După ţigănia din centrul Câmpulungului, cu ocazia Zilelor Municipiului, ieri, în parcarea de la Landmark, toată ţigănimea din Muscel s-a revărsat ca să se distreze de Sfântul Pantelimon. Cum sărbătoarea este cu tradiţie în rândul ţiganilor din cătunele muscelene, aceştia parcă şi-au dat întâlnire în fosta parcare de la ARO, unde şi anul acesta s-a ţinut bâlciul. 2015 este al treilea an în care maşinuţele şi vânzătorii ambulanţi îşi varsă marfa la poarta fostei uzine.
Comercianţii se certau pe locurile mai bune
După cum ne-am obişnuit, de Pantelimon, parcă se sparge conducta cu ţigani în Câmpulung. De fapt, ea a fost spartă de pe 14 iulie, când au dat năvală ca să se distreze de Zilele Municipiului. Ieri au avut un motiv în plus să iasă la oraş, pentru că a fost vorba despre cea mai mare sărbătoare a lor. Cu mic, cu mare, au venit să se distreze în bâlciul de Pantelimon. Revenim la propunerea pe care am făcut-o şi anul trecut, aceea ca această tradiţie să se facă la fel ca cea de Marină, într-o localitate rurală, unde să nu deranjeze pe nimeni şi să fie şi mai aproape de ei. Revenind la subiectul articolului, rudărimea a profitat de această ocazie, după ce şi-a făcut încălzirea de Zilele Câmpulungului. Tarabagiii nu au plecat acasă, ci doar şi-au mutat punctul de lucru, motiv de mare fericire pentru angajaţii Landmark. Aceştia, la fel ca şi anul trecut, sunt fericiţi că au reuşit, în sfârşit, să dea o întrebuinţare parcării. După eşecul de a transforma spaţiul de parcare într-un târg de vechituri, angajaţii lui Nicolae Raţiu pot spune că au dat lovitura şi au organizat un mega-bâlci. Probabil că sunt intrigaţi de faptul că a durat prea puţin, iar Ţâroiu şi sărbătoarea Câmpulungului le-au încurcat planurile, pentru că ar fi putut să ia chirie pentru spaţii o săptămână, cât ţinea bâlciul înainte să se mute în centrul municipiului. Cu toate că spaţiu era mai mult decât suficient, comercianţii au început să se certe între ei pentru locurile mai bune. O madamesă care voia să facă gogoşi a ajuns mai târziu şi nu a mai găsit loc în punctul cel mai bun. Astfel că a postat maşina în centrul bâlciului ţigănesc şi a început să scoată oalele şi tigăile. Atunci au sărit comercianţii ca lupii pe oaie, pentru că le lua tot vadul. Pentru că nu s-a putut înţelege cu ei, cu toate că le flutura niscai acte, femeia şi-a strâns calabalâcul şi a demarat în trombă, boscorodind.
Rudăresele şi-au etalat hainele cumpărate de Zilele Câmpulungului
Acum, petrecerea ţigănimii a început de dimineaţă, de la ora 08.00, când căruţele pline cu bronzaţi au început să apară prin Câmpulung via Strada Uzina ARO. Îmbrăcaţi cât mai sclipitor, cu haine cumpărate, cel mai probabil, din târgul organizat pe Bulevardul „Pardon”, ţiganii au umplut, încet, încet, parcarea. Au lăsat căruţele pe malul Râului Târgului, iar, cei care nu dau doi bani pe poliţişti şi regulile lor de circulaţie au venit direct pe principală, au intrat cu atelajul pe poarta parcării şi au „parcat” în spatele bâlciului. S-au dat jos ca dintr-o maşină de fiţe, că doar puseseră ciucureii cei noi la cai şi au pornit către distracţie. Cântându-le în difuzoare maneliştii preferaţi, majoritatea mergea direct la tarabele de mici şi bere, că, dacă nu simt mirosul de grătar, au mers degeaba în bâlci. Pâlcuri, pâlcuri, se înghesuiau să vadă cum un semen de-al lor stă agăţat de o bară timp de două minute şi îi mai făceau şi galerie. Fiind cunoscut faptul că această sărbătoare era destinată pe vremuri împerecherii, au încercat să îşi etaleze costumele în culori cât mai ţipătoare, platformele cât mai înalte şi rochiile cât mai mulate şi mai scurte. Foarte rar se mai găsea câte o bătrână purtând costum popular. Băieţii au încercat să le impresioneze pe fete purtând cămăşi cât mai înflorate şi desfăcute cu vedere la piept, pantaloni mulaţi, neapărat cu ochelari de soare la ochi sau pe cap. De sărbătoarea ţigănească a Pantelimonului a mai rămas decât un mit, pentru că acum nu se mai vând în târg fetele, se licitează direct acasă. Acum, au venit să se distreze, iar atracţia principală pare că au fost maşinuţele buşitoare şi bara de forţă. Cei mai mulţi au încercat să arate că ei sunt cei mai puternici şi pot sta agăţaţi de bară două minute. Li se părea ceva extraordinar, pentru că în jurul dispozitivului se strângeau 20-30 de persoane şi făceau galerie. Pentru că se cunosc cazurile în care ţiganii se aprind repede după ce îşi umplu burţile de bere şi vin, poliţiştii nu au putut să lipsească, numai că au avut o strategie bună, cei în uniformă, de la Ordine Publică, stăteau în dubă, iar cei de la Biroul Criminalistic, îmbrăcaţi civil, se plimbau prin bâlci, printre rudărime. Una peste alta, evenimentul de mare impact ţigănesc organizat de Landamark Management a fost unul reuşit prin prisma faptului că a reuşit să scoată din cătune toată ţigănimea din Muscel, strângând-o la un loc. Astfel, ediţia de anul viitor se anunţă a fi una de răsunet, societăţii patronate de Nicolae Raţiu ducându-i-se numele de mare organizator de bâlciuri.