În 2014, Florin Izbăşescu, de la Investiţii, l-a adus pe constructor. În 2015, vicele a trimis firma la liceu
În capcana jocurilor care se fac la cel mai important etaj al Primăriei Câmpulung se întâmplă să pice un nevinovat devenit ţinta bănuielilor că face afaceri cu avutul public, în momentul în care adevăratul responsabil a îndreptat degetul spre el. Nevinovatul, în acest caz, este Constantin Staicu, directorul Liceului cu Program Sportiv, în spatele căruia s-au pus, într-un an, trei scandaluri. Primul: încercarea de dezgropare a bazinelor de păcurină, stopată de primarul Călin Andrei, luat prin surprindere de apariţia unui crater în curtea şcolii, fără ştirea lui. Al doilea: unul dintre brazii plantaţi cu mai bine de trei decenii în urmă a fost eliminat din peisaj, fiindcă i-a fost mai la îndemână comodului viceprimar Liviu Ţâroiu să-l ia de la o azvârlitură de băţ de Primărie, decât să trateze cu Ocolul Silvic să-i aducă unul din inima pădurii. Al treilea scandal şi cel mai recent, care s-a lăsat cu o cerere de demisie a directorului Staicu: a doua încercare de extragere a containerelor de combustibil, şi aceasta sistată, până se lămureşte chestiunea „proprietăţii” lor. Bulibăşeala în decizii, pe care acum nu şi le mai asumă nimeni, a generat situaţia în care, trebuind să scoată la înaintare un ţap ispăşitor, Liviu Ţâroiu a pasat vina către managerul liceului. Iar acesta n-a făcut altceva decât să asculte ordinul viceprimarului-primar, care, în această primăvară, i-a cerut să permită accesul utilajelor de excavat în curtea instituţiei de învăţământ, pentru a duce la bun sfârşit ceea ce nu s-a putut, cu o vară înainte, din cauza lui Andrei!
Când s-a trezit cu angajatul de la Investiţii în birou, directorul a crezut că lucrarea este dispusă de conducerea Primăriei
Debutul unei lucrări, despre care fostul primar habar nu a avut, fiind absorbit de pregătirea Zilelor Municipiului, ediţia 2014, s-a produs într-o perioadă aglomerată pentru Primărie, când cineva din conducerea instituţiei, fără sarcini în organizarea evenimentului, a putut să se desfăşoare în voie. Anul trecut, pe această vreme, directorul general Constantin Staicu, directorul adjunct Veronica Arsu, profesorul Dorobanţu şi Daniela Bragă, de la Contabilitate, erau reuniţi într-o discuţie, când s-a prezentat la şcoală Florin Izbăşescu, angajat al Compartimentului Investiţii din cadrul Primăriei Câmpulung. I-a găsit pe cei doi directori ai liceului prinşi în discuţia respectivă, pe care a întrerupt-o ca să le comunice motivul prezenţei sale în incinta instituţiei de învăţământ. „Domnul director, sunt Izbăşescu, de la Investiţii, de la Primărie.”, s-a recomandat acesta, deşi managerul şcolii îl cunoştea. „Am venit cu domnul (n.r. directorul nu i-a reţinut numele persoanei care, a doua zi, a adus utilajele), ca să scoatem cazanele.”, ne-a prezentat directorul Constantin Staicu dialogul purtat cu salariatul Primăriei. Împreună cu colega sa, directorul adjunct Veronica Arsu, acesta a mers la faţa locului, pentru ca salariatul Primăriei şi reprezentantul societăţii care urma să efectueze lucrarea să identifice poziţia rezervoarelor. De bună credinţă, directorul n-a pus la îndoială corectitudinea operaţiunii, crezând, cum era firesc, că a fost dispusă de conducerea Primăriei, care avea cunoştinţă de ceea ce urma să se întâmple.
„A doua zi, ne-am trezit cu utilajele, care au intrat în curte.”, a continuat acesta. Conducerea şcolii nu avea cum să obiecteze nici la planurile autorităţilor, nici la intrarea firmei în incinta şcolii, întrucât ceea ce deţine Liceul cu Program Sportiv este proprietatea municipiului. Dar nu avea de ce să obiecteze, având convingerea că acţiunea a fost decisă de autorităţile locale. „Noi nu suntem decât gestionarii spaţiilor interioare, din curte.”, a precizat directorul Staicu, amintind şi de scandalul cu bradul de Crăciun, tăiat din curtea liceului, pentru a fi amplasat în Piaţa Primăriei. Nici atunci n-a avut cum să se opună când a venit viceprimarul Liviu Ţâroiu, cu o echipă de la ADP, pentru tăierea arborelui, iscându-se un tărăboi în regulă. Revenind la disputa generată de bazinele de păcurină, a doua zi după anunţul făcut de Florin Izbăşescu, firma s-a şi înfiinţat la lucru şi a exacavat cât a putut. Au urmat câteva zile de ploi zdravene, care au oprit lucrarea. În acest timp, directorul s-a trezit cu primarul Călin Andrei, care l-a întrebat uluit ce se întâmplă în curtea şcolii. Atunci, săpăturile au fost sistate din dispoziţia primarului şi groapa descoperită a rămas aşa până în primăvara lui 2015.
Izbăşescu a adus firma şi tot el a cerut sistarea săpăturilor
Firma care a efectuat săpăturile în vara lui 2014 a fost amendată de Primărie. Curioasă atitudinea lui Izbăşescu, de la Investiţii! El a fost cel care l-a informat pe director despre intenţia de dezgropare a bazinelor şi tot el a semnat adresele de sistare a săpăturilor, ca şi când era străin de toată povestea, nu el o declanşase. O declanşase, probabil, la ordinul unui superior. Într-o adresă din data de 23 iulie 2014, înaintată lui Constantin Staicu, se preciza: „Vă rugăm a nu mai permite accesul utilajelor terasiere – deci, se ştia despre acces şi cu acceptul cui s-a produs – decât însoţite de un reprezentant al Primăriei Municipiului Câmpulung.” Asta deşi Florin Izbăşescu, a cărui semnătură apare pe documentul transmis şcolii, alături de cea a fostului primar Călin Andrei, adusese constructorul. Pe 28 iulie 2014, la cinci zile distanţă, directorul a primit o nouă comunicare, din partea aceloraşi expeditori, prin care i se cerea, de data aceasta, să permită „accesul utilajelor terasiere în incinta liceului, pentru umplerea gropii aferente celor două rezervoare.”
Vicele Ţâroiu, în discuţia cu directorul Staicu:„Da, îi cunosc, ştiu despre această treabă. Daţi-le drumul!”
În această primăvară, după ce Liviu Ţâroiu a scăpat de Călin Andrei, preluând frâiele Primăriei, au fost reluate lucrările de extragere a cazanelor. Directorul Constantin Staicu s-a pomenit cu angajaţii unei societăţi profilate pe lucrări de genul celei care urma a fi continuate în curtea unităţii de învăţământ. Când s-au recomandat că „venim din partea domnului primar”, ca să aibă garanţia că aşa este şi că un şef al Primăriei îşi asumă responsabilitatea intervenţiilor respective, managerul şcolii l-a sunat pe Liviu Ţâroiu, care a zis: „Da, îi cunosc, ştiu despre această treabă. Daţi-le drumul!” „Au venit, au excavat, şi am oprit, pentru că, între timp, s-a constatat că ele nu erau nicăieri în gestiune.”, a explicat Constantin Staicu de ce s-a oprit, pentru a doua oară, lucrarea.
Etapa a doua a constat în consultarea arhivei Primăriei, în care bazinele de păcurină figurează ca „depozit”, urmată de o evaluare a lor, din care a rezultat că fiecare cazan are o valoare de aproximativ 4.900 de lei. Contabilul şef Cristian Costinel Neagu a precizat că liceul solicitase Primăriei, printr-o adresă, să aprobe casarea recipientelor şi valorificarea lor. Dar asta în momentul în care s-a aflat că ele există în gestiune. În 2001, când s-a întocmit protocolul de predare-primire între Inspectoratul Şcolar, Primărie şi LNPA, depozitul cu pricina nu exista. Domeniul respectiv este aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local din 1999 – când toate şcolile, cu patrimoniu cu tot, au trecut în domeniul Primăriei – dar de-abia în 2002 s-a publicat în Monitorul Oficial.
Pasul următor va fi o adresă a liceului, pentru ca depozitul să fie preluat în inventarul Primăriei Câmpulung, după care aceasta îl dă în administrare şcolii. Urmează o hotărâre de Consiliu Local, de trecere a acestor depozite din domeniul public în domeniul privat. „De-abia atunci se pot casa şi valorifica. Dar întâi trebuie preluate în inventarul Primăriei Câmpulung.”, a explicat contabilul şef Cristian Costinel Neagu formalităţile care trebuie îndeplinite, pentru ca unitatea să scape de vechiturile din curte, care au cauzat şi aşa destule supărări.
Constantin Staicu, directorul Liceului cu Program Sportiv:“Nu este o neglijenţă a şcolii, domnul Ţâroiu ne-a împins la treaba asta”
Directorului Constantin Staicu i-a lăsat un gust amar comportamentul consilierilor locali, care au dezbătut furibund „afacerea” cu fier vechi de la Sportiv, chiar o eventuală deversare a combustibilului din bazine, deşi, în realitate, au fost curăţate cu trei-patru ani înainte de o firmă din Ploieşti. Ba chiar i s-a cerut demisia fără să fie întrebat de ce se face vinovat. Nici ei nu s-au dus la şcoală ca să solicite lămuriri şi nici nu i-au făcut o invitaţie de a se prezenta la Consiliu, ca să expună public versiunea corectă, pe care viceprimarul acum o deformează ca să se scoată el. „Utilajele care au excavat şi anul trecut, şi în acest an n-au fost aduse de Staicu. Nici vorbă! De unde şi până unde Staicu în toată povestea aceasta?! Eu nu am nicio vină. Noi am făcut o adresă ca să astupe săpătura, fiindcă începea anul şcolar (n.r. 2014-2015). Numai că lucrurile au rămas încremenite. Ce este mai tragic: toată lumea trage în mine. Eu n-am nicio vină în povestea asta. Nu există un act semnat de mine cu persoanele respective sau cu Primăria.”, s-a apărat directorul Constantin Staicu. Toate bănuielile de nereguli au fost direcţionate către persoana managerului, el nefiind de faţă la dezbaterile din Consiliu. Liviu Ţâroiu n-a avut tăria să recunoască public că hotărârea i-a aparţinut. Dimpotrivă, s-a spălat pe mâini de decizie. „Din păcate, şcoala a fost neglijentă la capitolul acesta, a precizat Ţâroiu când a fost întrebat cine a dat voie să se intre cu excavatoare pe poarta şcolii, în domeniul public, şi a explicat astfel “neglijenţa”, cu referire la directorul şcolii: „A permis intrarea ăstora (n.r. angajaţii firmei cu utilaje de excavat) acolo. (…) O să vă spun eu cine, dar nu eu, a făcut cineva o greşeală şi asta e.”
Aşadar, la şedinţa de Consiliu din iunie, Ţâroiu a ascuns că el a dispus lucrarea. „Am picat eu de vină. Nu este o neglijenţă a şcolii, domnul Ţâroiu ne-a împins la treaba asta. Era de faţă contabilul când vorbeam cu el la telefon.”, a încheiat directorul Constantin Staicu. Acum că ne-am lămurit cu toţii cine a dat ordinul de scoatere a bazinelor, Liviu Ţâroiu ar face bine să se spele de păcate urgentând procedura de transfer a containerelor, pentru a-i scăpa pe vecinii liceului de mirosul de combustibil accentuat de căldura verii. Şi n-ar strica o recunoaştere publică a vinei.