31.9 C
Campulung Muscel
17/07/2024

Fraţii bulgari, nişte “capre râioase” cu pretenţii

    Când scriam că înfrăţirile cu sătucuri mai răsărite din afară sunt nişte prostii, care nu ne aduc niciun beneficiu, ba se mai “toacă” nişte bani publici cu deplasările delegaţiilor în străinătate, ce mai sărea toată Primăria ca popcorn-ul în oala încinsă! Numai nişte ignoranţi nu înţeleg necesitatea şi importanţa schimburilor economice şi culturale între Câmpulung şi localităţi mai mici ori mai mari (sau foarte mari, cum este metropola chineză Changchun). Să presupunem că fraţii noştri mai înstăriţi economic şi cultural vor să ne dea ceva sau să ne ajute în domeniile amintite. Ce dăm noi la schimb? Căci de aceea se cheamă schimb. Economic, Câmpulungul este nu la pământ, ci la doi metri sub pământ. Iar cultural, să ne ierte cei cu pretenţii de oameni de cultură, dar cultura e un pic mai sus decât nivelul economiei. S-a ajuns în situaţia în care orice oracol de liceu a devenit carte plătită de Primărie şi de câţiva filantropi, pentru a fi lansată în spaţiul public. Fără alte comentarii pe acest subiect în târgul în care sunt mai mulţi cei care au scris o carte decât ceilalţi, ca să nu se revolte pamperşii pe pensionarii cu aere de artişti, scriitori, poeţi, umorişti, filosofi, critici, etc.
    Înfrăţirile au fost pretext de plimbare a aleşilor, însoţiţi de funcţionari ai Primăriei, scribii şi televizioniştii preferaţi, ca să consemneze reuşita acţiunii peste graniţe, la diverşi fraţi balcanici, posesori de locuri atractive pentru turişti. Când a fost vorba de mers într-o vacanţă exotică, decontată de străinii cu care ne-am tatonat în vederea înfrăţirii – cu transport plătit din banii noştri – ce şi-au mai dat coate în burtă ca să prindă un loc în delegaţie! De la azvârlitul înainte la plăcinte s-a ajuns, când singura relaţie activă a rămas cea cu bulgarii, la sacrificarea unor colegi, trimişi cu forţa la Popovo, la Ziua Localităţii. Iustinian Stănescu şi Marin Ciobanu, cărora li s-a alăturat Cătălin Bădiţa, şeful Serviciului Social, au fost ultimele fecioare aruncate în săgeţi, pentru îmbunarea Zeului Înfrăţirilor şi scoaterea în cale a unor „fârtaţi” din Caraibe, Tenerife ori Dubai. Că la bulgari dai o fugă, pe cont propriu, de câte ori ai chef să te delectezi, vizual, olfactiv şi, mai ales, gustativ, cu „natura moartă” de platouri şi farfurii dând pe afară de mâncare!
    În sfârşit, ultimii sacrificaţi pe altarul înfrăţirii au fost cei trei, Stănescu, Ciobanu şi Bădiţa, iar după ei alţii nu s-au mai găsit ca să piardă vremea la Popovo. Slavă Domnului că la ei sărbătoarea ţine două-trei zile! Când or fi auzit că a noastră paralizează complet traficul şi firava activitate comercială, li s-o fi făcut părul măciucă mâncătorilor de castraveţi. Dar „tratatul” de frăţie era semnat, era musai să trimită o delegaţie la Câmpulung, la reciprocitate. De venit au venit la Zilele Câmpulungului bulgarii, dar numai la festivitatea oficială. Ce-i drept, au mai venit şi cu alte ocazii, când primarul nostru l-a primit pe omologul din Popovo ori pe secundul său, viceprimarul.
    Ţâroiu a trebuit să se mulţumească cu secretarul bulgar (are lipici la secretari), care a adus trei colegi cu el. Cei patru au ajuns la Câmpulung, sâmbătă, când esplanada din faţa Primăriei fusese ocupată de IMS-uri şi ARO-uri. Au fost preluaţi de Ionel State, Marin Ciobanu şi Cătălin Bădiţa şi plimbaţi printre maşini, cât au rezistat pe arşiţa nimicitoare. Liviu Ţâroiu era în Primărie, în biroul lui Călin Andrei, dar nu a coborât imediat ca să-i întâmpine, fiind cătrănit din pricină că evenimentul cu fotbaliştii a necesitat un consum de 500 de litri de vin (!), care trebuiau să ajungă şi pentru recepţia de duminică.
    Cele trei gazde i-au cazat pe bulgari la o pensiune bună din Câmpulung, în condiţii excelente (secretarul bulgar a pus condiţia să aibă cameră proprie). Asta în timp ce ai noştri, când au fost în Bulgaria, au avut şi supliment de mucegai. Bine că n-au fost cazaţi în vreun fânar! Cei însărcinaţi cu bulgarii i-au plimbat pe la terase şi le-au cumpărat mici şi bere. Multă bere, că a fost cald rău! Atât de zgârciţi s-au arătat fraţii noştri, încât nu s-au îndurat să cumpere un suvenir de la meşterii populari înghesuiţi între vânzătorii de chinezării. O oală sau un blid de lut, un suport pentru sticlele de vin, ceva cât de mic şi de ieftin. N-au dat un ban din buzunar, două zile, cât au fost îmbuibaţi la Câmpulung. Iar unul dintre consilierii noştri, expediat cu sila la Popovo, a contribuit la bunăstarea turismului bulgar, cheltuind din punga proprie câteva sute de euro.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!