31.9 C
Campulung Muscel
17/07/2024

Festivalul Internaţional de Folclor “Carpaţi”, şi la Câmpulung!

Marţi, 11 august, la Câmpulung, a avut loc Festivalul Internaţional de Folclor “Carpaţi”, ediţia a XXXII-a, în cadrul “Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului”, ediţia a IX-a. Începând cu ora 18.00, ansamblurile participante au pornit în parade, pe traseul Pieţei Primăriei. Primirea delegaţiilor s-a făcut în faţa Primăriei, unde fiecare ansamblu a prezentat în faţa autorităţilor locale câte un dans tradiţional reprezentativ fiecărei ţări. După ora 19.00, publicul a avut parte de un spectacol muzical coregrafic susţinut de ansamblurile participante.
    În deschiderea festivalului, au urcat pe scenă Ansamblul Cercului Militar Câmpulung, Ansamblul “Doina Muscelului” şi Ansamblul “Carpaţi”. După debutul festivalului cu dansuri tradiţionale româneşti, au urcat pe scenă reprezentanţii ţărilor: Serbia, cu Ansamblul Folk Dances Ensamble of Pozaverac-Belgrad, Franţa, cu Ansamblul Grupe d’Arts& Traditions Populaire „Le Savoie”, Turcia, cu Ansamblul Merkina Halk Danslari Toplulugu-Mersin, Guam, cu Ansamblul Ineton Gefpa’go Cultural Arts Program, România cu Ansamblul Folcloric “Dorul”, Argentina cu Ansamblul “Ballet de la Provincia Santa Cruz”, China cu Ansamblul Sichuan Provincial People’s Association for Frendschip with Foreign Countries, Georgia cu Ansambul  Ensemble “Tbeti”-Batumi, Coreea de Sud, cu Ansamblul Suncheon Dance Company, Letonia cu Ansamblul Folk Dance Group “Năkotne”.

Coreea de Sud, spectacol de culoare şi rafinament!

    Peformance-urile ansamblurilor au fost excepţionale, fiecare ţară a strălucit prin costumele şi dansurile reprezentative, Guam-ul a oferit un dans tribal, o luptă a bărbaţilor de dominare. Dansatoarele Guam-ului aveau un dans provocator, care a încins spiritele din public, sârboaicele au dominat prin frumuseţea lor, Argentina a executat dansuri pline de pasiune, nu o pasiune erotică, ci una senzuală, plină de senzualitate publică, castă şi elegantă.

Probabil, una dintre reprezentaţiile cele mai apreciate a fost cea a Ansambului Suncheon Dance Company, Coreea de Sud, unde am asistat la un dans tradiţional plin de culoare, simetrie, sincronizare perfectă, eleganţă şi gingăşie. Evantaiele colorate ale dansatoarelor completau coregrafia, ofereau spectacol vizual de mare senzaţie. La sfârşit, prestaţia acestora a fost aplaudată de întreaga audienţă. Reprezentanţii ţării noastre nu s-au lăsat mai prejos, câştigătorii locului I, în 2012, la Competiţia Mondială de Dansuri, Let’s Dance in Cheonan Korea 2012, cu o energie debordantă, au “rupt scena” cu dansuri tradiţionale româneşti.

Niciun membru al Comisiei de Cultură a Consiliului Local?

    Ediţia Festivalului Internaţional de Folclor “Carpaţi”, de anul acesta, nu a avut un public numeros, în jur de 200 de persoane. Puţini musceleni au asistat cu interes la dansurile tradiţionale fiecărei ţări. Mai degrabă, mulţi au preferat să se relaxeze cu alte activităţi, au optat pentru mesele, de unde se puteau servi mici, grătare şi bere. La eveniment şi-au făcut apariţia şi personalităţi locale şi judeţene, precum: deputatul Gheorghe Marin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Polexe, consilierul judeţean Gheorghe Sârbu,  viceprimarul cu atribuţii de primar Liviu Ţâroiu, consilierul local PC (ALDE) Manuel Zenovie, consilierul local PNL Iustinian Stănescu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Sergiu Cicu, directorul Casei de Cultură “Tudor Muşatescu”, Liviu Cioacă, preşedintele organizaţiei de tineret a PSD Câmpulung, Andra Guiman, precum şi Mirabela Manea, reprezentant al aceleiaşi organizaţii, Liviu Iana, coordonatorul Ansamblului “Doruri Muscelene”, şi Puiu Tarbă, coregraful Ansamblului “Plaiuri Muscelene”.
    Se pare că de la ediţia aceasta au lipsit tocmai membrii Comisiei de Cultură a Consiliului Local.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!