avizul îl am din partea ei, când desenul este gata, este discutat ş.a.m.d. Toate lucrările mele sunt ca şi copiii mei. Şi le iubesc. De altfel, se şi vede. Sunt lucrări făcute cu mare dragoste, care vor rămâne sute de ani. Nu am voie să greşesc. Vreau să las o amprentă umană în anii următori, pentru tineret, pentru prieteni. Chiar prietenii mei au venit aici.”, le-a transmis Thury Ştefan invitaţilor săi. Acesta l-a prezentat pe ucenicul său, John Stăncescu: „Eu, de mult timp, răscolesc oraşul, caut un elev, care să continue ceea ce fac eu. L-am găsit, spre fericirea mea. Mă bucur că l-am găsit, pentru că este un băiat foarte serios, cu o mare răbdare. Eu n-am făcut altceva decât să-l învăţ alfabetul. Rămâne la latitudinea lui să aibă personalitatea lui. Şi multă muncă, aceasta este deviza mea în viaţă!” Thury Ştefan a anunţat că, în curând, muscelenii iubitori de frumos vor avea parte de o expoziţie a elevului său. „Sunt de acum emoţionat pentru expoziţia lui.”, a mărturisit maestrul.